Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
28 mar 2019 • 2 min
Varför spirar romantiken så gärna på bibliotek? Vem blir kär i vem? Och vad hände egentligen med den vackre Nils? Lena Kjersén Edman är långt ifrån ensam om att se biblioteket som platsen för ett bra ragg.
Jag är en flicka som tycker om pojkar och som undrar hur det kommer sig att jag i hela mitt singelvuxenliv har varit så lat när det gällt att dejta mina manliga ogifta bibliotekarievänner trots att de hör till mina allra bästa vänner. För roliga är de, dessa bibliotekariepojkar, eller gubbar, och bra böcker läser de och snälla och stiliga är de – men kanske har det varit just för att behålla den trivsamma vänskapen som vi aldrig har flirtat med varandra.
Kanske har vi också skrämts av det vi har läst i många Hc- och Hce-romaner om kärlekens farliga irrvägar.
När det handlar om raggning och kärlek på bibliotek i romaner så handlar det sällan om romanser mellan två i bibliotekspersonalen – oftare är det två låntagare som virvlar runt i förälskelsekarusellen.
Eller så skildras en kärlek över gränsen: bibliotekarien som trånar efter en låntagare, eller tvärtom. Eländigt är det nästan jämt.
Som i Tomas Bannerheds hemska och vackra roman Lugnet där den tigande och nördige Urban förtärs av den omöjliga kärlek han drabbas av i Kungliga bibliotekets läsesal. Eller som i Alice Munros novell ”Tiggarflickan” där den lika fantasilöse som försagde som oändligt rike akademikern Patrick i ett collegebibliotek träffar sin blivande hustru Rose.
Verklighetens biblioteksromanser verkar också vara en dans som inte enbart är på rosor.
Ändå hörde jag nyligen litteraturvetaren Ebba Witt-Brattström hävda att bibliotek är den bästa raggningsplatsen. Hon hade, berättade hon, fyndat partners på 1) Stockholms stadsbibliotek, 2) Humanistbiblioteket och 3) Kungliga Biblioteket.
En vän som vill vara anonym hävdar att bästa raggningsbiblioteket i Göteborg är Kurs- och tidningsbiblioteket på Vasagatan. Göteborgs-Posten lär ha testat och bekräftat detta.
Plötsligt sprider bibliotekarien Sara en romantisk nyhet från sitt bibliotek någonstans i Västsverige. ”I vårt bibliotekssystem kan du numera fylla i din relationsstatus och sedan bli matchad med andra låntagare utifrån ålder och smak när det gäller böcker och annat du lånat. Kanske blir det någon annan som älskar just kombinationen science fiction och Beethoven? Eller varför inte krigshistoria och vegetariska kokböcker? Vem vet, kanske ska vi erbjuda bröllop här på Stadsbiblioteket nästa år?” skriver hon.
Aha, synd. Ett gammalt inlägg. Det ser jag nu, År 2015. Datum: 1 april.
Min enda ljuva biblioteksromans är från 1964 då jag en termin var en mycket ung lärarvikarie i Härnösand. Med duffelhuvan på satt Nils i det tysta läserummet på Härnösands stadsbibliotek, som då låg nära vattnet. Jag kollade vilken bok den blonde ynglingen satt och läste – det var Albert Camus Främlingen. Då var saken klar för min del.
Hej, du vackre Nils – minns du mig än?
Lena Kjersén Edman är bibliotekarie, författare och fil dr i litteraturvetenskap och är just nu aktuell med boken Vad ska vi läsa i bokcirkeln: lästips och hur vi får fart på samtalet.
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. Böcker brändes och en av historiens första kända transpersoner antas ha mördats vid attacken. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
Axiell group säljer Axiell media till danska e-boksdistributören Publizon som nu blir Nordens ledande digitala bokdistributör.
14 mar 2023 • < 1 min
Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.
14 mar 2023 • 4 min
Silvia Ernhagen. Så heter Svensk biblioteksförenings nya generalsekreterare. Hon ser fram emot att driva bibliotekspolitik och tycker att det demokratiska uppdraget är "otroligt viktigt".
14 mar 2023 • 3 min
I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”
13 mar 2023 • 4 min
Efter Biblioteksbladets avslöjanden om missförhållanden har den tyska organisationen VDB ställt frågor till Ifla. Uteblivna svar gör att VDB tills vidare avstår från att delta i arbete rörande organisationen.
10 mar 2023 • 2 min
0 kommentarer