Debatt: Bibliotekens framtid hänger på regeringen

19 jun 2024 • 2 min

Det har knappast undgått någon att Sveriges kommuner är mitt i en mycket svår ekonomisk tid. Landets folkbibliotek larmar om en alldeles särskilt utsatt situation. Det behöver regeringen ta på allvar.

Enligt statistik från Kungliga biblioteket gjorde 3,5 miljoner svenskar minst ett bibliotekslån 2022. Folkbiblioteken tog emot drygt 46 miljoner besök samma år. Biblioteken är enligt lag skyldiga att vara tillgängliga och anpassade till besökarnas behov. De ska främja läsning och ungas språkutveckling, samt ägna särskild uppmärksamhet till personer med funktionsnedsättning och personer som tillhör de nationella minoriteterna eller har ett annat modersmål än svenska.

Det är ett stort ansvar som vilar på kommunernas axlar. Biblioteket är idag mer än bara böcker som lånas ut och lämnas tillbaka – det är föreläsningar, språk-caféer och hjälp med surfplattan. Det är tillgång till internet, en lugn plats att läsa läxor på, dagens enda pratstund för den ensamma. Samtidigt som bibliotekens funktion ständigt växer befinner sig finansieringen i ett krisläge.

Det tuffa ekonomiska läget tvingar just nu många kommuner att dra ner på kulturen. Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) behöver statsbidragen till kommunsektorn öka. Svensk biblioteksförening och myndigheten Kulturrådet har båda påpekat behovet av mer statligt stöd till biblioteken. När kommuner står inför valet att skära ned på personalen i äldreomsorgen eller öppettiderna på biblioteket väljer politikerna ofta det senare. Men samtidigt som småbarnsföräldern och pensionären i värsta fall möts av stängda dörrar på sitt lokala bibliotek, har Sverige den minsta offentliga statsskulden i hela världen.

Sverige har god ekonomi. Men den statliga kulturbudgeten saknar helt investeringar, den ligger idag på samma nivå som när den infördes på 70-talet, det vill säga 0,3 procent av BNP.  Samma peng ska alltså räcka till 50 års utveckling av verksamheter, kraftigt ökade lokalkostnader och befolkningens högre förväntan på vad ett rikt kulturliv är. Statskassan har gott om täckning för investeringar men tyvärr ser högerlogiken till att våra gemensamma bibliotek, museer och kulturskolor ändå bantas ner.

Ska högerregeringen lämna walkover när kommunerna flaggar för att de inte mäktar med? Det håller inte när det finns både en bibliotekslag och nationell biblioteksstrategi. I de kommuner där Vänsterpartiet får bestämma prioriterar vi biblioteken i så hög grad som möjligt. Det gör vi eftersom deras förmåga att skapa värden bortom de ekonomiska saknar motstycke.

Regeringen har möjlighet att, med förhållandevis små medel, göra mycket stora insatser för Sveriges framtid genom att satsa på biblioteken! Verksamheten når bevisligen många människor i deras vardag redan nu, så potentialen att göra skillnad är stor. Om det är pang för pengarna kulturminister Parisa Liljestrand (M) är ute efter behöver hon inte vara orolig.

Folkbiblioteken behövs när vi ska kunna höja kunskapsresultaten i svensk skola, när vi ska värna den demokratiska utvecklingen och när vi ska lära oss nya sätt att leva för att klara klimatomställningen.

Biblioteken förtjänar ett ordentligt tillskott i nästa statsbudget!

Sandra Lindström, ordförande kultur- och fritidsnämnden i Solna (V)

Torun Boucher, ordförande kulturnämnden Stockholms stad (V)

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min