Debatt: Bibliotekens framtid hänger på regeringen
19 jun 2024 • 2 min
Det har knappast undgått någon att Sveriges kommuner är mitt i en mycket svår ekonomisk tid. Landets folkbibliotek larmar om en alldeles särskilt utsatt situation. Det behöver regeringen ta på allvar.
Sandra Lindström (V) och Torun Boucher (V) uppmanar regeringen att ta bibliotekens kris på allvar.
Enligt statistik från Kungliga biblioteket gjorde 3,5 miljoner svenskar minst ett bibliotekslån 2022. Folkbiblioteken tog emot drygt 46 miljoner besök samma år. Biblioteken är enligt lag skyldiga att vara tillgängliga och anpassade till besökarnas behov. De ska främja läsning och ungas språkutveckling, samt ägna särskild uppmärksamhet till personer med funktionsnedsättning och personer som tillhör de nationella minoriteterna eller har ett annat modersmål än svenska.
Det är ett stort ansvar som vilar på kommunernas axlar. Biblioteket är idag mer än bara böcker som lånas ut och lämnas tillbaka – det är föreläsningar, språk-caféer och hjälp med surfplattan. Det är tillgång till internet, en lugn plats att läsa läxor på, dagens enda pratstund för den ensamma. Samtidigt som bibliotekens funktion ständigt växer befinner sig finansieringen i ett krisläge.
Det tuffa ekonomiska läget tvingar just nu många kommuner att dra ner på kulturen. Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) behöver statsbidragen till kommunsektorn öka. Svensk biblioteksförening och myndigheten Kulturrådet har båda påpekat behovet av mer statligt stöd till biblioteken. När kommuner står inför valet att skära ned på personalen i äldreomsorgen eller öppettiderna på biblioteket väljer politikerna ofta det senare. Men samtidigt som småbarnsföräldern och pensionären i värsta fall möts av stängda dörrar på sitt lokala bibliotek, har Sverige den minsta offentliga statsskulden i hela världen.
Sverige har god ekonomi. Men den statliga kulturbudgeten saknar helt investeringar, den ligger idag på samma nivå som när den infördes på 70-talet, det vill säga 0,3 procent av BNP. Samma peng ska alltså räcka till 50 års utveckling av verksamheter, kraftigt ökade lokalkostnader och befolkningens högre förväntan på vad ett rikt kulturliv är. Statskassan har gott om täckning för investeringar men tyvärr ser högerlogiken till att våra gemensamma bibliotek, museer och kulturskolor ändå bantas ner.
Ska högerregeringen lämna walkover när kommunerna flaggar för att de inte mäktar med? Det håller inte när det finns både en bibliotekslag och nationell biblioteksstrategi. I de kommuner där Vänsterpartiet får bestämma prioriterar vi biblioteken i så hög grad som möjligt. Det gör vi eftersom deras förmåga att skapa värden bortom de ekonomiska saknar motstycke.
Regeringen har möjlighet att, med förhållandevis små medel, göra mycket stora insatser för Sveriges framtid genom att satsa på biblioteken! Verksamheten når bevisligen många människor i deras vardag redan nu, så potentialen att göra skillnad är stor. Om det är pang för pengarna kulturminister Parisa Liljestrand (M) är ute efter behöver hon inte vara orolig.
Folkbiblioteken behövs när vi ska kunna höja kunskapsresultaten i svensk skola, när vi ska värna den demokratiska utvecklingen och när vi ska lära oss nya sätt att leva för att klara klimatomställningen.
Biblioteken förtjänar ett ordentligt tillskott i nästa statsbudget!
Sandra Lindström, ordförande kultur- och fritidsnämnden i Solna (V)
Torun Boucher, ordförande kulturnämnden Stockholms stad (V)
Senaste nytt
Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn
Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.
10 okt 2024 • 2 min
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer