En händelse som ser ut som en tanke
27 sep 2012 • 2 min
Regeringen bör snarast starta ett läslyft, se till att skolbibliotekslagen efterföljs och fatta beslut om en nationell biblioteksstrategi/politik. Det skriver...
Regeringen bör snarast starta ett läslyft, se till att skolbibliotekslagen efterföljs och fatta beslut om en nationell biblioteksstrategi/politik. Det skriver Ibrahim Baylan (S), vice ordförande i utbildningsutskottet och Gunilla C Carlsson (S), ordförande i kulturutskottet idag i Göteborgsposten. De lämnar förslag i direkt anslutning till Litteraturutredningens förslag och slutsatser och anser att läslyftet bör samordnas av nationell biblioteksmyndighet.
I en debattartikel i dagens GP agerar två ledande socialdemokrater snabbt och föreslår initiativ som ligger i direkt anslutning till de förslag som Litteraturutredningen har lämnat.
I artikeln betonas vikten av allas tillgång till bibliotek och avgiftsfria lån. Man anknyter till den mörka bild som Litteraturutredningen, med stöd av forskning på området, ger av ungas i allt ökande utsträckning bristande läsförståelse och läsförmåga, av att bokläsning minskar även bland vuxna samt att klyftorna mellan olika grupper är stora och ökar.
Som medicin förordas en nationell handlingsplan för läsfrämjande och för Litteraturutredningens plan för ett Läslyft för Sverige.
Handlingsplanen ska samordnas av en nationell biblioteksmyndighet som ges i uppdrag att ta fram en strategi för samverkan mellan offentliga och föreningsdrivna bibliotek. Offentliga institutioner och de ideella krafterna på området föreslås samverka kring utbildning, bokinköp och erfarenhetsutbyte. I en satsning på läsning och litteratur är det viktigt, skriver man, att involvera de svenska folkrörelserna och studieförbunden. Andra aktörer kan vara Sveriges författarförbund, Sveriges Biblioteksförening samt fackliga organisationer.
Satsningen ska inbegripa såväl barn som vuxna. Folkrörelserna, fackföreningarna, idrottsrörelsen och det ideella föreningslivet ska involveras.
Goda exempel som projekt som Läs för mig, pappa, ska lyftas fram.
Läsfrämjande insatser ska intensifieras, skolbiblioteken ska bemannas av skolbibliotekarier och tillsynen av att skollagen avseende skolbiblioteken skärpas:
”Det finns nu en lagstiftning, och det finns en undersökning som visar att lagen inte följs, vilket är en oacceptabel situation. Vi föreslår att Kungliga Biblioteket får ett uppdrag att ta fram en strategi som ska tillse att inga skolhuvudmän bryter mot lagen.”
Man vill också att KBs uppdrag som samordnande myndighet på biblioteksområdet, förtydligas och förstärks med tydligt sikte på en nationell bibliotekspolitik:
”Inte minst visar problematiken kring utlåning av e-böcker att det behövs en kraftsamling kring dessa frågor. Svensk Biblioteksförening har visat att det finns ett starkt stöd för en nationell biblioteksstrategi. Flera andra aktörer som till exempel Sveriges Kommuner och Landsting, Sveriges universitets- och högskolförbunds forum för bibliotekschefer, Föreningen Sveriges länsbibliotekarier, Saco-förbundet DIK (dokumentation, information, kultur) och Sveriges författarförbund, stödjer att en biblioteksstrategi kommer till stånd. Vi vill därför föreslå att regeringen ger Kungliga Biblioteket i samarbete med Statens Kulturråd i uppdrag att utarbeta en nationell biblioteksstrategi och bibliotekspolitik.”
Senaste nytt
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
Hur effektiva är egentligen skolbiblioteken? – Åsikterna går isär
En reform som inte når de elever som läser sämst – eller en central satsning för alla elevers rätt till läsning? Åsikterna går isär medan propositionen om bemannade skolbibliotek väntar på omröstning i riksdagen.
27 aug 2024 • 5 min
Filmfestivaler skyldiga leverera pliktexemplar – hotades av böter
När filmfestivaler under pandemin började sända över nätet för att överleva blev konsekvensen att de blev skyldiga att leverera pliktexemplar. Annars hotades de av böter. "Det var ett jättestort jobb", säger Julia Granath från Föreningen Sveriges filmfestivaler.
26 aug 2024 • 2 min
0 kommentarer