En händelse som ser ut som en tanke
27 sep 2012 • 2 min
Regeringen bör snarast starta ett läslyft, se till att skolbibliotekslagen efterföljs och fatta beslut om en nationell biblioteksstrategi/politik. Det skriver...

Regeringen bör snarast starta ett läslyft, se till att skolbibliotekslagen efterföljs och fatta beslut om en nationell biblioteksstrategi/politik. Det skriver Ibrahim Baylan (S), vice ordförande i utbildningsutskottet och Gunilla C Carlsson (S), ordförande i kulturutskottet idag i Göteborgsposten. De lämnar förslag i direkt anslutning till Litteraturutredningens förslag och slutsatser och anser att läslyftet bör samordnas av nationell biblioteksmyndighet.

I en debattartikel i dagens GP agerar två ledande socialdemokrater snabbt och föreslår initiativ som ligger i direkt anslutning till de förslag som Litteraturutredningen har lämnat.
I artikeln betonas vikten av allas tillgång till bibliotek och avgiftsfria lån. Man anknyter till den mörka bild som Litteraturutredningen, med stöd av forskning på området, ger av ungas i allt ökande utsträckning bristande läsförståelse och läsförmåga, av att bokläsning minskar även bland vuxna samt att klyftorna mellan olika grupper är stora och ökar.
Som medicin förordas en nationell handlingsplan för läsfrämjande och för Litteraturutredningens plan för ett Läslyft för Sverige.
Handlingsplanen ska samordnas av en nationell biblioteksmyndighet som ges i uppdrag att ta fram en strategi för samverkan mellan offentliga och föreningsdrivna bibliotek. Offentliga institutioner och de ideella krafterna på området föreslås samverka kring utbildning, bokinköp och erfarenhetsutbyte. I en satsning på läsning och litteratur är det viktigt, skriver man, att involvera de svenska folkrörelserna och studieförbunden. Andra aktörer kan vara Sveriges författarförbund, Sveriges Biblioteksförening samt fackliga organisationer.

Satsningen ska inbegripa såväl barn som vuxna. Folkrörelserna, fackföreningarna, idrottsrörelsen och det ideella föreningslivet ska involveras.
Goda exempel som projekt som Läs för mig, pappa, ska lyftas fram.
Läsfrämjande insatser ska intensifieras, skolbiblioteken ska bemannas av skolbibliotekarier och tillsynen av att skollagen avseende skolbiblioteken skärpas:
”Det finns nu en lagstiftning, och det finns en undersökning som visar att lagen inte följs, vilket är en oacceptabel situation. Vi föreslår att Kungliga Biblioteket får ett uppdrag att ta fram en strategi som ska tillse att inga skolhuvudmän bryter mot lagen.”
Man vill också att KBs uppdrag som samordnande myndighet på biblioteksområdet, förtydligas och förstärks med tydligt sikte på en nationell bibliotekspolitik:
”Inte minst visar problematiken kring utlåning av e-böcker att det behövs en kraftsamling kring dessa frågor. Svensk Biblioteksförening har visat att det finns ett starkt stöd för en nationell biblioteksstrategi. Flera andra aktörer som till exempel Sveriges Kommuner och Landsting, Sveriges universitets- och högskolförbunds forum för bibliotekschefer, Föreningen Sveriges länsbibliotekarier, Saco-förbundet DIK (dokumentation, information, kultur) och Sveriges författarförbund, stödjer att en biblioteksstrategi kommer till stånd. Vi vill därför föreslå att regeringen ger Kungliga Biblioteket i samarbete med Statens Kulturråd i uppdrag att utarbeta en nationell biblioteksstrategi och bibliotekspolitik.”
Senaste nytt

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min
0 kommentarer