Fem elefanter i Iflas rum
1 dec 2022 • 2 min
Iflas kris handlar inte bara om en sparkad generalsekretare och havererat förtroende mellan ledning och medarbetare. Ytterligare fyra stora problem måste lösas innan alla kan återgå till det normala, skriver Ifla-medlemmen och biblioteksdebattören Mikael Böök.
Biblioteksföreningarnas och -institutionernas internationella organisation Ifla borde vara en hjärtesak för biblioteksanställda i alla länder.
Dessvärre befinner sig Ifla i en djup kris. Ytligt sett handlar det om turbulens i ledningen efter det abrupta avskedandet av generalsekreteraren Gerald Leitner i våras. Många verkar tro eller hoppas på en återgång till det normala när vi väl fått veta vad avskedandet egentligen berodde på och en ny generalsekreterare har övertagit rodret. Fast det kanske vi inte får veta eftersom Iflas styrelse och Leitner har förlikats i ett sekretessavtal.
För min del ser jag inte bara en utan fem elefanter i Iflas rum.
Iflas starka ekonomiska beroende av privat finanskapital. Sextiosju procent (67%) av organisationens inkomster härrör från Stichting Ifla Global Libraries (SIGL) som är en täckmantel för Bill and Melinda Gates Foundation (BMGF). Detta ekonomiska beroende gör att Ifla inte kan vara en ideellt och politiskt självständig organisation, vilket är fatalt.
Leitner kallade Bill Gates för en ”game changer”. Men Ifla borde inte ha applåderat denna oligark utan i stället själv ha intagit en proaktiv attityd och gått in för förändring. Dags för självkritik!
Elefant nr 3: den obsoleta privata och korporativa äganderätten till publicerade vetenskapliga forskningsresultat. Hur länge tänker Ifla och världens bibliotekarier vela om öppen tillgång (open access, OA)? När ska Ifla och bibliotekarierna göra gemensam sak med Alexandra Elbakyan och SciHub?
Den fjärde elefanten bär ett fint broderat täcke med påskriften Wikileaks. Täcket är allt vackert tal om information och demokrati. Påskriften är en påminnelse om ett dokumentbibliotek (se wikileaks.org) som borde bevaras och finnas tillgängligt i biblioteket. Men Ifla lyckas undvika att se påskriften och skrida till åtgärder.
Inom Ifla och bland bibliotekarierna har det ordats mycket om en hållbar utveckling. Det låter lovande eftersom den nuvarande utvecklingen som känt är katastrofalt ohållbar. Men elefanten i rummet som genljuder av detta hållbarhetsprat är stormakternas militär-industriella-akademiska komplex.
Traditioner och tendenser att stöda sig på för att mota elefanterna ur rummet:
– Biblioteksinstitutionens universalism som grundlades redan under den alexandrinska eran.
– Iflas kritiska uttalanden om världshandelsorganisationen begränsning av tillgången till information i avtalet om immaterialrätt (TRIPS).
– Iflas uppmaning till politikerna i samband med världstoppmötena om informationssamhället (WSIS 2003, 2005) att inte försöka uppfinna hjulet på nytt. Mera sådant!
– Alliansfrihet och fredlig konfliktlösning är sedan länge bibliotekariernas och Iflas linje. Därför borde Ifla ansluta oss till kampanjen för nukleär avrustning (ICAN, Nobels fredspris 2017) och implementering av FN-avtalet om ett förbud mot kärnvapen.
Mikael Böök
Personmedlem (affiliate member) i Ifla
Lovisa, Finland
Senaste nytt
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
0 kommentarer