Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
29 mar 2021 • 2 min
Biblioteken är viktiga för författarna, så fortsätt planera era program trots osäkerheten, uppmanar Författarcentrum och Författarförbundet. "I värsta fall blir förstås några möten inställda. Men det inställda mötet kan författaren i bästa fall få krisstöd för."
Helena Rundgren, Författarcentrum Öst, och Grethe Rottböll, Sveriges författarförbund.
För väldigt många författare är författarbesöken på bibliotek och i skolor själva fundamentet i ekonomin. Bokinkomster med royalty, avräkningar och realisationer är oberäkneliga. Dessutom är försäljningen av en bok beroende av exponeringen och försäljningen betyder mycket för författarens möjlighet att få ge ut ytterligare en bok.
Författarnas roll i litteraturförmedlingen i samhället kan inte heller överskattas och att träffa publiken, läsarna, är ett helt nödvändigt syre i detta ensamma yrke.
Författarna och biblioteken ingår på det här sättet i ett blodomlopp som just nu drabbats av svåra proppar.
Under denna svåra tid har vi haft väldigt många författare som fortbildat sig och gått kurser i digitala möten. Det går bättre och bättre och blir roligare och roligare när alla lär sig särarten men inget slår väl egentligen det äkta mötet med publiken. Så våga boka oss i höst!
Att författaren kommer till ditt bibliotek skapar en unik närhet till läsaren och bidrar till bibliotekets starka betydelse i närsamhället. Vi får lita på Folkhälsomyndighetens profetior och vaccinet. Författarna går under av ekonomisk stress och tristess. Bokbranschen har ändå gått bra under pandemin så många nya böcker ligger opratade, orecenserade, odiskuterade och i värsta fall olästa. Vi författare finns beredda och skulle världen mot förmodan inte öppnas upp så är vi ganska bra på digitala möten nu och vi har tålamod att vänta och boka om.
I värsta fall blir förstås några möten inställda. Men det inställda mötet kan författaren i bästa fall få krisstöd för. Det inställda mötet finns. Det inställda mötet är ett bevisat inkomstbortfall. Men att mejlen och telefonen är död får ingen betalt för. Om boklånen rasar försvinner även inkomsterna kopplade till utlånen.
Släpp författarna loss!
Boka oss igen!
Träffa våra medlemmar i höst och ha samtal, uppläsningar och bokprat som stärker litteraturens roll och tar tillbaka närheten mellan författare och publik.
Författarna väntar på att få träffa er alla.
Helen Rundgren, ordförande Författarcentrum Öst
Grethe Rottböll, ordförande Sveriges författarförbund
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer