Kulturhus eller folkbibliotek
9 feb 2012 • 2 min
Malmö stadsbibliotek ser tillbaka på ett framgångsrikt 2011 med ökade besökssiffror och utlån. Samtidigt frågar sig 13 bibliotekarier på Malmö...

Malmö stadsbibliotek ser tillbaka på ett framgångsrikt 2011 med ökade besökssiffror och utlån. Samtidigt frågar sig 13 bibliotekarier på Malmö stadsbibliotek i ett debattinlägg i BBL nr 1 om det är jakten på besökssiffror som ska styra verksamheten eller ett professionellt urval av medier.Under 2011 besökte 934 644 personer i olika åldrar stadsbiblioteket, en ökning med hela 7 159 besökare och, enligt uppgift, en rekordsiffra för verksamheten. Besök i webbkatalog och hemsida som ökade med 146 000 besök under året.
Utlån av skönlitteratur för vuxna steg under 2011 med 11, 5 % och det tror man beror på att stadsbiblioteket flyttat skönlitteraturen till Ljusets kalender och en mer framträdande plats där litteraturen hamnar i ett sammanhang med scenen för Internationell författarscen och andra större program. Utlån av medier riktade till Barn & Ungas steg under året med 21 % .
Också i Malmö tog e-boksanvändningen tydligt fart. Ökningen är närmare 100 % sedan 2010, inte minst medieuppmärksamheten i december 2011 kring Zlatans bok som e-bok höjde ytterligare efterfrågan.
Under föregående år arrangerade stadsbiblioteket 492 program och aktiviteter som besöktes av över 18 000 personer, en ökning från förra årets 16 000. Siffrorna för strategiperiodens år 2009 – 2011 visar en stadig årlig ökning. Särskilt framhåller man besök av författare som Amos Oz och Paul Auster som lockade 550 respektive 600 besökare.
Men alla är inte nöjda med den inslagna väg som Elsebeth Tanks nya strategi för med sig. I en debattartikeli BBL nr 1/2012 skriver 13 bibliotekarier bl a: ”Vi känner att både vårt arbetsklimat och våra arbetssätt har påverkats negativt av den förändrade strategin. Med försämrad verksamhet som oundviklig följd.”
Debattartikeln avslutas med en viljeyttring: ”Vi vill inte förvandlas till ett kulturhus med en anpassningsbar profil. Vi vill vara ett folkbibliotek! ”
Som en punkt på vårens program för stadsbiblioteket vill man ta reda på vad användarna vill – dvs biblioteket vill bjuda in Malmöborna till att vara med att tala om biblioteket. Det kan vara via dialog, frågor och enkäter för att göra bibliotekets besökare mer involverade och att få en bild av vad man önskar sig av sitt stadsbibliotek.
Kulturhus eller folkbibliotek eller en hybrid av båda? Allt kanske klarnar då?
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer