Kulturhus eller folkbibliotek

9 feb 2012 • 2 min

Malmö stadsbibliotek ser tillbaka på ett framgångsrikt 2011 med ökade besökssiffror och utlån. Samtidigt frågar sig 13 bibliotekarier på Malmö...

Malmö stadsbibliotek ser tillbaka på ett framgångsrikt 2011 med ökade besökssiffror och utlån. Samtidigt frågar sig 13 bibliotekarier på Malmö stadsbibliotek i ett debattinlägg i BBL nr 1 om det är jakten på besökssiffror som ska styra verksamheten eller ett professionellt urval av medier.Under 2011 besökte 934 644 personer i olika åldrar stadsbiblioteket, en ökning med hela 7 159 besökare och, enligt uppgift, en rekordsiffra för verksamheten. Besök i webbkatalog och hemsida som ökade med 146 000 besök under året.

Utlån av skönlitteratur för vuxna steg under 2011 med 11, 5 % och det tror man beror på att stadsbiblioteket flyttat skönlitteraturen till Ljusets kalender och en mer framträdande plats där litteraturen hamnar i ett sammanhang med scenen för Internationell författarscen och andra större program. Utlån av medier riktade till Barn & Ungas steg under året med 21 % .

Också i Malmö tog e-boksanvändningen tydligt fart. Ökningen är närmare 100 % sedan 2010, inte minst medieuppmärksamheten i december 2011 kring Zlatans bok som e-bok höjde ytterligare efterfrågan.

Under föregående år arrangerade stadsbiblioteket 492 program och aktiviteter som besöktes av över 18 000 personer, en ökning från förra årets 16 000. Siffrorna för strategiperiodens år 2009 – 2011 visar en stadig årlig ökning. Särskilt framhåller man besök av författare som Amos Oz och Paul Auster som lockade 550 respektive 600 besökare.

Men alla är inte nöjda med den inslagna väg som Elsebeth Tanks nya strategi för med sig. I en debattartikeli BBL nr 1/2012 skriver 13 bibliotekarier bl a: ”Vi känner att både vårt arbetsklimat och våra arbetssätt har påverkats negativt av den förändrade strategin. Med försämrad verksamhet som oundviklig följd.”

Debattartikeln avslutas med en viljeyttring: ”Vi vill inte förvandlas till ett kulturhus med en anpassningsbar profil. Vi vill vara ett folkbibliotek! ”

Som en punkt på vårens program för stadsbiblioteket vill man ta reda på vad användarna vill – dvs biblioteket vill bjuda in Malmöborna till att vara med att tala om biblioteket. Det kan vara via dialog, frågor och enkäter för att göra bibliotekets besökare mer involverade och att få en bild av vad man önskar sig av sitt stadsbibliotek.

Kulturhus eller folkbibliotek eller en hybrid av båda? Allt kanske klarnar då?

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn

Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.

10 okt 2024 • 2 min

Reportage

Ljudboken har tagit över

Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.

9 okt 2024 • 10 min

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 3 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min

Internationellt

Hon tar kampen mot bokförbuden

Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.

1 okt 2024 • 3 min

Digitalisering

Äldre äldre i digitalt utanförskap

Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.

30 sep 2024 • 3 min