Kulturhus eller folkbibliotek
9 feb 2012 • 2 min
Malmö stadsbibliotek ser tillbaka på ett framgångsrikt 2011 med ökade besökssiffror och utlån. Samtidigt frågar sig 13 bibliotekarier på Malmö...

Malmö stadsbibliotek ser tillbaka på ett framgångsrikt 2011 med ökade besökssiffror och utlån. Samtidigt frågar sig 13 bibliotekarier på Malmö stadsbibliotek i ett debattinlägg i BBL nr 1 om det är jakten på besökssiffror som ska styra verksamheten eller ett professionellt urval av medier.Under 2011 besökte 934 644 personer i olika åldrar stadsbiblioteket, en ökning med hela 7 159 besökare och, enligt uppgift, en rekordsiffra för verksamheten. Besök i webbkatalog och hemsida som ökade med 146 000 besök under året.
Utlån av skönlitteratur för vuxna steg under 2011 med 11, 5 % och det tror man beror på att stadsbiblioteket flyttat skönlitteraturen till Ljusets kalender och en mer framträdande plats där litteraturen hamnar i ett sammanhang med scenen för Internationell författarscen och andra större program. Utlån av medier riktade till Barn & Ungas steg under året med 21 % .
Också i Malmö tog e-boksanvändningen tydligt fart. Ökningen är närmare 100 % sedan 2010, inte minst medieuppmärksamheten i december 2011 kring Zlatans bok som e-bok höjde ytterligare efterfrågan.
Under föregående år arrangerade stadsbiblioteket 492 program och aktiviteter som besöktes av över 18 000 personer, en ökning från förra årets 16 000. Siffrorna för strategiperiodens år 2009 – 2011 visar en stadig årlig ökning. Särskilt framhåller man besök av författare som Amos Oz och Paul Auster som lockade 550 respektive 600 besökare.
Men alla är inte nöjda med den inslagna väg som Elsebeth Tanks nya strategi för med sig. I en debattartikeli BBL nr 1/2012 skriver 13 bibliotekarier bl a: ”Vi känner att både vårt arbetsklimat och våra arbetssätt har påverkats negativt av den förändrade strategin. Med försämrad verksamhet som oundviklig följd.”
Debattartikeln avslutas med en viljeyttring: ”Vi vill inte förvandlas till ett kulturhus med en anpassningsbar profil. Vi vill vara ett folkbibliotek! ”
Som en punkt på vårens program för stadsbiblioteket vill man ta reda på vad användarna vill – dvs biblioteket vill bjuda in Malmöborna till att vara med att tala om biblioteket. Det kan vara via dialog, frågor och enkäter för att göra bibliotekets besökare mer involverade och att få en bild av vad man önskar sig av sitt stadsbibliotek.
Kulturhus eller folkbibliotek eller en hybrid av båda? Allt kanske klarnar då?
Senaste nytt

Vi ses i Visby!
Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.
7 jun 2023 • 2 min

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min
0 kommentarer