Replik: Transformativa avtal en övergångslösning
4 jul 2022 • 4 min
De transformativa avtalen är en väg till fler öppna artiklar, men siktet är bortom dem. Vetenskaplig öppenhet måste nås med gemensamma krafter inom akademin, skriver Karin Grönvall och Anna Lundén från KB i en replik på Isto Huvila och Lisa Börjesons debattartikel.

Anna Lundén och Karin Grönvall.
Isto Huvila och Lisa Börjesson ställer viktiga frågor om problemformuleringen bakom strävan efter öppen tillgång. De ifrågasätter också bibliotekens roll kopplat till de transformativa avtalen. Som ansvariga för Kungliga bibliotekets (KB) regeringsuppdrag inom öppen vetenskap vill vi ge vårt perspektiv på frågorna och förtydliga formalia vid avtalsskrivningen för transformativa avtal.
Om öppen vetenskap är svaret, vad är då frågan? Det finns inget entydigt svar utan olika drivkrafter och målbilder. Det stämmer att det inom bibliotekssfären under en längre tid förts diskussioner om de kommersiella förlagens stora vinster på vetenskapliga artiklar bakom betalvägg. Artiklar som forskarsamhället förser dem med och granskar utan ekonomisk ersättning.
Men öppen vetenskap har ett mer omfattande syfte än att lösa problem med tillgång till forskningsresultat. Öppen vetenskap utgör ett synsätt som inkluderar hela den vetenskapliga processen och innebär nya sätt att sprida kunskap till alla delar av det globala samhället. Öppen vetenskap syftar till att kunskap kan delas, och perspektivet tillämpas i andra faser av forskningen än enbart slutresultatet i form av publicerade artiklar. Öppet tillgängliga forskningsdata underlättar för andra forskare att granska och upprepa experiment. Öppenhetssträvan omfattar också öppna lärresurser, vilket främjar det livslånga lärandet och allmänhetens deltagande i forskningsprocessen. Att vetenskapen är så transparent som möjligt är viktigt för dess legitimitet och för en demokratisk utveckling.
För ett halvår sedan skrev Sverige tillsammans med 192 länder under Unescos rekommendation om öppen vetenskap. Rekommendationen tar ett samlat grepp och formulerar ett tydligt varför:”Also noting that the global COVID-19 health crisis has proven worldwide the urgency of and need for fostering equitable access to scientific information, facilitating the sharing of scientific knowledge, data and information, enhancing scientific collaboration and science- and knowledge-based decision making to respond to global emergencies and increase the resilience of societies.” Rekommendationen uttrycker den öppna vetenskapens transformativa potential för att minska existerande ojämlikheter och att öka möjligheterna att uppnå målen i Agenda 2030. Stora förhoppningar ställs alltså globalt till att öppen vetenskap ska vara en väg till lösningar på våra samhällsutmaningar.
Bibliotekens uppgift har aldrig varit att styra vilka publiceringskanaler som är viktiga för forskare att följa eller publicera sig i. När enskilda tidskriftsprenumerationer ersattes av paketavtal med ett förslags totala tidskriftsportfölj vid sekelskiftet (så kallade Big Deals) höjdes röster om det problematiska i att forskare och studenter inte längre kunde lita på kvaliteten i de tidskrifter biblioteket erbjöd. Det visade sig snart att forskarna gjorde andra val än biblioteken tidigare gjort. Urvalen och kvalitetsbedömningen måste ligga hos forskarna vilket ses som självklart i dag.
Vetenskapsrådet presenterade 2015 ett förslag till nationella riktlinjer för öppen tillgång till forskningsdata och publikationer och ringade in ett antal hinder. Ett tydligt hinder som lyftes var rådande meriteringssystem där forskaren bedöms på tidskriftens impaktfaktor och anseende. Frågan om meritvärdering och utvärdering har fortsatt stor aktualitet och många ser behovet av att förändra systemet. Flera internationella initiativ har tagits; San Fransisco Declaration on Research Assessment, respektive Paris Call on Research Assessment som tillkom i januari under det franska EU-ordförandeskapet, är två exempel. I Sverige pågår projekt både vid Vetenskapsrådet och inom Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) för att uppnå förändringar. Regeringens beslutade övergång till öppen vetenskap är ett av de främsta skälen till att högskolesektorn nu på allvar behöver ta sig an meritbedömningsfrågan, som är en nyckel till att förverkliga en sådan övergång. I de pågående projekten är forskarnas behov en viktig utgångspunkt.
Flera forskningsfinansiärer, både nationellt och internationellt, ställer krav på öppen publicering sedan ett flertal år tillbaka. Transformativa avtal som tecknas inom Bibsamkonsortiet möjliggör att cirka 82 procent av de deltagande organisationernas publicering i internationella vetenskapliga tidskrifter kan ske öppet. KB agerar formellt ombud och Bibsamkonsortiet har en styrgrupp utsedd av SUHF som beslutar vilka avtalserbjudanden som ska gå ut till konsortiet. Varje lärosäte beslutar enskilt om man vill gå med i avtalet. Hur den beslutsprocessen ser ut avgör respektive lärosäte och man betalar med egna medel. Flertalet lärosäten kompletterar med publiceringsfonder och finansiering för öppen publicering hos förlag som inte har avtal med Bibsamkonsortiet.
Författarna i debattartikeln hävdar att de transformativa avtalen ”styr forskares publiceringsbeteenden” och till och med att de skulle ”ersätta inomvetenskapliga värderingssystem”. Hur de transformativa avtalen skulle kunna rubba det mycket väletablerade meriteringssystemet ger författarna ingen förklaring till. Att avtalen reglerar ”vem som kan publicera var” är en missuppfattning. Forskarens frihet att välja publiceringskanal är lagstadgad i högskolelagen. Ansvaret för kvalitetsarbetet rörande forskning, utbildning och samverkan ligger på forskare och lärosäten.
De transformativa avtalen är en väg för att kunna öppna upp fler artiklar inom befintligt publiceringssystem. Avsikten är att avtalen ska vara en övergångslösning. Vetenskaplig öppenhet måste nås med gemensamma krafter inom akademin och inte enbart via avtal. Makten att ändra systemet ligger hos forskningsproducenterna, finansiärer och aktörer vid lärosäten. SUHF:s utredningsgrupp ”Bortom transformativa avtal” har till uppgift att ta fram förslag på en strategi för hur vi ska kunna nå omedelbar öppet tillgänglig publicering på ett hållbart sätt för framtiden. Gruppen består av representanter från forskarsamhället, lärosäten, forskningsfinansiärer och förhandlare för Bibsamkonsortiet.
Som författarna påpekar så krävs mer än att vetenskapliga artiklar finns öppet tillgängliga för att forskningsrön ska nå ut till allmänheten. KB:s regeringsuppdrag inom öppen vetenskap rör också användningen av öppna lärresurser och allmänhetens delaktighet i forskningsprocessen med inriktning på det allmänna biblioteksväsendet. Nyligen meddelade regeringen även att KB får i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer för öppen vetenskap. I uppdraget ingår att, ur ett helhetsperspektiv för öppen vetenskap, identifiera gemensamma mål och prioriteringar, kartlägga rollfördelning och ansvarsområden samt definiera behov av stöd och vägledning. Uppdraget är ett svar på den lägesbedömning vi tog fram i mars och vi kommer att ta oss an det i bred samverkan. Siktet är bortom de transformativa avtalen och framåt mot den transformativa kraften i en öppen vetenskaplig process.
Karin Grönvall
Riksbibliotekarie
Anna Lundén
tillförordnad avdelningschef Bibliotekssamverkan och forskningsstöd, Kungliga biblioteket
Senaste nytt

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min

Dik lämnar: ”Iflas agerande skandalöst, oacceptabelt och direkt provocerande”
Fackförbundet Dik har beslutat att lämna Ifla. Det går inte att fortsätta som medlem med hedern i behåll, enligt förbundsordförande Anna Troberg.
7 sep 2023 • < 1 min

Sociala medier viktiga för den som flyr
Tankesmedjan The Immigration Policy Lab (IPL) publicerade tidigare i somras en studie där man har tittat närmare på hur flyktingar och migranter använder sig av sociala medier för att ta del av och själva dela information.
7 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer