Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
28 jun 2021 • 3 min
Sveriges Kommuner och Regioners ambitioner med skolbibliotek når inte ens upp till lagens mest modesta krav. Barn och unga förtjänar betydligt bättre, skriver DIK:s ordförande Anna Troberg.
Skolbiblioteksutredningen Skolbibliotek för bildning och utbildning (SOU 2021:3) har varit ute på remiss och har genererat ett fyrtiotal engagerade svar. De flesta remissinstanser är precis som DIK – facket för kultur, kommunikation och kreativ sektor – generellt mycket positivt inställda till de förslag utredningen lagt fram. Det är glädjande att se att så många tydligt signalerar att man förstår vad ett bra skolbibliotek bemannat med bibliotekariekompetens kan bidra med.
Även regioner och kommuner andas positivitet i sina svar. Det finns vissa betänkligheter, främst kring finansieringen som även DIK lyft i sitt remissvar, men på det stora hela finns det optimism och framåtanda. Remissinstanserna vill se en likvärdig skola med väl fungerande skolbiblioteksverksamhet för alla elever i Sverige. Undantaget är remissvaret från Sveriges Kommuner och Region, SKR. Det andas – om något – en alarmerande ovilja.
Utredningen för fram det experter på området fört fram under många år. Lagen måste förtydliga vad som avses med ett skolbibliotek. Varje elev ska ha tillgång till ett bemannat skolbibliotek på sin skola. Dessutom ska bemanningen i första hand utgöras av personal med bibliotekariekompetens. Sist, men inte minst, måste skolbiblioteken vara en integrerad del av skolans pedagogiska arbete.
SKR säger inget om att tydligare definiera vad ett skolbibliotek är, men det är uppenbart var ribban för vad SKR tycker är ett rimligt skolbibliotek ligger: mycket lågt. De tycker till exempel att förslaget med ett skolbibliotek på varje skolenhet och att bara vid särskilda omständigheter tillåta andra organisationsformer, saknar flexibilitet. Förslaget ger dock gott om utrymme för nödvändiga anpassningar. Skillnaden är att utredningen gör det bästa alternativet till norm, inte till undantag.
SKR är positiva till bemanning, men tveksamma till att i första hand bemanna skolbiblioteken med bibliotekariekompetens. De är också tydliga med att de inte vill se konkreta krav på grad av bemanning, de vill se flexibilitet. En positiv inställning till ökad bemanning ekar till syvende och sist tomt när de samtidigt inte ser nyttan av att vare sig ha den bästa kompetensen eller av att se till att det blir något mer än en symbolisk bemanningsgrad.
Önskan om större flexibilitet upprepas i SKR:s remissvar. Men, flexibiliteten verkar i realiteten vara en illa dold önskan om att ha fortsatt generöst utrymme att se mellan fingrarna på det faktum att många elever i dag inte har tillgång till ett ordentligt skolbibliotek och än färre till ett bemannat skolbibliotek. Det finns goda skäl till att utredningen föreslår att man ska skruva åt tumskruvarna på skolans huvudmän i skolbiblioteksfrågan. Flexibilitet i all ära, men det är faktiskt orimligt att det går bra att kalla tre bananlådor böcker som vaktmästaren är ”bibliotekarie” över för ett skolbibliotek.
Kungliga biblioteket har satt en gräns vid 50 procents bemanning för att ett skolbibliotek ska tas med i deras skolbiblioteksstatistik. Det tycker SKR är överdrivet. De vill att alla skolbibliotek ska tas med i statistiken, även – får man förmoda – de som huserar i några dammiga bananlådor. Ironiskt nog muttrar SKR dock vid blotta tanken på att huvudmännen ska behöva förse KB med mer information för utförligare statistik. Det är ju jobbigt. Eller som det lite finare heter i remissvaret, det ”berättigar inte den ökade administrationen”. Det går att ana att SKR vill få upp statistiken kring hur många elever som har tillgång till ett skolbibliotek, men inte är så intresserade av att få mer djuplodande statistik som skulle kunna belysa skillnaderna mellan riktiga skolbibliotek och ”skolbibliotek”.
Trots fina ord om vikten av en likvärdig skola och tillgång till skolbibliotek, så verkar SKR på det hela taget nöjda med sakernas otillräckliga tillstånd. Det faktum att remissvaret till stor del skiljer sig från hur regioner och kommuner själva svarat torde bli en fråga för intern diskussion. SKR är en stark röst, men i skolbiblioteksfrågan talar de med små och oengagerade bokstäver. SKR:s magra ambitioner på skolbiblioteksområdet når just nu inte ens upp till dagens modesta lagkrav. Nöjer sig deras medlemmar med det? Helt säkert är i alla fall att barn och ungdomar förtjänar betydligt bättre.
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. Böcker brändes och en av historiens första kända transpersoner antas ha mördats vid attacken. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
Axiell group säljer Axiell media till danska e-boksdistributören Publizon som nu blir Nordens ledande digitala bokdistributör.
14 mar 2023 • < 1 min
Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.
14 mar 2023 • 4 min
Silvia Ernhagen. Så heter Svensk biblioteksförenings nya generalsekreterare. Hon ser fram emot att driva bibliotekspolitik och tycker att det demokratiska uppdraget är "otroligt viktigt".
14 mar 2023 • 3 min
I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”
13 mar 2023 • 4 min
Efter Biblioteksbladets avslöjanden om missförhållanden har den tyska organisationen VDB ställt frågor till Ifla. Uteblivna svar gör att VDB tills vidare avstår från att delta i arbete rörande organisationen.
10 mar 2023 • 2 min
0 kommentarer