"Vi kallar oss laglösa"
4 mar 2022 • 2 min
Skolledningen måste se till att skolbibliotekarien blir en fullvärdig medlem i ett arbetslag. Rollen riskerar annars att bli ensam och marginaliserad, skriver Viktoria Reuterskiöld.
Skolbibliotekarie kan vara ett väldigt ensamt jobb, eller inte. På en snabb fråga som jag ställde på Skolverkets mejllista svarade 9 skolbibliotekarier av 27 att de upplever jobbet som mycket ensamt (på en skala där 10 var ”mycket ensamt” svarade de 7 eller högre). 16 svarade att de knappast alls upplever ensamhet och 2 kände sig ganska ensamma. I mejlet ställdes också frågan om skolbibliotekarierna tillhörde något lärarlag eller ämneslag på skolan.
Gemensamt för de 11 skolbibliotekarier som enligt svaren kände sig mycket eller ganska ensamma i yrkesrollen var att de inte tillhörde något lärar- eller ämneslag och inte heller hade någon bibliotekskollega på skolan, exempelvis en biblioteksassistent. En skolbibliotekarie skrev att hon pendlade mellan sex olika skolor, det säger sig självt att detta blir mycket splittrat och ensamt. Flera angav också skäl som att ledningen inte stöttade och lyfte fram skolbiblioteket och vikten av att lärare samarbetar med detta, samt att bibliotekslokalen låg avsides belägen i förhållande till övrig skolverksamhet.
De 16 skolbibliotekarier som svarade att de inte upplevde ensamhet i yrket var med i minst ett lärarlag, ämneslag eller annan arbetsgrupp på skolan. Någon var även med i ledningsgruppen och två tillhörde det administrativa teamet på skolan, eftersom de delvis hade administrativa uppgifter. Några hade en biblioteksassistent eller annan kollega som också arbetade i skolbiblioteket och många hade regelbunden kontakt med skolbibliotekarier på andra skolor via nätverk och träffar.
Att vara “laglös”, som en skolbibliotekarie uttryckte det, särskilt på större skolor eller om man har ansvar för flera skolor, verkar enligt svaren vara en viktig orsak till känslan av ensamhet i yrket. Trots att endast 27 skolbibliotekarier svarade på de två frågorna framstår detta som en rimlig hypotes, särskilt med tanke på att alla andra yrkeskategorier på skolor normalt tillhör ett eller flera arbetslag. Samtidigt är det inte alltid som lärarna öppnar famnen och bjuder in skolbibliotekarien i sina team. Det kan finnas ett motstånd och där måste skolledningen ange tonen och tala om vad som gäller. Att känna sig utanför och aldrig bli inbjuden när undervisning planeras gör att man känner sig oviktig och får svårare att bidra till elevernas måluppfyllelse. Det är heller inte roligt att i fikarummet få höra om arbetslagens after work-träffar och annat trevligt som man aldrig blir medbjuden till.
Det finns skolor där skolbibliotekarierna hela tiden kommer och går vilket är tecken på att det behövs någon sorts förändring. Skolledningen bör i de fallen fundera på om det handlar om marginalisering och brist på grupptillhörighet. Men det räcker inte att bara få närvara i ett antal möten, skolbibliotekarien måste få möjlighet att bidra och planera tillsammans med berörda lärare. Upplägget bör naturligtvis utvärderas då och då samt ändras vid behov. Det är dock skolledningens uppgift att anvisa plats åt skolbibliotekarien i ett passande arbetslag och lyfta fram vikten av att lärarna samarbetar med skolbiblioteket. Skolbibliotekarien ska inte behöva, som en svarande skrev, ”ligga på och tjata” på lärarlagen om att få bidra till elevernas måluppfyllelse.
Viktoria Reuterskiöld
Skolbibliotekarie
4 kommentarer
Senaste nytt
Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn
Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.
10 okt 2024 • 2 min
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Väldigt viktig krönika om dig utbrett (tror jag) problem. Jag deltog i Axiells föreläsning i går om skolbibliotek och MIK där ett av råden är att ”ta plats” och att ”ta rygg på” lärarkolleger och att fika lite extra. Ja så måste man göra men det borde också vara helt naturligt att faktiskt från början organisera så att bibliotekarien har en naturlig plats. Likaså anställa en biblioteksassistent som gör de mer fortlöpande uppgifterna om det finns önskemål om en mer aktiv skolbibliotekarie som jobbar ute i klass mer. Det är för dålig insyn i arbetet på golvet och där krävs väl då att man själv säger ”hej det här kan jag” . 👋🏻
Ja, som du skriver behövs mera tydlighet från skolledningen om hur skolbibliotekarien ska arbeta och ingå i olika sammanhang. Man ska inte behöva pracka sig på och riskera att råka ut för lärare som inte vill släppa in en i planering och undervisning det vore önskvärt och relevant.
Jag är en av dem som känner sig ensam och lämnad vind för våg i biblioteket. En teori, enligt mig, är att ledningen och lärarna på min skola ser skolbiblioteket som ett folkbibliotek. Det är trevligt att det finns böcker men bibliotekarien är någon som borde syssla med att ordna pyssel och sagostunder och inte hålla på att tjata om MIK eller försöka ta sig in på lärarlagen.
Ja det tror jag du har rätt i. Så är det nog i många fall! /V.