"Förvalta med omsorg"

4 feb 2020 • < 1 min

Inget överträffar folkbibliotekens standard när det gäller skönlitteratur. Därför måste bestånden hanteras varsamt, skriver författaren och bibliotekarien Krister Gustavsson i en slutreplik i debatten om bibliotekens utbud.

BIBLIOTEKARIEN OCH FÖRFATTAREN KRISTER GUSTAVSSON. FOTO: MARTIN ANDÉR

Den 16 januari publicerade jag en artikel i Biblioteksbladet som, utifrån ett konkret exempel, lyfte frågan om folkbibliotekens inköp, gallring och skötsel av sin skönlitteratur – samt vad en långt driven kundrelation gör med ett folkbibliotek. Exemplet var en roman som, från Smedjebackens bibliotek, hamnat på nätantikvariatet Bokbörsen.

Den första repliken på artikeln kom inte från Smedjebacken, utan från Uppsala stadsbibliotek och Rikard Jennische. Jennische menar att det är just kundrelationen som garanterar folkbiblioteken relevans och ett brett utbud. Jennisches inlägg visar också hur känslig frågan om bibliotekariens roll som kvalitetsmedveten expert har blivit.

Ändå handlar det om den enkla lilla saken att folkbiblioteken måste förvärva och förvara även sådan litteratur som inte är efterfrågad i stunden.

Johannes Soldals (gymnasiebibliotekarie) och Lukas de Veens (bibliotekspedagog) menar i sitt inlägg att ett rikt och relevant bokbestånd garanteras om kundrelationen kombineras med ett aktivt arbete från kunnig bibliotekspersonal. Soldal och de Veen är dessutom modiga nog att lyfta begreppet kvalitet.

Idag är folkbiblioteken den enda aktören på litteraturmarknaden som kan erbjuda ett brett utbud av skönlitteratur. Varken nätet, bokhandeln, eller antikvariaten kommer i närheten av standarden i svenska folkbibliotek. Därför är det viktigt att denna folkbibliotekens förmögenhet förvaltas med omsorg, både när det gäller inköp och den nödvändiga gallringen.

Folkbiblioteken är fortfarande världsmästare i skönlitteratur. Låt oss inse och värna detta faktum.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Ur takt med läsvanorna

Samtidigt som ljudboken dominerar bokbranschen tycks tiden ha stannat på svenska folkbibliotek. "Att inte det diskuteras mer är en gåta", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2024 • 2 min

Annons

Annons

Enkel utskriftslösning med självbetjäning för moderna bibliotek – inklusive utskriftsenhet

Med tillgänglighet och enkelhet som främsta drivkrafter har mer än 80 bibliotek i Sverige insett behovet av att uppgradera sina offentliga utskriftstjänster och har, precis som Southampton, valt KUARIO. Tillsammans med den lokala partnern Qlosr erbjuder KUARIO en snabb och säker självbetjäningslösning samt utrustning och installation på biblioteken. 

19 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre

I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.

17 sep 2024 • 3 min

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min