"Förvalta med omsorg"

4 feb 2020 • < 1 min

Inget överträffar folkbibliotekens standard när det gäller skönlitteratur. Därför måste bestånden hanteras varsamt, skriver författaren och bibliotekarien Krister Gustavsson i en slutreplik i debatten om bibliotekens utbud.

BIBLIOTEKARIEN OCH FÖRFATTAREN KRISTER GUSTAVSSON. FOTO: MARTIN ANDÉR

Den 16 januari publicerade jag en artikel i Biblioteksbladet som, utifrån ett konkret exempel, lyfte frågan om folkbibliotekens inköp, gallring och skötsel av sin skönlitteratur – samt vad en långt driven kundrelation gör med ett folkbibliotek. Exemplet var en roman som, från Smedjebackens bibliotek, hamnat på nätantikvariatet Bokbörsen.

Den första repliken på artikeln kom inte från Smedjebacken, utan från Uppsala stadsbibliotek och Rikard Jennische. Jennische menar att det är just kundrelationen som garanterar folkbiblioteken relevans och ett brett utbud. Jennisches inlägg visar också hur känslig frågan om bibliotekariens roll som kvalitetsmedveten expert har blivit.

Ändå handlar det om den enkla lilla saken att folkbiblioteken måste förvärva och förvara även sådan litteratur som inte är efterfrågad i stunden.

Johannes Soldals (gymnasiebibliotekarie) och Lukas de Veens (bibliotekspedagog) menar i sitt inlägg att ett rikt och relevant bokbestånd garanteras om kundrelationen kombineras med ett aktivt arbete från kunnig bibliotekspersonal. Soldal och de Veen är dessutom modiga nog att lyfta begreppet kvalitet.

Idag är folkbiblioteken den enda aktören på litteraturmarknaden som kan erbjuda ett brett utbud av skönlitteratur. Varken nätet, bokhandeln, eller antikvariaten kommer i närheten av standarden i svenska folkbibliotek. Därför är det viktigt att denna folkbibliotekens förmögenhet förvaltas med omsorg, både när det gäller inköp och den nödvändiga gallringen.

Folkbiblioteken är fortfarande världsmästare i skönlitteratur. Låt oss inse och värna detta faktum.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min