Giftfria visioner

29 nov 2018 • 2 min

Brittiska Oxford Dictionaries har redan valt årets ord för 2018. Det blev toxic. Ett adjektiv som kan betyda giftig, jättedålig, obehaglig eller skadlig. Under året har det använts frekvent i miljösammanhang, konstaterar uppslagsverkets redaktion – man har pratat och skrivit om giftig luft, gas, sopor och inte minst om plast. Men det har också använts bildligt, för att beskriva arbetsplatser, skolor, relationer och stress. Eller de giftiga samtalen i sociala medier.

Det får mig att fundera på vad som är årets ord i bibliotekssammanhang 2018. Och jag tror att det är visioner. I hård konkurrens med framtid, digitalisering, användare, demokrati och mötesplats.

I Haag har IFLAS:s ledning gnuggat geniknölarna för att formulera en samlad global vision av inspel från hela världens professionella. I Stockholm har sekretariatet för en nationell biblioteksstrategi gjort detsamma. På bokmässan samlades Svensk biblioteksförenings mest dedikerade medlemmar för en visionsworkshop. Resultatet ska presenteras på årsstämman nästa år.[fakta id=”18983″]

Men vad innehåller då visionerna?

Ja, de ser inte så märkvärdiga ut. I IFLA:s Global vision report som släpptes i mars hade röster från 213 länder bland annat enats om att biblioteken måste ”stå starka som den intellektuella frihetens förkämpar”. Först i uppräkningen av tio punkter för framtiden ­ligger fri och jämlik tillgång till information och kunskap. Man kan invända att det låter som samma vision som funnits sen folkbiblioteken startade. Det finns kanske till och med de som tycker att visionen redan är genomförd. Men då har de kanske inte prövat att vara till ­exempel ett barn med funktionsvariationer. Region Stockholms nya rapport Funkar det? visar att bara hälften av biblioteken i Stockholms län har anpassad verksamhet så att barn med funktionsvariationer kan delta i den.

Grejen med visioner är att det kvittar hur läckra de är om man inte uppfyller dem.

I Ale kommuns nya biblioteksplan är visionen att skapa väl fungerande skolbibliotek. Det låter kanske inte heller så hett i förstone. Men i landet där bara hälften av skolorna har bemannade bibliotek och undervisningen i källkritik framför allt brister i att lära ut hur barnen kan använda ett bibliotek (se s. 5) är det nog så visionärt.

I det här numrets tema, Slaget om strategin, besöker vi ett av de fem dialogmöten som arrangerats av sekretariatet för en nationell biblioteksstrategi (s. 12). Där efterlyser deltagarna större visioner och tycker strategin har tappat bort dem.

Utredaren Erik Fichtelius svarar att visionen är ju demokratiparagrafen.

Den är kanske inte så giftig. Men värd allt om den uppfylls.

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/etidningen/nr-8-2018/

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min