Giftfria visioner

29 nov 2018 • 2 min

Brittiska Oxford Dictionaries har redan valt årets ord för 2018. Det blev toxic. Ett adjektiv som kan betyda giftig, jättedålig, obehaglig eller skadlig. Under året har det använts frekvent i miljösammanhang, konstaterar uppslagsverkets redaktion – man har pratat och skrivit om giftig luft, gas, sopor och inte minst om plast. Men det har också använts bildligt, för att beskriva arbetsplatser, skolor, relationer och stress. Eller de giftiga samtalen i sociala medier.

Det får mig att fundera på vad som är årets ord i bibliotekssammanhang 2018. Och jag tror att det är visioner. I hård konkurrens med framtid, digitalisering, användare, demokrati och mötesplats.

I Haag har IFLAS:s ledning gnuggat geniknölarna för att formulera en samlad global vision av inspel från hela världens professionella. I Stockholm har sekretariatet för en nationell biblioteksstrategi gjort detsamma. På bokmässan samlades Svensk biblioteksförenings mest dedikerade medlemmar för en visionsworkshop. Resultatet ska presenteras på årsstämman nästa år.[fakta id=”18983″]

Men vad innehåller då visionerna?

Ja, de ser inte så märkvärdiga ut. I IFLA:s Global vision report som släpptes i mars hade röster från 213 länder bland annat enats om att biblioteken måste ”stå starka som den intellektuella frihetens förkämpar”. Först i uppräkningen av tio punkter för framtiden ­ligger fri och jämlik tillgång till information och kunskap. Man kan invända att det låter som samma vision som funnits sen folkbiblioteken startade. Det finns kanske till och med de som tycker att visionen redan är genomförd. Men då har de kanske inte prövat att vara till ­exempel ett barn med funktionsvariationer. Region Stockholms nya rapport Funkar det? visar att bara hälften av biblioteken i Stockholms län har anpassad verksamhet så att barn med funktionsvariationer kan delta i den.

Grejen med visioner är att det kvittar hur läckra de är om man inte uppfyller dem.

I Ale kommuns nya biblioteksplan är visionen att skapa väl fungerande skolbibliotek. Det låter kanske inte heller så hett i förstone. Men i landet där bara hälften av skolorna har bemannade bibliotek och undervisningen i källkritik framför allt brister i att lära ut hur barnen kan använda ett bibliotek (se s. 5) är det nog så visionärt.

I det här numrets tema, Slaget om strategin, besöker vi ett av de fem dialogmöten som arrangerats av sekretariatet för en nationell biblioteksstrategi (s. 12). Där efterlyser deltagarna större visioner och tycker strategin har tappat bort dem.

Utredaren Erik Fichtelius svarar att visionen är ju demokratiparagrafen.

Den är kanske inte så giftig. Men värd allt om den uppfylls.

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/etidningen/nr-8-2018/

0 kommentarer

Senaste nytt

Politik

SD-kritik mot hbtqi-certifiering och dragqueens

I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”

8 dec 2023 • 3 min

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min