Giftfria visioner

29 nov 2018 • 2 min

Brittiska Oxford Dictionaries har redan valt årets ord för 2018. Det blev toxic. Ett adjektiv som kan betyda giftig, jättedålig, obehaglig eller skadlig. Under året har det använts frekvent i miljösammanhang, konstaterar uppslagsverkets redaktion – man har pratat och skrivit om giftig luft, gas, sopor och inte minst om plast. Men det har också använts bildligt, för att beskriva arbetsplatser, skolor, relationer och stress. Eller de giftiga samtalen i sociala medier.

Det får mig att fundera på vad som är årets ord i bibliotekssammanhang 2018. Och jag tror att det är visioner. I hård konkurrens med framtid, digitalisering, användare, demokrati och mötesplats.

I Haag har IFLAS:s ledning gnuggat geniknölarna för att formulera en samlad global vision av inspel från hela världens professionella. I Stockholm har sekretariatet för en nationell biblioteksstrategi gjort detsamma. På bokmässan samlades Svensk biblioteksförenings mest dedikerade medlemmar för en visionsworkshop. Resultatet ska presenteras på årsstämman nästa år.[fakta id=”18983″]

Men vad innehåller då visionerna?

Ja, de ser inte så märkvärdiga ut. I IFLA:s Global vision report som släpptes i mars hade röster från 213 länder bland annat enats om att biblioteken måste ”stå starka som den intellektuella frihetens förkämpar”. Först i uppräkningen av tio punkter för framtiden ­ligger fri och jämlik tillgång till information och kunskap. Man kan invända att det låter som samma vision som funnits sen folkbiblioteken startade. Det finns kanske till och med de som tycker att visionen redan är genomförd. Men då har de kanske inte prövat att vara till ­exempel ett barn med funktionsvariationer. Region Stockholms nya rapport Funkar det? visar att bara hälften av biblioteken i Stockholms län har anpassad verksamhet så att barn med funktionsvariationer kan delta i den.

Grejen med visioner är att det kvittar hur läckra de är om man inte uppfyller dem.

I Ale kommuns nya biblioteksplan är visionen att skapa väl fungerande skolbibliotek. Det låter kanske inte heller så hett i förstone. Men i landet där bara hälften av skolorna har bemannade bibliotek och undervisningen i källkritik framför allt brister i att lära ut hur barnen kan använda ett bibliotek (se s. 5) är det nog så visionärt.

I det här numrets tema, Slaget om strategin, besöker vi ett av de fem dialogmöten som arrangerats av sekretariatet för en nationell biblioteksstrategi (s. 12). Där efterlyser deltagarna större visioner och tycker strategin har tappat bort dem.

Utredaren Erik Fichtelius svarar att visionen är ju demokratiparagrafen.

Den är kanske inte så giftig. Men värd allt om den uppfylls.

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/etidningen/nr-8-2018/

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min