Iflas tystnad är genant
19 okt 2023 • 2 min
Styrelsen för den internationella biblioteksfederationen Ifla har haft överseende med att Dubai kränker flera mänskliga rättigheter – och vägrar svara på frågor om det. Många förväntar sig mer av en organisation med informationsfrihet som ett av sina kärnvärden, skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

Reaktionerna blev starka när det blev känt att nästa års Wlic-kongress skulle hållas i Dubai och att Ifla hade gått med på värdlandets krav att hbtqi-relaterade frågor skulle hållas utanför programmet. I stället skulle de tas upp vid ett annat tillfälle på en annan plats.
Hbtqi-rättigheter är inte det enda som kränks av Dubai.
”Ser man på andra rättigheter som borde intressera en förening som samlar bibliotek, som informations- och pressfrihet, är landet ett av de värsta på jorden”, säger Amnesty Internationals expert Devin Kenny i Martin Schibbyes reportage som Biblioteksbladet publicerade igår.
Alla dessa kränkta rättigheter är uppenbarligen inget som bekymrar Ifla. Organisationen har aldrig vikt från sitt beslut att låta oljeemiratet stå som värd för nästa års Wlic.
Det finns naturligtvis frågor att ställa om det vilket Biblioteksbladet flera gånger har gjort. Men i stället för att svara på dem har Biblioteksbladet ända sedan i somras hänvisats till tämligen substanslösa skriftliga uttalanden.
Jag trodde att denna avvisande hållning hängde ihop med tidigare styrelseordföranden Barbara Lisons ledarskap. Trots många artiklar och frågor om att få göra intervjuer har hon bara vid ett enda tillfälle varit beredd att gå oss till mötes – det handlade inte om Dubai utan om att besvara kritik om hur det gick till att rekrytera en ny generalsekreterare.
”Mitt erbjudande gäller på villkor att jag får ta emot era frågor minst två dagar i förväg, att ni skickar mig ett utkast av artikeln så att den kan kontrolleras och ändras där det är nödvändigt – och att ni sedan publicerar den version av intervjun som jag har godkänt.”
Under ett yrkesliv som journalist har jag sällan mött liknande krav och dessa villkor var naturligtvis inte möjligt att acceptera, så det blev ingen intervju den gången heller.
Efter gårdagens publicering var det dags igen: Biblioteksbladets reporter Carin Crona Fock skickade några frågor till Barbara Lisons efterträdare på ordförandeposten, Vicki McDonald, och generalsekreteraren Sharon Memis:
Hur ser ni på debatten om att lägga Wlic i ett land som kränker hbtqi-personers rättigheter?
Så här i efterhand: hade ni kunnat agera annorlunda?
Ser ni något problem i beslutet att hålla fast vid att låta Dubai stå som värd för nästa års Wlic?
Fullt rimliga frågor som jag tror att många Ifla-medlemmar gärna skulle vilja höra svaren på.
Varken McDonald eller Memis har svarat men från informationsavdelningen i Haag kom en sedvanlig hänvisning till ett skriftligt uttalande på Iflas webb.
Det finns naturligtvis ingen skyldighet att svara på journalisters frågor, men många förväntar sig nog ett annat agerande av en organisation som framhåller informationsfrihet som ett av sina kärnvärden. Tystnaden har för länge sedan börjat bli genant, men förklaringen är nog inte illvilja utan brist på kommunikativ förmåga.
Att överseendet med Dubais kränkningar av mänskliga rättigheter redan har fläckat Iflas anseende är en annan sak. Men om inte organisationens ledning klarar av att tala om sina kontroversiella beslut borde de kanske i stället göra klokare val?
Senaste nytt

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min
0 kommentarer