Kulturministerns röst saknas på torsdag – och alla andra dagar

25 jun 2024 • 2 min

För andra året blir det en heldag i Almedalen med samtal och debatt om bibliotek. Det kommer att vara tätt, intensivt och intressant – men varför vill inte Paris Liljestrand kommunicera med landets bibliotekarier?

När Ulf Kristersson bildade sin regering i oktober 2022 var valet av kulturminister oväntat och namnet Parisa Liljestrand okänt för de allra flesta. Men hennes rötter i den handlingsinriktade kommunpolitiken i kombination med studier i litteraturvetenskap och en bakgrund som lärare i bland annat svenska, antydde att hon kanske kunde ha ett intresse för biblioteken.

Det har hon i så fall lyckats dölja väl.

Regeringsskiftet ägde rum i ett skede när det betydelsefulla anslaget till stärkta bibliotek var på väg att fasas ut och frågorna var många kring vad som skulle komma i stället. Av bland annat det skälet bad vi omgående om att få intervjua henne, en fråga som sedan har upprepats igen och igen och igen.

Svaret har alltid varit detsamma: nej, det finns ingen tid, men varsågod här är en skriftlig kommentar.

Det är inte obligatoriskt att låta sig intervjuas av en mindre branschtidskrift, men att kulturministern så konsekvent nobbar är ändå underligt. Vår målgrupp – för er som inte följer oss kontinuerligt: kärnan består av medlemmar i Svensk biblioteksförening – är omhuldad, nästintill sönderkramad; vem älskar inte bibliotek och sin barndoms bibliotekarie? Men därifrån till att svara på relevanta frågor verkar steget ändå vara långt.

Jag hade hoppats att Parisa Liljestrand skulle ställa upp vid våra samtal i Almedalsbiblioteket på torsdag. Att hon till exempel skulle vara angelägen om att prata om folkbibliotekens haltande ekonomiska situation. Eller om följderna av en eventuell lag som hennes regering har ingått en överenskommelse med Sverigedemokraterna om att införa, som skulle göra bibliotekarier och andra offentligt anställda skyldiga att anmäla papperslösa till polisen.

Men det blev ännu ett nej i raden.

Men att hon inte ens hade tio minuter över för en i förväg filmad intervju, att visa i samband med något av samtalen, berodde förmodligen inte bara på att hennes kalender var överfull.

Att kulturministern har hunnit lämna Gotland på torsdag är förstås en övertygande förklaring. Men att hon inte ens hade tio minuter över för en i förväg filmad intervju, att visa i samband med något av samtalen, berodde förmodligen inte bara på att hennes kalender var överfull och osynkad med Biblioteksbladets schema. Det bottnade nog också i något annat, jag gissar på ointresse och likgiltighet.

Kanske tycker Parisa Liljestrand att den slutsatsen är orättvis? I så fall hoppas jag att hon griper nästa tillfälle att göra klart detta för mig eller någon av tidningens medarbetare, för vi kommer att upprepa vår intervjuförfrågan.

Efter semestern har nästan halva tiden gått av den här regeringsperioden. Återstår att se om 24 månader av nobbade frågor kommer att följas av lika många på samma tema, eller om Parisa Liljestrand till slut ställer upp på en intervju.

Till dess önskar jag fina dagar i Almedalen och en underbar sommar.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min