Mitt i samhällsdebatten – precis där biblioteken ska vara

27 jun 2023 • 2 min

Kulturkrig, hot mot demokratin, läskris. Samtidens stora problem blir synliga på biblioteken – som ofta kan vara en del av lösningen. Därför ställer vi dem i centrum under en heldag i Almedalen.

Från elva till kvart över fyra på torsdag arrangerar Biblioteksbladet en serie samtal i Almedalsbiblioteket i Visby. Vi gör det i samarbete med Biblioteken på Gotland och vår ägare Svensk biblioteksförening och ämnena kommer att spänna från förbjuden litteratur på Dawit Isaak-biblioteket i Malmö och varför en av landets fattigaste kommuner satsar så på det och annan biblioteksutveckling, till digitala hot mot demokratin, politikers inblandning och hur bibliotek kan bidra till bättre resultat på en skola.

Det blir intensivt och intressant – så varmt välkommen om du är i Visby! Och om du inte är där går samtalen att följa via vår sida på Facebook.

Men varför Almedalen?

Jag träffar ibland personer som är skeptiska till politikerveckan (som i år har krympts till fem dagar). Det visar sig förvånansvärt ofta att de aldrig själva har varit där, men de har sett rikspolitiker på tv och lyssnat på försnack och eftersnack och analyser, de har hört talas om rosémingel och febriga lobbyister som kränger sina uppdragsgivares budskap.

Allt det där finns, men för den som är på plats är det på sin höjd något som pågår i utkanten av synfältet.

Jag har varit där nästan varje sommar de senaste 15 åren, hittills aldrig druckit ett enda glas rosé och de viktigaste nya insikterna har jag inte fått under partiledarnas tal i Almedalsparken.

På samtalsscenerna som ligger utspridda överallt innanför ringmuren ryms snart sagt varje aktuell fråga, det går att förkovra sig om det mesta som just nu rör sig i samhället och alla seminarier och debatter går att ta del av gratis. Som ett levande bibliotek, men bland ruiner och rosor i Sveriges vackraste stad.

Mordet på Sveriges kommuners och regioners psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren ledde ofrånkomligen till omedelbara tvivel om politikerveckans överlevnad. Men att ställa in, att låta det här unika evenemanget tyna bort hade varit att låta våldskapitalet på den mest extrema högerkanten vinna. Som Lars Stjernkvist och Lovisa Wieselgren Björkegren från Ing-Marie Wieselgrens stiftelse skrev i Aftonbladet igår:

”Efter varje våldsdåd måste vi göra allt vi kan för att återvinna vardagen. Och efter just det här mordet, med tanke på var mördaren hämtade sin inspiration, är det ännu viktigare att försvara det som Almedalsveckan står för.”

1 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

KB: Kostnaderna en tickande bomb

Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

13 sep 2023 • 2 min