Mitt i samhällsdebatten – precis där biblioteken ska vara
27 jun 2023 • 2 min
Kulturkrig, hot mot demokratin, läskris. Samtidens stora problem blir synliga på biblioteken – som ofta kan vara en del av lösningen. Därför ställer vi dem i centrum under en heldag i Almedalen.
På torsdag blir det samtal om bibliotek på Almedalsbiblioteket i Visby.
Från elva till kvart över fyra på torsdag arrangerar Biblioteksbladet en serie samtal i Almedalsbiblioteket i Visby. Vi gör det i samarbete med Biblioteken på Gotland och vår ägare Svensk biblioteksförening och ämnena kommer att spänna från förbjuden litteratur på Dawit Isaak-biblioteket i Malmö och varför en av landets fattigaste kommuner satsar så på det och annan biblioteksutveckling, till digitala hot mot demokratin, politikers inblandning och hur bibliotek kan bidra till bättre resultat på en skola.
Det blir intensivt och intressant – så varmt välkommen om du är i Visby! Och om du inte är där går samtalen att följa via vår sida på Facebook.
Men varför Almedalen?
Jag träffar ibland personer som är skeptiska till politikerveckan (som i år har krympts till fem dagar). Det visar sig förvånansvärt ofta att de aldrig själva har varit där, men de har sett rikspolitiker på tv och lyssnat på försnack och eftersnack och analyser, de har hört talas om rosémingel och febriga lobbyister som kränger sina uppdragsgivares budskap.
Allt det där finns, men för den som är på plats är det på sin höjd något som pågår i utkanten av synfältet.
Jag har varit där nästan varje sommar de senaste 15 åren, hittills aldrig druckit ett enda glas rosé och de viktigaste nya insikterna har jag inte fått under partiledarnas tal i Almedalsparken.
På samtalsscenerna som ligger utspridda överallt innanför ringmuren ryms snart sagt varje aktuell fråga, det går att förkovra sig om det mesta som just nu rör sig i samhället och alla seminarier och debatter går att ta del av gratis. Som ett levande bibliotek, men bland ruiner och rosor i Sveriges vackraste stad.
Mordet på Sveriges kommuners och regioners psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren ledde ofrånkomligen till omedelbara tvivel om politikerveckans överlevnad. Men att ställa in, att låta det här unika evenemanget tyna bort hade varit att låta våldskapitalet på den mest extrema högerkanten vinna. Som Lars Stjernkvist och Lovisa Wieselgren Björkegren från Ing-Marie Wieselgrens stiftelse skrev i Aftonbladet igår:
”Efter varje våldsdåd måste vi göra allt vi kan för att återvinna vardagen. Och efter just det här mordet, med tanke på var mördaren hämtade sin inspiration, är det ännu viktigare att försvara det som Almedalsveckan står för.”
1 kommentarer
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
På armslängds avstånd från avvikande värdegrunder?