Mitt i samhällsdebatten – precis där biblioteken ska vara
27 jun 2023 • 2 min
Kulturkrig, hot mot demokratin, läskris. Samtidens stora problem blir synliga på biblioteken – som ofta kan vara en del av lösningen. Därför ställer vi dem i centrum under en heldag i Almedalen.

På torsdag blir det samtal om bibliotek på Almedalsbiblioteket i Visby.
Från elva till kvart över fyra på torsdag arrangerar Biblioteksbladet en serie samtal i Almedalsbiblioteket i Visby. Vi gör det i samarbete med Biblioteken på Gotland och vår ägare Svensk biblioteksförening och ämnena kommer att spänna från förbjuden litteratur på Dawit Isaak-biblioteket i Malmö och varför en av landets fattigaste kommuner satsar så på det och annan biblioteksutveckling, till digitala hot mot demokratin, politikers inblandning och hur bibliotek kan bidra till bättre resultat på en skola.
Det blir intensivt och intressant – så varmt välkommen om du är i Visby! Och om du inte är där går samtalen att följa via vår sida på Facebook.
Men varför Almedalen?
Jag träffar ibland personer som är skeptiska till politikerveckan (som i år har krympts till fem dagar). Det visar sig förvånansvärt ofta att de aldrig själva har varit där, men de har sett rikspolitiker på tv och lyssnat på försnack och eftersnack och analyser, de har hört talas om rosémingel och febriga lobbyister som kränger sina uppdragsgivares budskap.
Allt det där finns, men för den som är på plats är det på sin höjd något som pågår i utkanten av synfältet.
Jag har varit där nästan varje sommar de senaste 15 åren, hittills aldrig druckit ett enda glas rosé och de viktigaste nya insikterna har jag inte fått under partiledarnas tal i Almedalsparken.
På samtalsscenerna som ligger utspridda överallt innanför ringmuren ryms snart sagt varje aktuell fråga, det går att förkovra sig om det mesta som just nu rör sig i samhället och alla seminarier och debatter går att ta del av gratis. Som ett levande bibliotek, men bland ruiner och rosor i Sveriges vackraste stad.
Mordet på Sveriges kommuners och regioners psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren ledde ofrånkomligen till omedelbara tvivel om politikerveckans överlevnad. Men att ställa in, att låta det här unika evenemanget tyna bort hade varit att låta våldskapitalet på den mest extrema högerkanten vinna. Som Lars Stjernkvist och Lovisa Wieselgren Björkegren från Ing-Marie Wieselgrens stiftelse skrev i Aftonbladet igår:
”Efter varje våldsdåd måste vi göra allt vi kan för att återvinna vardagen. Och efter just det här mordet, med tanke på var mördaren hämtade sin inspiration, är det ännu viktigare att försvara det som Almedalsveckan står för.”
1 kommentarer
Senaste nytt

Samtiden älskar berättelser – men inte sina berättare
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min

Stöd till folkbiblioteken: 40 miljoner kronor för läsfrämjande
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min
På armslängds avstånd från avvikande värdegrunder?