Sölvesborg var en föraning om det som kommer nu

12 sep 2022 • 2 min

De närmaste fyra åren kommer att innebära fler ingrepp i biblioteksplaner och mer motstånd mot programverksamhet. Kommer bibliotekssektorn att protestera eller vara förvaltningstrogen och tyst?

När Donald Trump vann valet i november 2016 skickade den amerikanska biblioteksföreningen Ala ut ett pressmeddelande och förklarade att dess medlemmar skulle samarbeta med den nyvalda presidenten och hans administration.

Ala:s ledning tvingades snabbt be om ursäkt. Ordföranden beklagade att pressmeddelandet uppfattats som att organisationen kapitulerade inför landets nya ledning och normaliserade det den stod för, och underströk att Ala fortsatt stod upp för fri tillgång till bibliotek, intellektuell frihet och den enskildes integritet. ”Det är uppenbart att många av dessa värden står i strid med ställningstaganden gjorda av den tillträdande administrationen.”

Här i Sverige lutar det just nu åt att vi får en regering där det största underlaget utgörs av ett högernationalistiskt parti med rötter i nazismen och en ledare som bara någon vecka innan Rysslands krig mot Ukraina inte kunde svara på om han föredrar Putin eller Biden.

Den ännu osäkra utgången i riksdagsvalet gör att Svensk biblioteksförening inte kommer att ge några kommenterar förrän på onsdag förmiddag. Det blir intressant att höra vad som sägs då och av andra personer och organisationer med koppling till bibliotekssektorn.

Jag tror att retoriken blir avvaktande, men att den kommer att bli allt skarpare ju längre in i den nya mandatperioden vi kommer. Varför?

Sverigedemokraterna har i kommunvalet gått från att vara starka till urstarka i skånska kommuner som Bjuv (från 33 till 39 procent), Hässleholm (25 till 30), Hörby (35 till 40), Klippan (30 till 35), Osby (23 till 26), Sjöbo (28 till 34), Svalöv (31 till 35), Tomelilla (24 till 30), Åstorp (31 till 33), Örkelljunga (31 till 35).

I Sölvesborg på andra sidan regiongränsen till Blekinge har partiet vuxit från 29 till 39 procent och mönstret upprepas – om än inte lika frekvent som i Skåne – på andra orter i landet.

 

De gångna fyra årens SD-inflytande i kommuner som Sölvesborg och Svalöv ger en föraning om att vi på andra håll också kommer att uppleva mer av ingrepp i biblioteksplaner, begränsning av litteratur på vissa språk, bråk om regnbågsflaggor och motstånd mot viss programverksamhet och konstnärlig verksamhet. Idén om vad ett folkbibliotek är och står för kommer att utmanas på den kommunala nivån – och vad SD:s nyvunna position i riksdagen och i förhållandet till M, KD och L kommer att innebära vet vi ännu inte.

Även om det säkert sitter långt inne, kommer nog till och med de allra mest förvaltningstrogna och lydiga tjänstepersonerna att agera till försvar för biblioteken. För om inte de, vilka ska då göra det?

Rösträkningen är inte avslutad och siffrorna i texten kan ändras.

1 kommentarer

  1. Finns det inte en Bibliotekslag? Vad står det där? Kan politiker sätta sig över denna lagstiftning?

Senaste nytt

Nyheter

Startar bibliotek för social rättvisa

Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.

28 mar 2023 • 2 min

Debatt

Behövs folkbibliotekens eget museum?

Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.

27 mar 2023 • 3 min

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min