”Kompetensförsörjningen behöver säkerställas”
15 maj 2018 • 2 min
Inriktningen i strategins förslag när det kommer till kunskap och kompetensutveckling är rimlig och väl avvägd, skriver Bibliotekshögskolans Claes Lennartsson. Han önskar också en signal om att öka antalet utbildningsplatser.


Utgångspunkten som framförs redan i förordet av utkastet till den nationella biblioteksstrategin, att bibliotekens uppdrag (tillgängliggörande i olika dimensioner i relation till information, kultur, kunskapsresurser) kräver god tillgång till personal med adekvat kompetens och som har och ges förutsättningar för kompetensutveckling genom karriären, är kanske självklar men förtjänar att lyftas fram och markeras. Bredden av de kompetensbehov som finns inom biblioteksfältet sträcker sig ibland utanför biblioteks- och informationskunskapsområdet, men biblioteks- och informationsvetenskap kommer även i framtiden att vara det huvudområde som huvudsakligen utvecklar kunskap och kompetenser som svarar mot biblioteksfältets behov.
Med detta sagt är det också viktigt att uppmärksamma förhållandet att kunskapsproduktionen inom det tvärvetenskapliga ämnet biblioteks- och informationsvetenskap redan i utgångspunkten har produktiva överlappningar mot angränsande områden, så som till exempel pedagogik, informatik, litteratursociologi och datavetenskap. Detta ska vi dra nytta av när vi fortsätter att utveckla kunskap inom forskning och utbildning för att svara mot förväntningar inom biblioteksfältet och andra näraliggande professionsfält. Samtidigt är det uppenbart som skrivs fram i utkastet att biblioteksinriktad forskning i dag har svårare att få finansiering än andra delområden som lättare kan ta sig an forskningsproblem som passar väl in i den etablerade forskningsfinansieringsstrukturen.
Mot bakgrund av de utmaningar (hinder, problem och möjligheter) som vi står inför och erfar är det mycket angeläget att de förslag till möjliga åtgärder som utkastet till nationell biblioteksstrategi innehåller inom målområdet Infrastruktur/Biblioteks- och informationsvetenskap kan lyftas fram som i någon mening högt prioriterade. Detaljer i formuleringen i dessa förslag kan vi återkomma till, inriktningen är som jag ser det rimlig och väl avvägd. Det handlar om kompetens- och kunskapsförsörjning som behöver säkerställas och utvecklas i relation till de grundbehov som finns och förändringar som sker i relaterade professionsfält.
Det finns som jag uppfattar det en samsyn mellan institutionerna för biblioteks- och informationsvetenskap om de möjliga åtgärder som föreslås, så som behovet av ökat antal studieplatser på grund- och avancerad nivå. Även om lärosätena i stor utsträckning äger frågan om hur man fördelar befintliga utbildningsuppdrag inom högskolan skulle en signal om behovet av ökat antal studieplatser inom biblioteks- och informationsvetenskap kunna visa sig vara produktiv.
När det gäller kompetensutveckling har vi vid Högskolan i Borås en hög beredskap för att i samverkan med region- och länsbibliotek, Kungliga biblioteket och våra kollegor vid biblioteks- och informationsvetenskapsmiljöerna i landet utveckla en nationell struktur för att bättre planera för och samordna sådana insatser. Vi utvecklar vid Högskolan i Borås kontinuerligt och i samråd med biblioteksfältet vårt utbud av uppdragsutbildning och fristående kurser. Ambitionen är inte endast att svara mot de förväntningar och behov som finns, utan att vara en aktiv part i inventering, identifiering, tolkning och beskrivning av kompetensutvecklingsbehoven. Samråd i sådana frågor sker kontinuerligt i flera olika former. För tillfället arbetar vi som exempel med utveckling av kurser inom skolbiblioteksområdet, forskningsdata, och litteraturpedagogik. Vi ser också utbildning på avancerad nivå (magister, master) som möjliga och högst relevanta vägar för kompetensutveckling i sammanhanget, och där både utveckling av nya program och profileringar genom valbara kurser inom befintliga program på basis av vår forskning är arbetssätt som vi använder.
Jag ser fram mot att läsa hela texten och lämna remissvar till utkastet från Bibliotekshögskolan vid Högskolan i Borås.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/har-ar-nationella-biblioteksstrategins-utkast/
http://biblioteksbladet.test/kuhnke-om-strategin-detta-ar-prioriterat-for-regeringen/
http://biblioteksbladet.test/roster-om-nationella-biblioteksstrategin/
http://biblioteksbladet.test/redaktionellt/fichtelius-reflekterar-kring-nationella-strategin/
http://biblioteksbladet.test/ny-rapport-om-laget-for-utbildningarna/
Senaste nytt

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min

Regeringen uppmanas snabba på digitaliseringen av kulturarvet
KB efterlyser nya uppdrag i nästa års forskningsproposition. Och Svensk biblioteksförening lyfter hela bibliotekssektorns roll för att forskningen ska nå ut till allmänheten.
20 nov 2023 • 2 min
0 kommentarer