”Kompetensförsörjningen behöver säkerställas”
15 maj 2018 • 2 min
Inriktningen i strategins förslag när det kommer till kunskap och kompetensutveckling är rimlig och väl avvägd, skriver Bibliotekshögskolans Claes Lennartsson. Han önskar också en signal om att öka antalet utbildningsplatser.
Utgångspunkten som framförs redan i förordet av utkastet till den nationella biblioteksstrategin, att bibliotekens uppdrag (tillgängliggörande i olika dimensioner i relation till information, kultur, kunskapsresurser) kräver god tillgång till personal med adekvat kompetens och som har och ges förutsättningar för kompetensutveckling genom karriären, är kanske självklar men förtjänar att lyftas fram och markeras. Bredden av de kompetensbehov som finns inom biblioteksfältet sträcker sig ibland utanför biblioteks- och informationskunskapsområdet, men biblioteks- och informationsvetenskap kommer även i framtiden att vara det huvudområde som huvudsakligen utvecklar kunskap och kompetenser som svarar mot biblioteksfältets behov.
Med detta sagt är det också viktigt att uppmärksamma förhållandet att kunskapsproduktionen inom det tvärvetenskapliga ämnet biblioteks- och informationsvetenskap redan i utgångspunkten har produktiva överlappningar mot angränsande områden, så som till exempel pedagogik, informatik, litteratursociologi och datavetenskap. Detta ska vi dra nytta av när vi fortsätter att utveckla kunskap inom forskning och utbildning för att svara mot förväntningar inom biblioteksfältet och andra näraliggande professionsfält. Samtidigt är det uppenbart som skrivs fram i utkastet att biblioteksinriktad forskning i dag har svårare att få finansiering än andra delområden som lättare kan ta sig an forskningsproblem som passar väl in i den etablerade forskningsfinansieringsstrukturen.
Mot bakgrund av de utmaningar (hinder, problem och möjligheter) som vi står inför och erfar är det mycket angeläget att de förslag till möjliga åtgärder som utkastet till nationell biblioteksstrategi innehåller inom målområdet Infrastruktur/Biblioteks- och informationsvetenskap kan lyftas fram som i någon mening högt prioriterade. Detaljer i formuleringen i dessa förslag kan vi återkomma till, inriktningen är som jag ser det rimlig och väl avvägd. Det handlar om kompetens- och kunskapsförsörjning som behöver säkerställas och utvecklas i relation till de grundbehov som finns och förändringar som sker i relaterade professionsfält.
Det finns som jag uppfattar det en samsyn mellan institutionerna för biblioteks- och informationsvetenskap om de möjliga åtgärder som föreslås, så som behovet av ökat antal studieplatser på grund- och avancerad nivå. Även om lärosätena i stor utsträckning äger frågan om hur man fördelar befintliga utbildningsuppdrag inom högskolan skulle en signal om behovet av ökat antal studieplatser inom biblioteks- och informationsvetenskap kunna visa sig vara produktiv.
När det gäller kompetensutveckling har vi vid Högskolan i Borås en hög beredskap för att i samverkan med region- och länsbibliotek, Kungliga biblioteket och våra kollegor vid biblioteks- och informationsvetenskapsmiljöerna i landet utveckla en nationell struktur för att bättre planera för och samordna sådana insatser. Vi utvecklar vid Högskolan i Borås kontinuerligt och i samråd med biblioteksfältet vårt utbud av uppdragsutbildning och fristående kurser. Ambitionen är inte endast att svara mot de förväntningar och behov som finns, utan att vara en aktiv part i inventering, identifiering, tolkning och beskrivning av kompetensutvecklingsbehoven. Samråd i sådana frågor sker kontinuerligt i flera olika former. För tillfället arbetar vi som exempel med utveckling av kurser inom skolbiblioteksområdet, forskningsdata, och litteraturpedagogik. Vi ser också utbildning på avancerad nivå (magister, master) som möjliga och högst relevanta vägar för kompetensutveckling i sammanhanget, och där både utveckling av nya program och profileringar genom valbara kurser inom befintliga program på basis av vår forskning är arbetssätt som vi använder.
Jag ser fram mot att läsa hela texten och lämna remissvar till utkastet från Bibliotekshögskolan vid Högskolan i Borås.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/har-ar-nationella-biblioteksstrategins-utkast/
http://biblioteksbladet.test/kuhnke-om-strategin-detta-ar-prioriterat-for-regeringen/
http://biblioteksbladet.test/roster-om-nationella-biblioteksstrategin/
http://biblioteksbladet.test/redaktionellt/fichtelius-reflekterar-kring-nationella-strategin/
http://biblioteksbladet.test/ny-rapport-om-laget-for-utbildningarna/
Senaste nytt
Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn
Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.
10 okt 2024 • 2 min
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer