Jag hade fel – utvecklingen gick ännu snabbare
15 nov 2023 • 3 min
Carl Heath om en misslyckad AI-föreläsning, stora samhällsförändringar och vikten av kunskap för att göra informerade val.

Det var ett misslyckande, den där föreläsningen, jag förmådde inte nå fram med mitt budskap. Det var i början av sommaren 2022 och jag stod på scenen i en fullsatt aula i Helsingborg, mestadels med lärare i publiken. Jag tänkte berätta om hur artificiell intelligens kan påverka skolan framöver. Under våren 2022 hade jag börjat experimentera med GPT-3, som var tillgängligt för forskare. Jag ägnade tid åt att förstå hur man ger instruktioner till denna stora språkmodell, med fokus på dess användning i skolan. Till en början var mina experiment trevande och tidskrävande. Tekniken var inte mogen, och även om mina kollegor som håller på med AI-forskning var oerhört entusiastiska var jag rätt tveksam. Gränssnittet var inte användarvänligt, och det var inte uppenbart hur detta skulle kunna bli något. Men kollegornas entusiasm fick mig att utforska lite mer, och det att blev allt mer tydligt för mig att denna form av AI, dessa generativa språkmodeller, kan få stor påverkan på skola och samhälle. Jag började se hur elever skulle kunna använda den för att göra läxor, lärare minska tiden det tar att rätta, och vissa skoladministrativa processer automatiseras eller förenklas. Det gick ju inte veta, men min känsla var att den teknologiska utvecklingen kunde innebära snabb förändring. Verktygen var redan kraftfulla, och om någon utvecklade en mer användarvänlig version än GPT-3, skulle det kunna gå undan.
Så, där stod jag på scenen och förevisade med hjälp av GPT-3 hur elever kan få hjälp med skoluppgifter och hur lärare kan använda AI för bedömning. Jag delade med mig av teknikens möjligheter och problem, och mina reflektioner kring hur den kan förändra undervisningen. Frågan var inte om detta skulle ske, utan när.
Men lärarna i salen följde inte med i tanken. De var också imponerade av teknikens kraft och hade också svårt att förstå hur AI:n så smidigt kunde skapa en inlämningsuppgift i en gymnasieelevs stil. Men de tvivlade ändå på att detta skulle bli verklighet. Det kändes mer som trolleri än som något realistiskt. Min försiktiga uppskattning att elever skulle använda tekniken inom ett år föll platt. Jag gjorde mitt bästa för att övertyga auditoriet om utvecklingens hastighet, men det gick inte.
Det är bara med kunskap vi kan bedöma när artificiell intelligens är till nytta, och när användningen vållar problem eller orsakar skada.
Nu, drygt ett år senare, står det klart att 2023 är ett viktigt år i AI:s saga. Men jag hade ändå fel, för utvecklingen har gått ännu snabbare än jag föreställde mig, och vad jag hade gissade där i Helsingborg. Vi ser en häpnadsväckande utveckling på många fronter idag. För lärare, bibliotekarier eller tjänstepersoner har AI blivit en del av vardagen. Många av oss arbetar på nya sätt med diverse AI-verktyg. För andra har resan just börjat, eller kanske inte ens det. Risken finns att artificiell intelligens blir ännu en teknologisk förändring som vidgar klyftan mellan de med kunskap och de utan. Medie- och informationskunnighet som inkluderar kännedom om AI, har kanske aldrig varit viktigare.
AI förändrar spelplanen inom nästan alla delar av samhället. Sverige, som EU-medlem, bidrar till utvecklingen av den kommande EU-lagstiftningen AI Act. Det är klart att AI kräver nya lagar, men utvecklingen går snabbt och det är en utmaning att lagstifta inom detta område. Även på arbetsmarknaden sker förändringar. Vissa yrken kan försvinna, medan de flesta sannolikt förändras med teknikutvecklingen. Nya yrken som inte fanns tidigare uppstår. Inom forskning och utveckling pågår experiment med AI inom nästan alla områden. Tekniken påverkar allt från transporter, stadsplanering och hälso- och sjukvård till utbildning och militär verksamhet. AI är en teknologi som transformerar samhället. Vårt medielandskap är under kraftig omstöpning. I den stunden det är billigare och enklare att skapa text, bild, ljud, film eller animationer med AI, så kommer det att bli förstahandsvalet. Det blir allt svårare att särskilja det äkta från det skapade.
Jag undrar om jag kunde ha sagt något som förberett de där lärarna i Helsingborg bättre för det som nu sker? Jag vet inte. Jag har med kollegor reflekterat över att det även för oss i forskningsmiljöer är en hissnande utvecklingshastighet. Det senaste årets erfarenheter pekar på att utvecklingen fortsätter i samma höga fart. Och för att möta det behöver vi ta del av ny kunskap och göra nya erfarenheter. Tekniska skiften kräver ett samhälle med mångfald av kunskaper och perspektiv. Att utnyttja teknikens möjligheter samtidigt som vi begränsar dess negativa effekter, är frågor som angår oss alla. Det är politiska frågor. Endast med kunskap kan vi göra informerade val för oss själva och för samhället i stort.
2 kommentarer
Vad tycker du?
Senaste nytt

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min
Jag blir alltid lika förvånad över att vissa människor liksom inte tycks förstå att teknologi utvecklas. Man kan ju tycka att människan borde ha vant sig vid teknologisk utveckling efter alla tusentals år av just teknologisk utveckling. Hur är det möjligt?
Fredrik: Det är väl inte teknikutvecklingen i sig utan hastigheten som förvånar. Så här snabbt har det _inte_ gått i alla tider.