Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
23 sep 2020 • 2 min
Våren 2020 ställde stora krav på oss alla. Så sluta med snygga formuleringar, nu räcker de inte. Vi behöver handlingskraft oavsett årstid.
Snygga formuleringar räcker inte, skriver Karin Linder.
Statsministern förknippar läsning av skönlitteratur med sommaren. I alla fall när han i augusti presenterar några av regeringens stödåtgärder. Det är en snygg formulering i början av ett tillkännagivande.
Våren 2020 ställde stora krav på oss alla. Den svenska förvaltningsmodellen med olika nivåer av ansvar för verksamheter som borde samarbeta uppvisade stora brister. Oförmågan att se sitt eget ansvar resulterade i att myndigheter, regioner och huvudmän pekade finger mot varandra.
Svenska bibliotek befinner sig i samma förvaltningsmodell. Det är möjligt att titta åt ett annat håll när frågan om ansvar kommer upp på bordet. Vem som ska ta ett övergripande grepp när alla hävdar egen suveränitet är oklart. Och medan statsministern tydligen har ett säsongsbaserat behov av kultur och litteratur är efterfrågan stor på bibliotekens verksamhet året runt, även under pandemier. Därför är det glädjande att det svenska biblioteksväsendet när det väl gällde klarade av att erbjuda olika slag av bibliotekstjänster trots restriktioner och förändrade förutsättningar.
Det finns både negativa och positiva erfarenheter av våren.
Under hösten gäller det att skörda de bra resultat som hanterandet av den första fasen av pandemin trots allt gav. Ser vi positivt på månaderna februari–maj skedde en relativt snabb digital utveckling. Fler användare ville använda digitala medier, digitala möten utvecklades från långrandiga och tråkiga till effektiva och fokuserade, konferenser genomfördes på ganska avancerad nivå, och förståelsen för att alla ska vara digitalt delaktiga ökade.
Även utanför sektorn har det dragits slutsatser om bibliotekens roll. Omstartskommissionen lyfter biblioteken som kraft för att starta om Sverige och den digitala kompetenshöjning som krävs. Det är bra. Det är något vi som förening arbetat för länge och ett arbete som redan sker runt om i alla typer av bibliotek.
Men det kräver större förståelse och mer riktade resurser för biblioteken. De ekonomiska stödpaket som hittills satts in har gått förbi de vanliga strukturerna, som till exempel samverkansmodellen.
Det finns en stor risk att åtminstone region- och folkbibliotekens ekonomier försvagas redan 2021. Regionerna och kommunerna har stort ansvar för att hantera corona och när regeringens stödpaket fasas ut ska de ta hand om effekterna inom ordinarie budget tillsammans med lokaltrafik, äldrevård och annat som haft det ansträngt under pandemin. Därför krävs det riktade medel när biblioteken ska vara med och aktivt starta om Sverige.
Vi kommer att arbeta för att regeringen och deras omstartssatsningar förstår det.
Men bespara oss snygga formuleringar – de ska helst återfinnas i just skönlitteraturen. Nu räcker det inte. Vi behöver handlingskraft oavsett årstid.
Positiva tillrop och tacksamhet över digitala tjänster har nått de stängda biblioteken. Men förtvivlade medborgare hörde också av sig och bad dem öppna.
12 apr 2021 • 3 min
I många delar av landet är biblioteken de enda professionellt drivna kulturinstitutionerna. Ändå nämns de inte när regeringen talar om kulturens omstart efter pandemin.
9 apr 2021 • 3 min
Lawen Redar (S) är orolig över Liberalernas val att kunna ingå i en regering som stödjer sig på Sverigedemokraterna. Och SD medger att de vill införa "smärre förändringar" i bibliotekslagen.
9 apr 2021 • 2 min
Kan stöd från TCO säkra framtiden för Arbetarrörelsens arkiv och biblioteket, Arab? Knappast, svarar TCO, som istället ser Arab som ekonomiskt gynnat och har efterfrågat likvärdig behandling hos regeringen.
8 apr 2021 • 2 min
Nu formuleras en strategi för fortsatt utveckling mot öppen tillgång till forskningsresultat. Målet är lägre kostnader – gärna vid sidan om de kommersiella förlagen.
7 apr 2021 • < 1 min
Efter en tid med mycket stök prövar biblioteket på Gamlegården i Kristianstad ett nytt koncept. Från och med i höst ska biblioteken endast släppa in barn två eftermiddagar i veckan.
6 apr 2021 • 3 min
Besvikna kommentarer hördes från biblioteksvärlden när Christer Nylander (L) meddelade att han lämnar riksdagen vid nästa val. ”Jag vet inte vart Liberalerna ska gå, men jag saknar Christer Nylanders röst i det sammanhanget”, säger Calle Nathanson, tidigare ordförande i Svensk biblioteksförening.
6 apr 2021 • 4 min
Vår kritik av aktivistiska bibliotekarier bygger bland annat på lagar och utlåtanden av JO, skriver Roger Blomgren och Johan Sundeen. "Att på Jonas Agheds arroganta sätt avvisa denna materia är häpnadsväckande."
5 apr 2021 • < 1 min
Ska varje bibliotekarie som avstår från att köpa in böcker med högerextremt och rasistiskt innehåll, vara rädd för att kallas aktivist? Det undrar Jonas Aghed i ett svar till Roger Blomgren och Johan Sundeen.
1 apr 2021 • 3 min
Hjalmar Branting såg något viktigt födas 1902 när Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek invigdes. Men drygt 100 år senare lever institutionen på sparlåga. Varför satsar inte S och LO mer på sitt intellektuella arv i en tid då historieskrivningen utmanas av ytterkantshögern?
1 apr 2021 • 8 min
Hur agerar bibliotekspersonalen under pandemin? Här finns inslag av aktivism och lydigt tjänstemannaskap – men det som dominerar är professionell yrkesetik och värnandet om bibliotekens värde, skriver Johan Sundeen och Roger Blomgren.
31 mar 2021 • 5 min
Trots högt ställda integritetskrav får allt fler bibliotek tillstånd att sätta upp övervakningskameror. "Bibliotek är ju generellt en känslig plats med högt integritetsintresse"
30 mar 2021 • 2 min
0 kommentarer