Tystnad är också en sjukdom
27 okt 2020 • 2 min
Biblioteken upprätthåller sitt samhällsviktiga uppdrag under pandemin. Men på sina håll sker det till priset av medarbetares och besökares trygghet.

Thord Eriksson, chefredaktör

Jag ägnade ett par dagar åt att lyssna på anställda från folkbibliotek som berättade hur deras arbetsgivare har agerat – och kanske fortfarande agerar – för att skydda sin personal och besökarna under pandemin.
I en sfär där ansvaret för verksamheterna vilar på många huvudmän är det alltid svårt att dra generella slutsatser av enstaka vittnesmål. Men att det som sades är skärvor i en oöverskådlig helhet spelar mindre roll, det var ändå mycket oroande.
Vittnesmålen handlade om skyddsåtgärder som kommit till efter påtryckningar från första linjens personal som möter besökare och potentiellt riskerar att exponeras för smitta, om saktfärdighet i chefsledet, till och med om en direkt ovilja att agera.
”Nu har jag gett upp. Jag har blivit blasé”, sa en bibliotekarie.
”Om det tidigt hade funnits skärmar och tydliga regler, då hade det varit en annan sak. Det är knepigt att vara den enda som är noga”, sa en annan.
En tredje berättade om åtgärder för att minska risk för smittspridning, men att det helt hängt på hen själv att se till att dessa genomfördes.
När den väl skrivs kommer historien om hur biblioteken klarade pandemin att vara smickrande och handla om en sfär som framgångsrikt, mot alla odds och med bara några sällsynta undantag upprätthöll sin viktiga samhällsservice. Men på sina håll är det en bedrift som personal och besökare har betalat ett pris för i form av otrygghet och risk som går att minimera.
Så varför skriver jag inte en nyhetsartikel om dessa vittnesmål?
Svaret är att de som berättat är rädda för hur det skulle drabba dem om det blev känt att de pratat med en journalist. De har därför bett om anonymitet, ett krav jag självklart respekterar och inte klandrar dem för. Men följden blir att deras historier inte förs vidare och att ansvariga inte ställs till svars eftersom det skulle medföra stor risk att röja uppgiftslämnarnas identitet.
Samtidigt som berättelsen om biblioteken under pandemin därför förblir ofullständig anas något osunt, en utbredd kultur av tystnad, kontrollerande hierarkier och låg takhöjd.
Pandemin leder till fler sjukdomstillstånd som borde behandlas.
3 kommentarer
Senaste nytt

M-politikers svar på SD-kritik om dragqueens: "Långsökt"
I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”
8 dec 2023 • 3 min

Saknas: Kunskap om AI och källkritik
AI gör det lättare att luras. Vilken beredskap har folkbiblioteken för det? Inte tillräcklig, visar Biblioteksbladets enkät.
8 dec 2023 • 2 min

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism
Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.
7 dec 2023 • 3 min

Extra pengar för kompetens inom läsfrämjande
Det treåriga regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotek går mot sitt slut. Nu fördelar Kulturrådet 23 miljoner till 253 kommuner och 19 regioner. Här är kommunerna som får mest – och minst. Hela listan!
6 dec 2023 • 2 min

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Hamas brutala attack i Israel den 7 oktober drabbar även den judiska minoriteten i Sverige. På resursbiblioteket för jiddisch finns både en rädsla för den ökade hotbilden och en besvikelse över biblioteksvärldens tystnad.
5 dec 2023 • 4 min

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min
bRA att du skriver men går det verkligen inte att göra en större artikel utan att avslöja namnen.
Tror inte bara detta har med corona att göra utan finns mer i din sista mening att gräva i. Den ständiga (sedan 5 år) debatten pom trygghet och säkerhet, lugn och ro t.ex. där jag tror att mycket inte ”får” sägas. Varför byter folk jobb?
Hej Thord!
Jag tycker att du ska komplettera dessa vittnesmål med att förslagsvis skriva frågor till några bibliotekschefer i varje län i Sverige och fråga dem hur de har hanterat coronarestriktionerna på sina bibliotek. Det jag som länsbibliotekschef i Dalarna har hört från bibliotekschefer i mitt län är hur man riskbedömer arbetsmiljön, kommunicerar med ansvariga i kommunen och försöker göra miljön så säker som möjligt under svåra förhållanden.
Jag ser inga ovilliga eller slarviga chefer som bagatelliserar riskerna. Däremot kan det variera på sina håll vilket stöd bibliotekschefen får från sin kommunledning.
Vänliga hälsningar
/Maria Törnfeldt
Britt och Maria, tack för era kommentarer. Jag håller med om att det finns skäl att fundera på hur detta kan belysas mer på djupet – sannolikt återkommer vi till frågan på ett eller annat sätt. Och: det är inte heller mitt intryck att bibliotekschefer generellt ser förbi riskerna med pandemin – om det hade varit så illa hade vi redan skrivit om det. Jag tror att det beskriver är undantag, dock allvarliga sådana.