Nationell biblioteksstrategi - vi borde fira!
4 maj 2015 • 2 min
Då så. Då var den på plats. Nästan. I årets vårbudget föreslås KB få medel för att ta fram en...


Då så. Då var den på plats. Nästan. I årets vårbudget föreslås KB få medel för att ta fram en nationell biblioteksstrategi. Vi är många som hurrar, vi är många som engagerat oss i detta. En stor eloge till exempel till Svensk biblioteksförening som pläderat för detta länge och på många sätt. Vi borde fira, vi borde utlysa en särskild ”nationell biblioteksstrategi-dag”. En regering som anser att bibliotek är av sådan övergripande betydelse att en gemensam strategi behövs, det är verkligen inga dåliga grejor.
Ändå hör jag många suckar, mycken tvivel. ”Det här kan aldrig bli bra, det har aldrig gjorts tidigare”, ”det är ändå bara KB som bestämmer”, ”det blir på sin höjd en statlig, inte nationell strategi” och ”alla utom forskningsbiblioteken kommer att försvinna”.
Men hörreni, låt oss nu inte vara pessimister. Nej, det HAR aldrig gjorts någon biblioteksstrategi tidigare, och JA det är KB som fått uppdraget och JAVISST har KB en mycket längre tradition och vana att umgås med forskningsbibliotek. Det är sant, det är något vi alla behöver ha i minnet.
Men att för den sakens skull redan nu ge upp pro- jektet är väl lite väl magstarkt. En nationell biblioteksstrategi blir vad man gör den till. Men för det måste vi självklart bli inbjudna att delta, vilket jag är helt övertygad om att vi – ALLA – blir. För en strategi som inte omfattar forsknings-, folk-, skol-, sjukhus-, special-, region- och alla andra-bibliotek är ju en helt värdelös sådan.
Viktigast är hur arbetet organiseras. Här har vi ju goda exempel från (kultur)samverkansmodellen. Jag känner inte till en enda regional kulturplan som inte tagits fram genom samverkan, mängder med dialog- möten, referensgrupper, undergrupper, omskrivningar tio-tolv gånger, dragningar och återremisser från politiken. Att det blir ett långt och besvärligt arbete är det väl ingen som tvivlar på – det brukar det bli om man menar allvar med inflytande och demokrati.
Så min önskan är att vi alla blir bjudna till bordet och bär med oss våra erfarenheter, våra biblioteksorganisationers (och användares!) behov och framtidsmöjligheter. Och att vi alla lyssnar lika mycket som vi talar och tar in allas åsikter och önskemål. Inga gömda agen- dor, inga enkla spår, allas lika värde och lika möjlighet till påverkan.
Då kan vi – tillsammans – ta fram ett förslag till nationell biblioteksstrategi som bär långt in i framtiden.
Maria Ehrenberg är regionbibliotekarie i Halland, tidigare kultur- och bibliotekschef i Östra Göinge kommun. Hon är fil dr i litteraturvetenskap och sagoforskare. För övrigt har hon länge intresserat sig för kvinnors läsning och kvinnliga författare, vilket givit upphov till boken Nutidsromantik (2009) och Bland bitterfittor och hondjävlar (2013).
Mellan 2010– 2013 satt hon med i Kulturrådets arbetsgrupp för skönlitteratur.
Senaste nytt

Medieprofessorn: Passiviteten är inte neutral
Allt är ett val, även att förbli tyst. Det säger professorn Jesper Strömbäck och reflekterar över hur det offentliga samtalet alltmer drivs av felaktigheter och direkta lögner.
27 mar 2025 • 8 min

BBC: För många fel i AI-genererade nyheter
AI-assistenter levererar ofta felaktigheter och förvrängt innehåll när de sammanfattar journalistiska texter. Det visar en undersökning från BBC. Svenska medieföretag betonar vikten av att en journalist alltid måste granska innehållet.
26 mar 2025 • 4 min

Forskar om hur kulturkriget påverkar biblioteken
Forskaren Hanna Carlsson, som ofta har fokus på bibliotekspolitik och politisk styrning, efterlyser en mer aktiv bibliotekssektor som vågar hänvisa till vetenskapligt baserad forskning. "Dags att våga säga att det finns information som är bättre än annan."
25 mar 2025 • 7 min

Bibliotekspolitiken hindrar viktiga lösningar på problem
Det är bra att Sverige har en bibliotekslag. Men ambitionen att inkludera alla typer av verksamheter i en lagstiftning är inte oproblematisk, skriver Johanna Hansson.
24 mar 2025 • 3 min

Nytt uppdrag för folkbiblioteket – ”En lättnad att få säga ja”
”Vi har varit benhårda.” Folkbiblioteken kan inte göra skolornas jobb utan medföljande budget, konstaterar Carina Bergsten, bibliotekschef i Kiruna. Men från och med i höst ansvarar hon även för skolbiblioteksverksamheten.
20 mar 2025 • 2 min

Snart väntas besked om bibliotekets framtid
Medicinska biblioteket betyder mycket för studenterna på Umeå universitet. När de fick höra om den planerade omgörningen var det många som protesterade. Nu hoppas de att protesterna ger effekt.
19 mar 2025 • 3 min

Biblioteket "lite bortprioriterat" i Habo
Biblioteket ”var lite bortprioriterat” när budgeten för 2025 spikades. Ansvariga politiker hänvisar till lagkrav som måste följas innan satsningar på biblioteket kan göras.
18 mar 2025 • 3 min

Ont om lokala satsningar på skolbibliotek
I sommar får alla skolelever rätt till ett bemannat skolbibliotek. Betyder det att frågan är prioriterad? ”Jag ser inte det”, säger skoldebattören Linnéa Lindquist som går igenom samtliga kommuners skolbudgetar.
18 mar 2025 • 2 min

Bristen på bibliotekarier består
Om fem år kommer det fortfarande att vara ont om bibliotekarier och gott om jobb att välja för den som väljer bibliotekarieutbildningen. Inte minst till följd av nya lagen om skolbibliotek.
17 mar 2025 • < 1 min

Starka reaktioner på högerkrönika
Magnus Johanssons krönika om att vara höger och bibliotekarie ledde till ovanligt många reaktioner. Vissa tyckte att det var Biblioteksbladets sämsta publicering på länge, andra tackade för inspelet.
14 mar 2025 • 2 min

Källkritikens dag: folkbibliotekarien prisas
”Folkbibliotekarien” tilldelas i dag utmärkelsen Det gyllene förstoringsglasets hederspris för sina insatser för källkritiken i Sverige. "En grundbult för demokratin”, skriver juryn i sin motivering.
13 mar 2025 • < 1 min

Stora kunskapsluckor i digital källkritik
En av fyra har det senaste året litat på information i sociala medier, om samhällsfrågor, information som senare har visat sig vara falsk. Det visar en ny undersökning från Internetstiftelsen.
13 mar 2025 • 4 min
0 kommentarer