Ska biblioteken verkligen utfärda e-legitimationer?
6 feb 2017 • 2 min
Nu rustar Sunet och Sveriges kommuner och landsting för att utmana Bank-ID. Med en nationell tjänst ska ”alla personer som verkar i Sverige” erbjudas ”enkel och säker inloggning till digitala tjänster”. Men på biblioteken – som planeras bli utfärdare av legitimationerna – hissas nu varningsflagg.

Sunet (svenska universitetsdatanätverket) driver tillsammans med Sveriges kommuner och landsting ett projekt finansierat av Vinnova som syftar till att utveckla svenska e-legitimationer. Offentliga bibliotek förväntas ansvara för utfärdandet av e-legitimationerna. Om projektet blir verklighet innebär det att biblioteken får ansvar för att genomföra identitetskontroller på privatpersoner samt utfärda e-legitimationer till dem. Svensk biblioteksförenings regionstyrelse Stockholm Uppsala Gotland ser med oro på detta förslag.
På många platser i Sverige är biblioteket den enda offentliga verksamheten på orten och vi kan förstå att Sunet därmed ser en potential i biblioteken som utfärdare av e-legitimationer, men vi tror att det är fel väg att gå. Som fackförbundet DIK har kunnat konstatera i en rapport från 2015 förekommer utbredda problem med hot och kränkningar på landets bibliotek. Utifrån ett arbetsmiljöperspektiv kan det tänkas att Sunets förslag förvärrar den situationen. Om biblioteken blir utfärdare av e-legitimationer lovar Sunet att stå för underhåll av teknik och system men det blir också viktigt att få klarhet i om ett genomförande av projektet innebär att biblioteken på lång eller kort sikt måste lagra information (underskrifter, QR-koder) eller teknik som kan vara stöldbegärlig. Hos polisen och på banken där (e-)legitimationer utfärdas i dag är säkerhetsberedskapen av naturliga skäl en helt annan än vad som kan förväntas av ett bibliotek.
Sunet menar att legitimationskontroller medför större genomströmning av besökare hos utfärdarna. Visst vill vi att besökare ska strömma till biblioteken men inte främst för att de vill få ut en e-legitimation. Vi sympatiserar med syftet att bygga ett offentligt system för legitimationskontroll men utfärdandet av e-legitimationer kommer att ta tid från kvalificerade uppgifter gällande informationsförsörjning med mera som bibliotek är ålagda att utföra.
Vår huvudsakliga invändning mot förslaget är att det skulle kunna leda till en urholkning av bibliotekens betydelse och bibliotekariens profession. Biblioteken måste även fortsättningsvis vara en frizon utan krav och kontroll och verka för alla människors rätt till information och fri åsiktsbildning – till exempel via läsfrämjande insatser och genom att arbeta för ökad medie- och informationskunnighet. Utfärdande av digitala identiteter går inte att likställa med arbete för ökad digital delaktighet. Att en samhällstjänst är digital innebär dock inte att hanteringen av den per automatik bör ligga på biblioteken. Vi kan förstå om somliga hoppas att denna typ av nya uppgifter ska stärka bibliotekens existensberättigande men vi hävdar att det är exakt tvärtom. Biblioteksanvändarna skulle förlora den sista frizonen i samhället samtidigt som bibliotekarieyrket skulle avprofessionaliseras ytterligare.
Jonas Petersson, ordförande i Svensk biblioteksförenings regionstyrelse Stockholm Uppsala Gotland
Ragnar Helin, styrelseledamot i Svensk biblioteksförenings regionstyrelse Stockholm Uppsala Gotland
Eva Häusner, styrelseledamot i Svensk biblioteksförenings regionstyrelse Stockholm Uppsala Gotland
Mattias Karlsson, styrelseledamot i Svensk biblioteksförenings regionstyrelse Stockholm Uppsala Gotland
Peter Karlsson, styrelseledamot i Svensk biblioteksförenings regionstyrelse Stockholm Uppsala Gotland
Åsa Olsson, styrelseledamot i Svensk biblioteksförenings regionstyrelse Stockholm Uppsala Gotland
Susanne Ströberg, styrelseledamot i Svensk biblioteksförenings regionstyrelse Stockholm Uppsala Gotland
Peter Björkman, bibliotekarie
Karolina Karjalainen, bibliotekarie
Senaste nytt

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min

"Alla i Bibliotekssverige tycker att de känner mig"
Nu vänds allas blickar mot Cecilia Ranemo på Kungliga biblioteket. Hon är ansvarig för den årliga biblioteksstatistiken som släpps i dag.
17 maj 2023 • 5 min

Trots läskris: Inga besked om satsning på skolbibliotek
Nivåerna på svenska tioåringars läsning är så låg att skolminister Lotta Edholm talar om en läskris i svensk skola. Läslyftet förlängs meddelar ministern, men nämner inte skolbiblioteken när hon listar åtgärder för att komma till rätta med problemen.
16 maj 2023 • 2 min

Bibliotek och lokaltidningar har mycket att vinna på samarbete
Bibliotekarier och journalister kan inspireras av varandra i arbetet för demokratin. Det är en av slutsatserna i en rapport som släpps i dag.
16 maj 2023 • 3 min
0 kommentarer