35 bibliotek försvann 2020

19 maj 2021 • 2 min

Antalet nedlagda bibliotek varierar år från år, men trenden är entydig. ”Det går ner”, säger Cecilia Ranemo som är ansvarig för Kungliga bibliotekets officiella statistik.

Biblioteket i Trångsund utanför Stockholm stängde förra våren. Foto: Annika Clemens

Under förra året försvann 35 svenska bibliotek, varav 11 folkbibliotek. Det framkommer av den årliga statistiken som Kungliga biblioteket publicerade på onsdagen. Förändringen innebär att Sverige idag har 371 folkbibliotek färre än vid millennieskiftet.

– Det brukar i snitt försvinna ungefär 10 folkbibliotek per år. Kurvan är rakt nedåtgående, säger Cecilia Ranemo som är ansvarig för den officiella statistiken på KB.

En tendens som Cecilia Ranemo noterat är att kommuner som har invigt kulturhus där biblioteket är samlokaliserat med annan verksamhet, ofta kompenserar satsningen genom att stänga filialer.

– Så även om det öppnar något nytt, så försvinner ofta två andra.

Cecilia Ranemo, ansvarig för statistik på KB. Bild: Peter Axelsson, KB.

Utöver de 11 folkbiblioteken avslöjar statistiken att 24 andra bibliotek också har försvunnit. Det rör sig ofta om bibliotek på universitet och högskolor och specialbibliotek som kan finnas kvar fysiskt, men har förlorat sin bemanning och därmed inte längre tas upp i statistiken.

– Vissa år finns det till exempel museibibliotek i länen som inte har någon bemanning och andra år har de det, säger Cecilia Ranemo.

Av samma skäl har några skolbibliotek fallit ur urvalsramen, det handlar alltså inte alltid om att bibliotek har stängt utan snarare om att de inte kvalificerat sig för att ingå i statistiken.

Den generella trenden när det gäller bibliotek i stort, är densamma som för folkbiblioteken.

– Det går ner, det vet man, men inte med hur många per år, säger Cecilia Ranemo.

Riksbibliotekarie Karin Grönvall kommenterar statistiken med att det pågår en omstrukturering:

–  Antalet årsverken för bemanning av folkbiblioteken har inte minskat och samtidigt ökar antalet övriga utlåningsställen något, vilket pekar på en utveckling mot mer uppsökande verksamhet.

Karin Grönvall påpekar att en stor del av minskningen av verksamheter har skett inom integrerade folk- och skolbibliotek och eller skolbibliotek på grundskolan.

– Det finns svårigheter att definiera och mäta den verksamheten och vi välkomnar därför förslaget i Gustav Fridolins utredning att KB och Skolverket ska utveckla skolbiblioteksstatistiken.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min