Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
7 aug 2023 • 2 min
Ovädret Hans har Sverige i sitt grepp. Hur är bibliotekens beredskap för skyfall och översvämningar? Inte så bra, visar Biblioteksbladets enkätundersökning.
Biblioteket var en av platserna i Uppvidinge som drabbades av översvämningar när rekordmycket regn föll för två somrar sedan.
När häftiga regn drabbade norra Italien i våras översvämmades bland annat Malatestiana-biblioteket i staden Cesena i provinsen Emilia-Romagna. I 1400-talsbyggnaden som är upptagen på Unescos världsarvslista förvaras antika böcker och manuskript, ovärderliga skatter som skadades och som konservatorer sedan dess har försökt rädda genom frystorkning.
Kan liknande hända bibliotek i Sverige?
Frågan är felställd – det har redan hänt.
När 165 millimeter regn föll över småländska Älghult i Uppvidinge kommun i juli 2021 översvämmades ortens bibliotek. Nästan 60 centimeter vatten på golvet ledde till att 3000 böcker fick slängas.
Bibliotekschefens tips till andra kommuner var att se över byggnader och göra planer och scenarier.
– Vad kan hända och var finns riskerna? Och därefter förebygga risken. Det är bättre att förekomma än att förekommas, sa han till Biblioteksbladet.
Senare samma sommar drabbades trakterna runt Gävle av ett så kallat tusenårsregnckså drabbades av häftiga regn senare samma sommar översvämmades biblioteksfilialen i Bomhus.
– Och vilken stad i Sverige är förberedd på ett tusenårsregn? Modellberäkningar i all ära, men det faktiska resultatet är det mest tydliga och det här är en erfarenhet som vi bär med oss när vi planerar för framtiden, sa Gävles säkerhetschef.
Så hur ser beredskapen egentligen ut på de svenska folkbiblioteken?
En enkät som skickades ut i mitten av maj ger, trots en svarsfrekvens på endast 30 procent (89 av 290 bibliotek), en fingervisning om att svaret är att den kunde vara betydligt bättre.
71 av de 89 bibliotekschefer som har besvarat enkäten har angett svarsalternativet ”nej” på frågan: ”Har det vidtagits åtgärder för att förebygga skador på bibliotekets samlingar vid skyfall?”
”Det skulle kräva ombyggnation som vi inte har råd med”, uppger en bibliotekschef.
En annan beskriver att biblioteket ligger precis där en å mynnar ut i en sjö och vid höga flöden kan hamna under vatten. ”Vi har påtalat detta för Räddningstjänsten och kommunens krisberedskapsorganisation.”
”Vi har redan påpekat för fastighetsägaren att taket är dåligt”, skriver en tredje. ”Vi har problem när det blir mycket snö som smälter snabbt och har haft läckage flera gånger. Dock inte vid skyfall…”
Chefen för ett av landets största bibliotek skriver: ”Vi behöver förbereda oss bättre.”
Av de enstaka som har angett svaret ”annat” är det också några som vittnar om att planer och skydd saknas:
”På vårt huvudbibliotek har det läckt in flera gånger, något som vi påpekat på fastighetsförvaltningen som ej åtgärdar problemet och skyller på gammalt hus. Vi har flyttat vissa hyllor ut från väggen för att göra skadorna så få som möjligt.”
”Vi har haft vattenskador vid upprepade tillfällen men det har varit samma ställen så vi har viss försiktighet vid dessa platser.”
Endast 9 av de 89 svarande bibliotekscheferna uppger att det har vidtagits åtgärder för att förebygga skador vid extremt regn.
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
0 kommentarer