Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
7 aug 2023 • 2 min
Ovädret Hans har Sverige i sitt grepp. Hur är bibliotekens beredskap för skyfall och översvämningar? Inte så bra, visar Biblioteksbladets enkätundersökning.
Biblioteket var en av platserna i Uppvidinge som drabbades av översvämningar när rekordmycket regn föll för två somrar sedan.
När häftiga regn drabbade norra Italien i våras översvämmades bland annat Malatestiana-biblioteket i staden Cesena i provinsen Emilia-Romagna. I 1400-talsbyggnaden som är upptagen på Unescos världsarvslista förvaras antika böcker och manuskript, ovärderliga skatter som skadades och som konservatorer sedan dess har försökt rädda genom frystorkning.
Kan liknande hända bibliotek i Sverige?
Frågan är felställd – det har redan hänt.
När 165 millimeter regn föll över småländska Älghult i Uppvidinge kommun i juli 2021 översvämmades ortens bibliotek. Nästan 60 centimeter vatten på golvet ledde till att 3000 böcker fick slängas.
Bibliotekschefens tips till andra kommuner var att se över byggnader och göra planer och scenarier.
– Vad kan hända och var finns riskerna? Och därefter förebygga risken. Det är bättre att förekomma än att förekommas, sa han till Biblioteksbladet.
Senare samma sommar drabbades trakterna runt Gävle av ett så kallat tusenårsregnckså drabbades av häftiga regn senare samma sommar översvämmades biblioteksfilialen i Bomhus.
– Och vilken stad i Sverige är förberedd på ett tusenårsregn? Modellberäkningar i all ära, men det faktiska resultatet är det mest tydliga och det här är en erfarenhet som vi bär med oss när vi planerar för framtiden, sa Gävles säkerhetschef.
Så hur ser beredskapen egentligen ut på de svenska folkbiblioteken?
En enkät som skickades ut i mitten av maj ger, trots en svarsfrekvens på endast 30 procent (89 av 290 bibliotek), en fingervisning om att svaret är att den kunde vara betydligt bättre.
71 av de 89 bibliotekschefer som har besvarat enkäten har angett svarsalternativet ”nej” på frågan: ”Har det vidtagits åtgärder för att förebygga skador på bibliotekets samlingar vid skyfall?”
”Det skulle kräva ombyggnation som vi inte har råd med”, uppger en bibliotekschef.
En annan beskriver att biblioteket ligger precis där en å mynnar ut i en sjö och vid höga flöden kan hamna under vatten. ”Vi har påtalat detta för Räddningstjänsten och kommunens krisberedskapsorganisation.”
”Vi har redan påpekat för fastighetsägaren att taket är dåligt”, skriver en tredje. ”Vi har problem när det blir mycket snö som smälter snabbt och har haft läckage flera gånger. Dock inte vid skyfall…”
Chefen för ett av landets största bibliotek skriver: ”Vi behöver förbereda oss bättre.”
Av de enstaka som har angett svaret ”annat” är det också några som vittnar om att planer och skydd saknas:
”På vårt huvudbibliotek har det läckt in flera gånger, något som vi påpekat på fastighetsförvaltningen som ej åtgärdar problemet och skyller på gammalt hus. Vi har flyttat vissa hyllor ut från väggen för att göra skadorna så få som möjligt.”
”Vi har haft vattenskador vid upprepade tillfällen men det har varit samma ställen så vi har viss försiktighet vid dessa platser.”
Endast 9 av de 89 svarande bibliotekscheferna uppger att det har vidtagits åtgärder för att förebygga skador vid extremt regn.
Nästan 600 böcker i Ukraina har förbjudits för att de anses innehålla rysk propaganda. ”Syftar till att likvidera Ukrainas självständighet.”
19 jun 2025 • 2 min
För många symboliserar bibliotek det goda samhället. Men för att det ska fortsätta vara så måste all bibliotekspersonal arbeta under rimliga villkor, skriver Leodan Rodriguez.
18 jun 2025 • 3 min
Biblioteksarenan är politikerveckans plats för samtal om bibliotek och frågor som rör dem. Notera onsdagen den 25 juni på Almedalsbibliotekets barnavdelning.
17 jun 2025 • < 1 min
Svensk biblioteksförening uppskattar att AI-kommissionen ser bibliotekens potential när Sveriges befolkning ska folkbildas om AI. Men viktiga behov och utmaningar nämns inte ens i förslaget, skriver föreningen i sitt remissyttrande.
16 jun 2025 • 2 min
Ukrainska författare åker med böcker till bibliotek på krigshärjade och tidigare ockuperade platser. Biblioteksbladet var med på en resa i Tjernihiv-regionen.
16 jun 2025 • 11 min
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min
0 kommentarer