AI-bot kan göra nytta – men den är usel på julrim
20 dec 2022 • 3 min
Vilken nytta kan bibliotek ha av AI? Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg använde AI-boten ChatGPT när julens nyhetsbrev skulle produceras och biträdande riksbibliotekarien tog hjälp när han skulle skriva sitt avskedstal. "Det är anmärkningsvärt att den inte kan rimma", säger biblioteksutvecklaren Lisa Elmers.

Chatboten GPT svarar på frågan om tomten kommer.
AI-boten ChatGPT lanserades den 30 november och har redan satt spår även i biblioteksvärlden. Lars Ilshammar, avgående biträdande riksbibliotekarie, lät chatboten skriva en del av hans avskedstal och Biblioteksutveckling i Blekinge Kronoberg tog förra veckan hjälp av ChatGPT för att författa sitt nyhetsbrev.
Miljontals människor använder redan AI-boten ChatGPT. Artificiell intelligens gör det möjligt för datorer att lära sig, men också att tänka på ett sätt som påminner om hur människor tänker. AI-programmet ChatGPT är programmerat så att det kan prata med människor och förstå vad de säger och det kan bland annat användas för att hjälpa människor att hitta information.
När verksamhetsutvecklaren Lisa Elmers och hennes kollegor på Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg diskuterade nyhetsbrevet som skulle skickas ut inför julen, landade det mesta på mötet i stället i ChatGPT och konsekvenserna för dem själva: ”Vad händer med våra jobb? Vad händer med världen? Vad ska människor egentligen vara till för?”
– Då var det någon som kläckte den klockrena idén att vi gör jultipsen med hjälp av ChatGPT och bildtjänsten dream.ai. Det kändes roligt och gav mig samtidigt ett tillfälle att testa vad verktygen går för. Vad händer när man matar in grejer? Det finns också en pedagogisk ingång. Vår primära målgrupp för nyhetsbrevet är folkbiblioteken och på så sätt kan de få lite mer koll på de här verktygen, säger Lisa Elmers.
Hon konstaterar att chatboten är fantastisk på att korta ner en text, på att förändra en redan befintlig text.
– Men det är anmärkningsvärt att den inte kan rimma. Det går inte. Även om den hävdar att den kan det. Om man ber den förklara vad ett rim är så kan den berätta det men när den väl ska få till det så kan den inte det, förklarar Lisa Elmers.
Apropå rim så fick AI-boten i uppdrag att skriva en juldikt. Så här slutar den:
”Låt biblioteket vara en plats för fred, en oas i julens stress och jagar. Så kom och ta del av bibliotekets skatter och fira julen med böcker och ljus.”.
Lisa Elmers utgår från att chatboten kommer att utvecklas snabbt, att den kommer att kunna rimma i god tid till nästa jul men flikar också in att det märks på andra sätt också, att det är en AI-bot som har skrivit en text. Hon beskriver det som något distanserat, lite stelt och formellt.
– Samtidigt är det imponerande hur den resonerar kring bibliotek när jag ber den om det. Och sammanfattningar, det gör den superbra redan nu. Den är också bra på det som vår bibliotekskatalog nu inte är särskilt bra på, att ge tips. ”Om du gillar att läsa det här så kommer du nog att tycka om det här.” Det är ChatGPT bra på, att koppla ihop saker, säger Lisa Elmers.
Så visst tror hon att den nya tekniken kan underlätta arbetet på vissa sätt men AI-boten kan inte processleda, vara en workshop-ledare eller ta hand om en grupp mäniskor. Men texthantering, det kan den.
– Min chef testade att stoppa in vårt årsbokslut för att få en kortare version. Det gjorde den jättebra och valde ut helt vettiga saker att trycka på och plockade bort mindre intressanta saker. Men det kommer att ta lite tid innan den får humor, menar Lisa Elmers.
Senaste nytt

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min

"Alla i Bibliotekssverige tycker att de känner mig"
Nu vänds allas blickar mot Cecilia Ranemo på Kungliga biblioteket. Hon är ansvarig för den årliga biblioteksstatistiken som släpps i dag.
17 maj 2023 • 5 min

Trots läskris: Inga besked om satsning på skolbibliotek
Nivåerna på svenska tioåringars läsning är så låg att skolminister Lotta Edholm talar om en läskris i svensk skola. Läslyftet förlängs meddelar ministern, men nämner inte skolbiblioteken när hon listar åtgärder för att komma till rätta med problemen.
16 maj 2023 • 2 min

Bibliotek och lokaltidningar har mycket att vinna på samarbete
Bibliotekarier och journalister kan inspireras av varandra i arbetet för demokratin. Det är en av slutsatserna i en rapport som släpps i dag.
16 maj 2023 • 3 min
0 kommentarer