Hektiskt dygn för skolbibliotekarie efter Trump-uttalande
20 feb 2017 • 3 min
Att ha hand om Sveriges officiella twitterkonto blev något helt annat än vad skolbibliotekarien Emma Johansson hade räknat med. Efter Donald Trumps uttalande i helgen hamnade hon i rejält i blickfånget.


I ett tal i lördags påstod amerikanska presidenten Donald Trump att något allvarligt hade inträffat i Sverige. ”Ni ser vad som hände i går kväll i Sverige? I Sverige. Vem kunde tro det här? Sverige. De tog emot stora mängder och har nu problem som de aldrig trodde var möjlig”, sa Trump och refererade till flyktingar och migranter.
Det dröjde inte länge förrän frågorna strömmade in till Emma Johansson, som då hade hand om Sveriges officiella konto på Twitter, @Sweden.
– Jag satt och tittade på Melodifestivalen och twittrade om den när folk efter midnatt började fråga mig vad som hände i Sverige och hur vi mådde. Jag förstod inte vad det handlade om först, men sedan var det någon som skickade en länk till talet, säger Emma Johansson som till vardags jobbar som skolbibliotekarie på Bodaskolan i Borås.
Efter att ha skannat igenom svenska medier insåg hon att något var galet. Trumps uttalande stämde inte. Resten av kvällen tillbringade Emma med att svara på alla frågor som skickades till henne.
Under hashtaggen ”lastnightinsweden” skrev hon även: ”Min attack #LastNightInSweden var mot kycklingmiddagen min make lagade åt mig”.
– Det var helt sjukt vilken aktivitet det var på kontot. Jag kom i säng först kvart i fyra och när jag vaknade vid sju hade jag fått 800-900 kommentarer. En vanlig natt på @Sweden fick jag kanske 100-200 kommentarer.
På söndagen gick Trump ut och förklarade att han gjort uttalandet efter att ha sett ett inslag på Fox News, där en dokumentärfilmare intervjuas om påstådda problem med invandring i Sverige (läs mer på SVT Nyheter).
Vad tycker du om Twitter som verktyg när sådant här händer?
– Twitter går ju verkligen att använda på bra och dåliga sätt. Trump använder det inte så bra. Samtidigt är det ju bra att få nyheter och uppdateringar via Twitter.
Som skolbibliotekarie är hon van att prata om källkritik med eleverna.
– Det är ofta jag hör ungdomar som hänvisar till ”det stod på nätet”. Men jag frågar alltid vilken sida det stod på och vem som skrev det. Det verkar inte som att Trump har koll på källkritiken.
Twitterkontot, som Emma hade ansvar för i en vecka, har nu tagits över av en annan person.
– Jag trodde inte att den här händelsen skulle bli så stor. Det har varit många som hört av sig, jag har varit med två gånger på BBC och både SVT och TV4 har varit här och filmat. Responsen jag fick på nätet var mestadels positiv, även om det var lite nynazister och vit makt-människor både i Sverige och i USA som hörde av sig. Men mest har det varit folk som sagt att jag skötte det bra och många amerikaner bad om ursäkt för sin president, säger Emma Johansson.
Senaste nytt

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min
0 kommentarer