Att ge global tillgång till lokal publicering

21 mar 2013 • < 1 min

Förutsättningarna för forskningsbibliotekens arbete med publiceringsfrågor belyses i en kommande rapport. Helena Francke, lektor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Högskolan...

Förutsättningarna för forskningsbibliotekens arbete med publiceringsfrågor belyses i en kommande rapport. Helena Francke, lektor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Högskolan i Borås, har på uppdrag av Svensk Biblioteksförening sammanställt rapporten ”Publicera! Svenska forskningsbiblioteks arbete med publiceringsfrågor”. Det handlar alltså främst bibliotekens arbete med att tillgängliggöra och synliggöra sådant som lärosätets anställda och studenter har producerat.

– En av de saker som överraskade mig under arbetet med rapporten var hur visionära bibliotekarier och hur de hela tiden tänker på nästa stora uppgift, säger Helena Francke.

Rapporten bygger på tjugo intervjuer och dokument från 39 forskningsbibliotek, (nationalbibliotek och högskolebibliotek) och belyser förutsättningarna för bibliotekens ”nya” uppgifter, relaterat till sådant som Open Access, bibliometri (utvärdering) och digitalisering.

Detta är en del av den utveckling som, enligt Helena Franckes formulering, innebär en skillnad i bibliotekariens funktion: från ”att ge lokal tillgång till global litteratur till att ge global tillgång till lokal litteratur”.

Och trots att tämligen omvälvande förändringar redan påverkat forskningsbiblioteken märks alltså ett engagemang för än mer förnyelse.

– Det finns mycket tankar kring framtiden, kring vad som är vår roll, vår identitet, ja vad som är bibliotekens identitet. Det finns ett stort intresse att utveckla det som finns idag och att samarbeta med andra. Det har hittills blivit mycket fokus på avhandlingar, studentuppsatser och forskningsartiklar för biblioteken, men man pratar också om vad som är nästa steg, som Open Access-publicering av monografier.

En av de redan viktiga frågorna är att utveckla ett mer strukturerat forskarstöd.

Läs mer BBL nr 3

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min