Bäbis tittut i ny barnsatsning

25 feb 2015 • 2 min

Med början i Landskrona, Göteborg och Södertälje drar Kulturrådets pilotprojekt inom satsningen Bokstart Sverige i gång i vår. Vid tre...

forslind-ann-babis-tittutMed början i Landskrona, Göteborg och Södertälje drar Kulturrådets pilotprojekt inom satsningen Bokstart Sverige i gång i vår. Vid tre tillfällen ska småbarnsfamiljer ta emot bokpaket, i syfte att stimulera läslust och språkutveckling: när barnet är sex månader, ett år och vid tre års ålder. Målet är att se om försöket kan bli en satsning i hela landet.
– Forskningen visar att de första tre åren är näst intill avgörande för den framtida språkutvecklingen, säger Nina Frid, bibliotekarie och handläggare för läsfrämjande vid Kulturrådet.
Varje bokpaket består av tre böcker. De två första paketen delas ut vid hembesök och det tredje i samband med ett biblioteksbesök. Samtliga småbarnsfamiljer i pilotstäderna ska få böckerna, som plockats ihop av Kulturrådets särskilda urvalsgrupp. Förutom att se till den konstnärliga kvaliteten har gruppen även tagit hänsyn till mångfald, skildringen av pojkar och flickor och andra frågor för att presentera litteratur med så stor bredd som möjligt.
Nina Frid tror att bokpaketen kan få betydelse för både föräldrar och barn.
– Det är oerhört viktigt att det finns böcker i hemmet för att få lust att läsa och faktum är att det även spelar roll att man äger böckerna. Varför det är så kan man fråga sig, men genom ägandet får man möjligen en relation till böckerna, och det påverkar också inställningen till läsandet.
– Men det centrala budskapet vid hembesöken är att tala om hur bra det är att prata med och läsa, rimma och ramsa och sjunga för barnet. Väldigt många familjer kommer inte att ha svenska som modersmål och det är viktigt att tala om att föräldrarna läser och pratar på sitt eget språk. Det går ju att läsa en pekbok på vilket språk man vill.
Pilotprojektet handlar också om att undersöka hur själva det faktiska arbetet ska gå till: hur lång tid tar det för bibliotekarierna att få tag på familjerna, hur hembesöken fungerar och hur ska arbetet läggas upp på bästa sätt.
– Genom pilotprojektet ska vi utforska hur resurskrävande det här är, vilka hinder man kan möta och hur svårt eller lätt det att nå fram till familjerna, säger Nina Frid på Kulturrådet.
Tre exempel på titlar som valts ut till projektet är Ann Forslinds ”Bäbis tittut”, Lotta Olssons och Charlotte Ramels ”Alla kläder på” och ”Pino´s dagbok” av Agneta Norelid, Eva Pils och Kenneth Andersson.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Ett sätt att splittra samhället på djupet

Motståndet mot en lag om anmälningsplikt är massivt. Det stod klart – om någon tidigare svävade i ovisshet om saken – under ett seminarium i riksdagen på onsdagsförmiddagen.”Det är Pandoras box – vägen in i ett angiverisamhälle.”

29 maj 2024 • 3 min

Politik

Samtal om anmälningsplikten i riksdagen

Vad skulle en ny lag om anmälningsplikt innebära i praktiken? I morgon, onsdag, debatteras frågan av riksdagsledamöterna Muharrem Demirok (C), Amanda Lind (MP), Magnus Resare (M) och Camilla Mårtensen (L).

28 maj 2024 • 2 min

Digitalisering

AI bidrar till samtal om EU

I Karlskrona kan biblioteksbesökarna snacka EU med en chattrobot. AI görs därmed till en del av ett utvidgat referenssamtal, säger Bengt-Gunnar Österberg, bibliotekarie och platsansvarig för stadsbiblioteks digitala center.

27 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min