Barn i kris behöver böcker

30 sep 2014 • < 1 min

Nu är det ”folkvandringstider” även i USA.  Uppskattningsvis kommer 70 0000 ensamstående, papperslösa flyktingbarn till USA i år. De kommer...

Nu är det ”folkvandringstider” även i USA.  Uppskattningsvis kommer 70 0000 ensamstående, papperslösa flyktingbarn till USA i år. De kommer från El Salvador, Honduras och Guatemala, och flyr från våld och fattigdom i sina länder. Antalet barn som kommer till USA har dubblerats varje år sedan 2011, enligt American Libraries Magazine.  Det är en humanitär kris som beräknas fortsätta och eskalera under nästa år. Den nationella organisationen Reforma förmedlar biblioteks- och informationsservice till spansktalande i USA. Ett av projekten ”Reforma Children in crisis” söker upp de ensamstående flyktingbarnen på de platser de bor, både vid tull- och gränspatrullernas interneringscenter och de login som många av barnen sedan får bo i medan de väntar på att få komma till familjer i USA. Den första stationen har många restriktioner. En del center tar emot böcker och filtar, men vanligtvis inga besök för bokläsning. Barnen kommer sedan till förläggningar som ofta sköts av frivilliga hjälporganisationer. Där är reglerna friare. Reforma kan då sprida både böcker och budskapet om att bibliotek är trygga platser att gå till, och att det ofta där finns spansktalande bibliotekarier. De länder barnen kommer ifrån har rudimentära bibliotek eller inga alls. Böcker betraktas som biblioterapi. De ska hjälpa barnen förstå den nya värld de lever i.

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min