Barn i kris behöver böcker

30 sep 2014 • < 1 min

Nu är det ”folkvandringstider” även i USA.  Uppskattningsvis kommer 70 0000 ensamstående, papperslösa flyktingbarn till USA i år. De kommer...

Nu är det ”folkvandringstider” även i USA.  Uppskattningsvis kommer 70 0000 ensamstående, papperslösa flyktingbarn till USA i år. De kommer från El Salvador, Honduras och Guatemala, och flyr från våld och fattigdom i sina länder. Antalet barn som kommer till USA har dubblerats varje år sedan 2011, enligt American Libraries Magazine.  Det är en humanitär kris som beräknas fortsätta och eskalera under nästa år. Den nationella organisationen Reforma förmedlar biblioteks- och informationsservice till spansktalande i USA. Ett av projekten ”Reforma Children in crisis” söker upp de ensamstående flyktingbarnen på de platser de bor, både vid tull- och gränspatrullernas interneringscenter och de login som många av barnen sedan får bo i medan de väntar på att få komma till familjer i USA. Den första stationen har många restriktioner. En del center tar emot böcker och filtar, men vanligtvis inga besök för bokläsning. Barnen kommer sedan till förläggningar som ofta sköts av frivilliga hjälporganisationer. Där är reglerna friare. Reforma kan då sprida både böcker och budskapet om att bibliotek är trygga platser att gå till, och att det ofta där finns spansktalande bibliotekarier. De länder barnen kommer ifrån har rudimentära bibliotek eller inga alls. Böcker betraktas som biblioterapi. De ska hjälpa barnen förstå den nya värld de lever i.

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min