Barn i kris behöver böcker

30 sep 2014 • < 1 min

Nu är det ”folkvandringstider” även i USA.  Uppskattningsvis kommer 70 0000 ensamstående, papperslösa flyktingbarn till USA i år. De kommer...

Nu är det ”folkvandringstider” även i USA.  Uppskattningsvis kommer 70 0000 ensamstående, papperslösa flyktingbarn till USA i år. De kommer från El Salvador, Honduras och Guatemala, och flyr från våld och fattigdom i sina länder. Antalet barn som kommer till USA har dubblerats varje år sedan 2011, enligt American Libraries Magazine.  Det är en humanitär kris som beräknas fortsätta och eskalera under nästa år. Den nationella organisationen Reforma förmedlar biblioteks- och informationsservice till spansktalande i USA. Ett av projekten ”Reforma Children in crisis” söker upp de ensamstående flyktingbarnen på de platser de bor, både vid tull- och gränspatrullernas interneringscenter och de login som många av barnen sedan får bo i medan de väntar på att få komma till familjer i USA. Den första stationen har många restriktioner. En del center tar emot böcker och filtar, men vanligtvis inga besök för bokläsning. Barnen kommer sedan till förläggningar som ofta sköts av frivilliga hjälporganisationer. Där är reglerna friare. Reforma kan då sprida både böcker och budskapet om att bibliotek är trygga platser att gå till, och att det ofta där finns spansktalande bibliotekarier. De länder barnen kommer ifrån har rudimentära bibliotek eller inga alls. Böcker betraktas som biblioterapi. De ska hjälpa barnen förstå den nya värld de lever i.

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min