Barn i kris behöver böcker

30 sep 2014 • < 1 min

Nu är det ”folkvandringstider” även i USA.  Uppskattningsvis kommer 70 0000 ensamstående, papperslösa flyktingbarn till USA i år. De kommer...

Nu är det ”folkvandringstider” även i USA.  Uppskattningsvis kommer 70 0000 ensamstående, papperslösa flyktingbarn till USA i år. De kommer från El Salvador, Honduras och Guatemala, och flyr från våld och fattigdom i sina länder. Antalet barn som kommer till USA har dubblerats varje år sedan 2011, enligt American Libraries Magazine.  Det är en humanitär kris som beräknas fortsätta och eskalera under nästa år. Den nationella organisationen Reforma förmedlar biblioteks- och informationsservice till spansktalande i USA. Ett av projekten ”Reforma Children in crisis” söker upp de ensamstående flyktingbarnen på de platser de bor, både vid tull- och gränspatrullernas interneringscenter och de login som många av barnen sedan får bo i medan de väntar på att få komma till familjer i USA. Den första stationen har många restriktioner. En del center tar emot böcker och filtar, men vanligtvis inga besök för bokläsning. Barnen kommer sedan till förläggningar som ofta sköts av frivilliga hjälporganisationer. Där är reglerna friare. Reforma kan då sprida både böcker och budskapet om att bibliotek är trygga platser att gå till, och att det ofta där finns spansktalande bibliotekarier. De länder barnen kommer ifrån har rudimentära bibliotek eller inga alls. Böcker betraktas som biblioterapi. De ska hjälpa barnen förstå den nya värld de lever i.

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min