Besök barnens egna världar
22 jun 2016 • 3 min
Är datorspelen läsningens fiende nummer ett? Eller kan de istället få barnen att älska berättelser? Barnbibliotekarien Tommy Bildström startar det...

Är datorspelen läsningens fiende nummer ett? Eller kan de istället få barnen att älska berättelser? Barnbibliotekarien Tommy Bildström startar det kreativa skrivandet med hjälp av spel och superhjältar.
Tommy Bildström på Vindelns bibliotek såg ett stort behov av berättelser hos barn och ungdomar. Men han upplevde att biblioteket inte alltid mötte dem där deras intresse fanns – i fantasivärldar, i datorspel och serieböcker. ”Det magiska ordet” är ett projekt som testar nya metoder för att väcka läslusten.
Vad handlar det om?
– Det är ett projekt för elever i årskurs 6 till 9 på en skola här i Vindeln och unga vuxna på Vindelns folkhögskolas allmänna linje. Genom att använda mig av den dramaturgi och de mytologiska berättelser som finns i till exempel datorspel, serier, fantasy- och science fiction-litteratur försöker jag väcka ett intresse för berättelser. Jag tror på att möta barn och ungdomar i deras val av berättelser.
Hur arbetar du konkret?
– En del har varit att lära lärare mer om genrerna. Deras kunskap om den här typen av litteratur och datorspel är väldigt olika och det är nödvändigt att de har en grundkunskap. Jag använde mig till exempel av den populära serien Walking dead, en postapokalyptisk skräck-serie, och skapade en lärarhandledning till den.
Jag lät också eleverna göra en berättelse kring Vindeln, en dystopi inspirerad av datorspel som Fallout och The Witcher. Eleverna fick skapa en form av fanfiktion. Ett spel kan man använda sig av på olika nivåer. Den som har det kämpigt kan skapa en berättelse utifrån en viss karaktär, den som har det lättare för sig kan bygga upp en hel värld.
När jag pratar poesi använder jag superhjältar i serier. Istället för att börja med Fröding och Boye så utgår jag från barnens egen kultur. Jag har till exempel använt Fantomen och Gröna lyktan. En annan gång arrangerade jag lördagsmys på biblioteket med tevespelet Super Mario Maker.
Delar av projektet börjar nu bli integrerat i bibliotekets verksamhet, vår seriehylla har
blivit större. Och vi försöker ta vara på projektets erfarenheter när vi utformar vår läsplan och vår kommande biblioteksplan.
Vad har varit svårt?
– Det är ett problem att det kan behövas vissa förkunskaper. Jag ville till exempel göra ett steampunk-event och tänkte att man kunde blanda in slöjden i det, men det är svårt när ingen av lärarna vet vad steampunk (en typ av science fiction) är.
Det är också så att det kan vara lite tufft att driva detta och kämpa för den här litteraturen som vuxen karl. En del tycker kanske att man är lite fånig och barnslig. Men jag tycker att det är viktigt.
Vilka råd ger du till andra som vill prova det här?
– Lyft fram den här litteraturen. Visa barnen och ungdomarna att du tar deras intresse för de här genrerna på fullaste allvar och vill möta dem i det. Sedan måste man våga testa. Alla idéer är inte jättebra, man får prova sig fram lite.
Om man själv inte är insatt kan man ta hjälp av den kompetens som finns på bibliotek runtom i landet. Lyssna på vad barnen och ungdomarna är intresserade av – fånga upp deras bokcirklar, skriv boktips för dem på webben, skriv om datorspel och tv-serier.
Text: Sally Henriksson
Senaste nytt

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min
0 kommentarer