Bibliotek som bidrar till kampen mot hiv

12 dec 2014 • 2 min

Mittuniversitetet och Sambiblioteket gör det, Uppsala UB också och Mora samt Bibliotek Uppsala. De och flera andra bibliotek hjälper Musikhjälpen...

3438133_935_118

Mittuniversitetet och Sambiblioteket gör det, Uppsala UB också och Mora samt Bibliotek Uppsala. De och flera andra bibliotek hjälper Musikhjälpen 2014 att stoppa spridningen av hiv.

Bibliotek Uppsala stödjer genom att auktionera ut en bibliotekarie (”vinn en bibliotekarie som sorterar din bokhylla”), ordna stafettberättelser, ha kondomförsäljning samt visa teater.

Liksom flera andra bibliotek gör, har Uppsala också en insamlingsbössa via Musikhjälpens webbplats. Flera bibliotek, däribland Uppsala universitetsbibliotek, har antagit Mora biblioteks utmaning och anslutit sig till årets biblioteksbattle  – tävlingen om vilket bibliotek som kan samla in mest pengar. En annan biblioteksinitierad bössa till insamlingen heter Bibliotekarier och andra superhjältar

Musikhjälpen har funnits sedan 2008 och är ett insamlingsevent som äger rum en vecka en gång om året i december. Tre programledare flyttar in i en glasbur för att tillsammans med Radiohjälpen uppmärksamma och samla in pengar till en undangömd humanitär katastrof. I år är det artisterna Linnea Henriksson och Petter Alexis Askergren samt Musikhjälpveteranen Kodjo Akolor som tillbringar 144 timmar dygnet runt i glasburen från vilken P3 och SVT/SVT Flow sänder direkt.

Förra året fanns glasburen mitt i centrala Göteborg – i år finns den i centrala Uppsala där man nu under alla dygnets timmar samlas för stödja kampen mot hiv.

Idag fredag är det två dagar kvar innan de tre musketörerna lämnar direktsändningen och glasburen (söndag den 14 december kl 22.00) – än finns det tid för bibliotek att ansluta sig till insamlingen. För att citera Kodjo Akolor: ”Det här är de sex bästa dagarna om året då Sverige kan visa sig från sin bästa sida.”

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Läsning i fokus på årets bokmässa

Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.

8 jun 2023 • 2 min

Nyheter

Prisas för sin innovativa kraft

Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”

8 jun 2023 • < 1 min

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min