Bibliotek som bidrar till kampen mot hiv

12 dec 2014 • 2 min

Mittuniversitetet och Sambiblioteket gör det, Uppsala UB också och Mora samt Bibliotek Uppsala. De och flera andra bibliotek hjälper Musikhjälpen...

3438133_935_118

Mittuniversitetet och Sambiblioteket gör det, Uppsala UB också och Mora samt Bibliotek Uppsala. De och flera andra bibliotek hjälper Musikhjälpen 2014 att stoppa spridningen av hiv.

Bibliotek Uppsala stödjer genom att auktionera ut en bibliotekarie (”vinn en bibliotekarie som sorterar din bokhylla”), ordna stafettberättelser, ha kondomförsäljning samt visa teater.

Liksom flera andra bibliotek gör, har Uppsala också en insamlingsbössa via Musikhjälpens webbplats. Flera bibliotek, däribland Uppsala universitetsbibliotek, har antagit Mora biblioteks utmaning och anslutit sig till årets biblioteksbattle  – tävlingen om vilket bibliotek som kan samla in mest pengar. En annan biblioteksinitierad bössa till insamlingen heter Bibliotekarier och andra superhjältar

Musikhjälpen har funnits sedan 2008 och är ett insamlingsevent som äger rum en vecka en gång om året i december. Tre programledare flyttar in i en glasbur för att tillsammans med Radiohjälpen uppmärksamma och samla in pengar till en undangömd humanitär katastrof. I år är det artisterna Linnea Henriksson och Petter Alexis Askergren samt Musikhjälpveteranen Kodjo Akolor som tillbringar 144 timmar dygnet runt i glasburen från vilken P3 och SVT/SVT Flow sänder direkt.

Förra året fanns glasburen mitt i centrala Göteborg – i år finns den i centrala Uppsala där man nu under alla dygnets timmar samlas för stödja kampen mot hiv.

Idag fredag är det två dagar kvar innan de tre musketörerna lämnar direktsändningen och glasburen (söndag den 14 december kl 22.00) – än finns det tid för bibliotek att ansluta sig till insamlingen. För att citera Kodjo Akolor: ”Det här är de sex bästa dagarna om året då Sverige kan visa sig från sin bästa sida.”

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min