Biblioteken du måste besöka innan du dör

16 apr 2015 • < 1 min

Det amerikanska medieföretaget och hemsidan Buzzfeed har listat 25 bibliotek över hela Europa som bör besökas. Två svenska bibliotek finns...

Topp25bib

Det amerikanska medieföretaget och hemsidan Buzzfeed har listat 25 bibliotek över hela Europa som bör besökas. Två svenska bibliotek finns med på listan, på plats fem och åtta.

På första plats finns Stuttgarts stadsbibliotek i Tyskland. Biblioteket är känt för sin kubform och sina kliniska vita inredning som breder ut sig på nio våningar. På femte plats nämns Malmö stadsbibliotek som har omkring en miljon besökare varje år. Det som gör Malmö stadsbibliotek lite speciellt är att det där finns böcker på 60 olika språk.

Det andra svenska biblioteket som finns med på listan är stadsbiblioteket i Halmstad. Biblioteket ligger precis vid ån Nissan, ut över ån till och med. Det tidigare stadsbiblioteket hade funnits sedan 1953 men det nya ersatte det när det invigdes 2006.

Har du besökt något eller några av biblioteken på listan? Tycker du att listan är rättvis? Saknar du något bibliotek?

Diskutera gärna på vår Facebooksida eller på Twitter med #topp25bib

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min