Biblioteken du måste besöka innan du dör

16 apr 2015 • < 1 min

Det amerikanska medieföretaget och hemsidan Buzzfeed har listat 25 bibliotek över hela Europa som bör besökas. Två svenska bibliotek finns...

Topp25bib

Det amerikanska medieföretaget och hemsidan Buzzfeed har listat 25 bibliotek över hela Europa som bör besökas. Två svenska bibliotek finns med på listan, på plats fem och åtta.

På första plats finns Stuttgarts stadsbibliotek i Tyskland. Biblioteket är känt för sin kubform och sina kliniska vita inredning som breder ut sig på nio våningar. På femte plats nämns Malmö stadsbibliotek som har omkring en miljon besökare varje år. Det som gör Malmö stadsbibliotek lite speciellt är att det där finns böcker på 60 olika språk.

Det andra svenska biblioteket som finns med på listan är stadsbiblioteket i Halmstad. Biblioteket ligger precis vid ån Nissan, ut över ån till och med. Det tidigare stadsbiblioteket hade funnits sedan 1953 men det nya ersatte det när det invigdes 2006.

Har du besökt något eller några av biblioteken på listan? Tycker du att listan är rättvis? Saknar du något bibliotek?

Diskutera gärna på vår Facebooksida eller på Twitter med #topp25bib

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min