Biblioteken du måste besöka innan du dör

16 apr 2015 • < 1 min

Det amerikanska medieföretaget och hemsidan Buzzfeed har listat 25 bibliotek över hela Europa som bör besökas. Två svenska bibliotek finns...

Topp25bib

Det amerikanska medieföretaget och hemsidan Buzzfeed har listat 25 bibliotek över hela Europa som bör besökas. Två svenska bibliotek finns med på listan, på plats fem och åtta.

På första plats finns Stuttgarts stadsbibliotek i Tyskland. Biblioteket är känt för sin kubform och sina kliniska vita inredning som breder ut sig på nio våningar. På femte plats nämns Malmö stadsbibliotek som har omkring en miljon besökare varje år. Det som gör Malmö stadsbibliotek lite speciellt är att det där finns böcker på 60 olika språk.

Det andra svenska biblioteket som finns med på listan är stadsbiblioteket i Halmstad. Biblioteket ligger precis vid ån Nissan, ut över ån till och med. Det tidigare stadsbiblioteket hade funnits sedan 1953 men det nya ersatte det när det invigdes 2006.

Har du besökt något eller några av biblioteken på listan? Tycker du att listan är rättvis? Saknar du något bibliotek?

Diskutera gärna på vår Facebooksida eller på Twitter med #topp25bib

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min