Biblioteken du måste besöka innan du dör

16 apr 2015 • < 1 min

Det amerikanska medieföretaget och hemsidan Buzzfeed har listat 25 bibliotek över hela Europa som bör besökas. Två svenska bibliotek finns...

Topp25bib

Det amerikanska medieföretaget och hemsidan Buzzfeed har listat 25 bibliotek över hela Europa som bör besökas. Två svenska bibliotek finns med på listan, på plats fem och åtta.

På första plats finns Stuttgarts stadsbibliotek i Tyskland. Biblioteket är känt för sin kubform och sina kliniska vita inredning som breder ut sig på nio våningar. På femte plats nämns Malmö stadsbibliotek som har omkring en miljon besökare varje år. Det som gör Malmö stadsbibliotek lite speciellt är att det där finns böcker på 60 olika språk.

Det andra svenska biblioteket som finns med på listan är stadsbiblioteket i Halmstad. Biblioteket ligger precis vid ån Nissan, ut över ån till och med. Det tidigare stadsbiblioteket hade funnits sedan 1953 men det nya ersatte det när det invigdes 2006.

Har du besökt något eller några av biblioteken på listan? Tycker du att listan är rättvis? Saknar du något bibliotek?

Diskutera gärna på vår Facebooksida eller på Twitter med #topp25bib

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min