Bibliotek och läslust

14 okt 2013 • < 1 min

Det är tack vare biblioteken som barnen kan utveckla sin lust till böcker och läsning. Det anser 94 procent av...

Det är tack vare biblioteken som barnen kan utveckla sin lust till böcker och läsning. Det anser 94 procent av amerikanska föräldrar, enligt en rapport gjord av det ansedda Pew Research Center (pewinternet.com). 

Centret har kartlagt relationerna mellan föräldrar och folkbibliotek i USA, och vilken roll biblioteken spelar i samhället.Bland all information som ges i rapporten framgår det att det är skillnader mellan mammor och pappor. Mammorna är mest engagerade. De läser högt för barnen mer än vad papporna gör, och de föredrar också tryckta böcker framför digitalt innehåll. Ju mer teknik föräldrarna själva har, ju mer benägna är de att utnyttja bibliotekens service. Föräldrarna vill också ha mer hjälp att förbereda barnen för skolan och ha mer resurser till skolbarn. Småbarnsföräldrar är extra angelägna om biblioteken.

Undersökningen ingår som del i det stora projektet ”Pew Research Center’s Internet & American Life”. Tidigare rapport i år inom projektet var ”Library Services in the Digital Age” (omskriven i Utblick BBL nr 2/2013). 

Foto: Åsa Ekström

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min