Bibliotek och läslust

14 okt 2013 • < 1 min

Det är tack vare biblioteken som barnen kan utveckla sin lust till böcker och läsning. Det anser 94 procent av...

Det är tack vare biblioteken som barnen kan utveckla sin lust till böcker och läsning. Det anser 94 procent av amerikanska föräldrar, enligt en rapport gjord av det ansedda Pew Research Center (pewinternet.com). 

Centret har kartlagt relationerna mellan föräldrar och folkbibliotek i USA, och vilken roll biblioteken spelar i samhället.Bland all information som ges i rapporten framgår det att det är skillnader mellan mammor och pappor. Mammorna är mest engagerade. De läser högt för barnen mer än vad papporna gör, och de föredrar också tryckta böcker framför digitalt innehåll. Ju mer teknik föräldrarna själva har, ju mer benägna är de att utnyttja bibliotekens service. Föräldrarna vill också ha mer hjälp att förbereda barnen för skolan och ha mer resurser till skolbarn. Småbarnsföräldrar är extra angelägna om biblioteken.

Undersökningen ingår som del i det stora projektet ”Pew Research Center’s Internet & American Life”. Tidigare rapport i år inom projektet var ”Library Services in the Digital Age” (omskriven i Utblick BBL nr 2/2013). 

Foto: Åsa Ekström

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min

Nyheter

"Vi är inga gränspoliser"

Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.

13 feb 2024 • 2 min