Bibliotek och läslust

14 okt 2013 • < 1 min

Det är tack vare biblioteken som barnen kan utveckla sin lust till böcker och läsning. Det anser 94 procent av...

Det är tack vare biblioteken som barnen kan utveckla sin lust till böcker och läsning. Det anser 94 procent av amerikanska föräldrar, enligt en rapport gjord av det ansedda Pew Research Center (pewinternet.com). 

Centret har kartlagt relationerna mellan föräldrar och folkbibliotek i USA, och vilken roll biblioteken spelar i samhället.Bland all information som ges i rapporten framgår det att det är skillnader mellan mammor och pappor. Mammorna är mest engagerade. De läser högt för barnen mer än vad papporna gör, och de föredrar också tryckta böcker framför digitalt innehåll. Ju mer teknik föräldrarna själva har, ju mer benägna är de att utnyttja bibliotekens service. Föräldrarna vill också ha mer hjälp att förbereda barnen för skolan och ha mer resurser till skolbarn. Småbarnsföräldrar är extra angelägna om biblioteken.

Undersökningen ingår som del i det stora projektet ”Pew Research Center’s Internet & American Life”. Tidigare rapport i år inom projektet var ”Library Services in the Digital Age” (omskriven i Utblick BBL nr 2/2013). 

Foto: Åsa Ekström

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min