Bibliotek och läslust

14 okt 2013 • < 1 min

Det är tack vare biblioteken som barnen kan utveckla sin lust till böcker och läsning. Det anser 94 procent av...

Det är tack vare biblioteken som barnen kan utveckla sin lust till böcker och läsning. Det anser 94 procent av amerikanska föräldrar, enligt en rapport gjord av det ansedda Pew Research Center (pewinternet.com). 

Centret har kartlagt relationerna mellan föräldrar och folkbibliotek i USA, och vilken roll biblioteken spelar i samhället.Bland all information som ges i rapporten framgår det att det är skillnader mellan mammor och pappor. Mammorna är mest engagerade. De läser högt för barnen mer än vad papporna gör, och de föredrar också tryckta böcker framför digitalt innehåll. Ju mer teknik föräldrarna själva har, ju mer benägna är de att utnyttja bibliotekens service. Föräldrarna vill också ha mer hjälp att förbereda barnen för skolan och ha mer resurser till skolbarn. Småbarnsföräldrar är extra angelägna om biblioteken.

Undersökningen ingår som del i det stora projektet ”Pew Research Center’s Internet & American Life”. Tidigare rapport i år inom projektet var ”Library Services in the Digital Age” (omskriven i Utblick BBL nr 2/2013). 

Foto: Åsa Ekström

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min