Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
23 feb 2012 • 2 min
Branschkollegan BiS – biblioteksdebatt från vänster – har fått ny kostym. Formatet är detsamma men lay-outen har piffats upp med...
Branschkollegan BiS – biblioteksdebatt från vänster – har fått ny kostym. Formatet är detsamma men lay-outen har piffats upp med ny BiS-logga, nytt typsnitt och fyrfärg.
Ny är också redaktören, Johanna Dalmalm, och redaktionsgruppen kring henne. Lennart Wettmark, som sedan tretton år haft huvudansvaret för innehållet och produktionen av BiS, finns kvar som ansvarig utgivare för tidskriften.
”Nytt år, ny redaktion, samma gamla solidaritet” – under den parollen presenteras BiS nya nummer, det första för året, som har Västsahara som tema. Sedan 2010 driver BiS (som alltså inte bara r en tidskrift utan en förening: Bibliotek i Samhälle) ett projekt tillsammans med författaren Monica Zak i syfte att sprida böcker till barnen i de västsahariska flyktinglägren. 150 000 kronor har samlats in för att kunna trycka upp Monica Zaks bok Pojken som levde med strutsar på arabiska samt en lärarhandledning. 5 000 ex har hittills tryckts upp och skickats till flyktinglägren.
BiS nya nummer rymmer bl a en rapportering från projektets första två år. Under På BiS seminarium på Svensk Biblioteksförenings Biblioteksdagar i Norrköping kommer Monica Zak att berätta om ”strutsprojektet”.
Hela numret handlar inte om Västsahara. Jag noterar att Tobias Willstedt skriver om Chinua Aschebes klassiker från 1958: Allt går sönder. Den läser jag just nu själv inom ramen för min lilla bokcirkel och kan rekommendera den…
Noterar också att Mats Myrstener dammar av två arbetarförfattare som förtjänar att läsas i nytt ljus: Rudolf Värnlund och Maria Sandel. Sedan blir man förstås nyfiken på vem Lovely Laura är som på tidningens sista sida skriver dagbok ur en bibliotekaries vardag…
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer