BiS i ny kostym

23 feb 2012 • 2 min

Branschkollegan BiS – biblioteksdebatt från vänster – har fått ny kostym. Formatet är detsamma men lay-outen har piffats upp med...

Branschkollegan BiS – biblioteksdebatt från vänster – har fått ny kostym. Formatet är detsamma men lay-outen har piffats upp med ny BiS-logga, nytt typsnitt och fyrfärg.

Ny är också redaktören, Johanna Dalmalm, och redaktionsgruppen kring henne. Lennart Wettmark, som sedan tretton år haft huvudansvaret för innehållet och produktionen av BiS, finns kvar som ansvarig utgivare för tidskriften.

”Nytt år, ny redaktion, samma gamla solidaritet” – under den parollen presenteras BiS nya nummer, det första för året, som har Västsahara som tema. Sedan 2010 driver BiS (som alltså inte bara r en tidskrift utan en förening: Bibliotek i Samhälle) ett projekt tillsammans med författaren Monica Zak i syfte att sprida böcker till barnen i de västsahariska flyktinglägren. 150 000 kronor har samlats in för att kunna trycka upp Monica Zaks bok Pojken som levde med strutsar på arabiska samt en lärarhandledning. 5 000 ex har hittills tryckts upp och skickats till flyktinglägren.

BiS nya nummer rymmer bl a en rapportering från projektets första två år. Under På BiS seminarium på Svensk Biblioteksförenings Biblioteksdagar i Norrköping kommer Monica Zak att berätta om ”strutsprojektet”.

Hela numret handlar inte om Västsahara. Jag noterar att Tobias Willstedt skriver om Chinua Aschebes klassiker från 1958: Allt går sönder. Den läser jag just nu själv inom ramen för min lilla bokcirkel och kan rekommendera den…

Noterar också att Mats Myrstener dammar av två arbetarförfattare som förtjänar att läsas i nytt ljus: Rudolf Värnlund och Maria Sandel. Sedan blir man förstås nyfiken på vem Lovely Laura är som på tidningens sista sida skriver dagbok ur en bibliotekaries vardag…

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min