Bluffen i Burlöv

5 dec 2016 • 2 min

Ett spektakulärt e-boksfusk har uppdagats i Skåne. Nu har det polisanmälda Frondörförlaget betalat tillbaka pengarna till Axiell Media.

Bluffen i Burlöv
E-boksbluffen blev en riksnyhet.

Bibliotekschefen Katarina Tollbäck Ericson upptäckte lånebluffen när Burlöv kommun såg över sina e-bokslån. De noterade att personer med samma efternamn hade lånat upp halva anslaget och titlarna var lite konstiga, klassiker som finns gratis att hämta på nätet. Kollegorna i Lomma och Staffanstorp fann samma efternamn i sina system och de lånade böckerna kom från ett och samma förlag.

– Då förstod vi att något var konstigt och kontaktade media. Men vi hade aldrig trott att det skulle bli en riksnyhet i SVT, Tv4, Kulturnytt, Studio Ett, fem artiklar i Sydsvenskan… Det är kul att det blev en snackis att e-böcker kostar pengar för biblioteken, säger Katarina Tollbäck Ericson, bibliotekschef i Burlöv kommun.

Frondörförlaget AB bildades den 1 juli i år och lades ner kort efter att händelserna uppmärksammats. Burlöv, Lomma, Svedala och Staffanstorps kommun har polisanmält familjen bakom företaget. Frondörförlagets böcker har lånats ut på 57 bibliotek till en total kostnad av drygt 80 000 kronor.

E-bokssystemet tillhandahålls av Axiell Media, som betalat tillbaka pengarna till de drabbade biblioteken. Axiell Media har i sin tur krävt pengar tillbaka från Frondörförlaget för att de brutit mot god affärssed. Vilket förlaget accepterat.

Hur ska ni se till att något liknande inte händer igen?

– Vi tycker nog att våra rutiner är ganska bra, det är svårt att helt skydda sig mot människor som vill begå bedrägeri. Men vi kommer se över de avtal vi har och titta på tekniska lösningar för att hitta misstänkta lånebeteenden. Och ha en fortsatt god dialog med biblioteken, säger Eva Houltzén, vd för Axiell Media.

Biblioteksbladet har sökt Frondörförlagets företrädare utan framgång.

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min