Bluffen i Burlöv

5 dec 2016 • 2 min

Ett spektakulärt e-boksfusk har uppdagats i Skåne. Nu har det polisanmälda Frondörförlaget betalat tillbaka pengarna till Axiell Media.

Bluffen i Burlöv
E-boksbluffen blev en riksnyhet.

Bibliotekschefen Katarina Tollbäck Ericson upptäckte lånebluffen när Burlöv kommun såg över sina e-bokslån. De noterade att personer med samma efternamn hade lånat upp halva anslaget och titlarna var lite konstiga, klassiker som finns gratis att hämta på nätet. Kollegorna i Lomma och Staffanstorp fann samma efternamn i sina system och de lånade böckerna kom från ett och samma förlag.

– Då förstod vi att något var konstigt och kontaktade media. Men vi hade aldrig trott att det skulle bli en riksnyhet i SVT, Tv4, Kulturnytt, Studio Ett, fem artiklar i Sydsvenskan… Det är kul att det blev en snackis att e-böcker kostar pengar för biblioteken, säger Katarina Tollbäck Ericson, bibliotekschef i Burlöv kommun.

Frondörförlaget AB bildades den 1 juli i år och lades ner kort efter att händelserna uppmärksammats. Burlöv, Lomma, Svedala och Staffanstorps kommun har polisanmält familjen bakom företaget. Frondörförlagets böcker har lånats ut på 57 bibliotek till en total kostnad av drygt 80 000 kronor.

E-bokssystemet tillhandahålls av Axiell Media, som betalat tillbaka pengarna till de drabbade biblioteken. Axiell Media har i sin tur krävt pengar tillbaka från Frondörförlaget för att de brutit mot god affärssed. Vilket förlaget accepterat.

Hur ska ni se till att något liknande inte händer igen?

– Vi tycker nog att våra rutiner är ganska bra, det är svårt att helt skydda sig mot människor som vill begå bedrägeri. Men vi kommer se över de avtal vi har och titta på tekniska lösningar för att hitta misstänkta lånebeteenden. Och ha en fortsatt god dialog med biblioteken, säger Eva Houltzén, vd för Axiell Media.

Biblioteksbladet har sökt Frondörförlagets företrädare utan framgång.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min