Bluffen i Burlöv

5 dec 2016 • 2 min

Ett spektakulärt e-boksfusk har uppdagats i Skåne. Nu har det polisanmälda Frondörförlaget betalat tillbaka pengarna till Axiell Media.

Bluffen i Burlöv
E-boksbluffen blev en riksnyhet.

Bibliotekschefen Katarina Tollbäck Ericson upptäckte lånebluffen när Burlöv kommun såg över sina e-bokslån. De noterade att personer med samma efternamn hade lånat upp halva anslaget och titlarna var lite konstiga, klassiker som finns gratis att hämta på nätet. Kollegorna i Lomma och Staffanstorp fann samma efternamn i sina system och de lånade böckerna kom från ett och samma förlag.

– Då förstod vi att något var konstigt och kontaktade media. Men vi hade aldrig trott att det skulle bli en riksnyhet i SVT, Tv4, Kulturnytt, Studio Ett, fem artiklar i Sydsvenskan… Det är kul att det blev en snackis att e-böcker kostar pengar för biblioteken, säger Katarina Tollbäck Ericson, bibliotekschef i Burlöv kommun.

Frondörförlaget AB bildades den 1 juli i år och lades ner kort efter att händelserna uppmärksammats. Burlöv, Lomma, Svedala och Staffanstorps kommun har polisanmält familjen bakom företaget. Frondörförlagets böcker har lånats ut på 57 bibliotek till en total kostnad av drygt 80 000 kronor.

E-bokssystemet tillhandahålls av Axiell Media, som betalat tillbaka pengarna till de drabbade biblioteken. Axiell Media har i sin tur krävt pengar tillbaka från Frondörförlaget för att de brutit mot god affärssed. Vilket förlaget accepterat.

Hur ska ni se till att något liknande inte händer igen?

– Vi tycker nog att våra rutiner är ganska bra, det är svårt att helt skydda sig mot människor som vill begå bedrägeri. Men vi kommer se över de avtal vi har och titta på tekniska lösningar för att hitta misstänkta lånebeteenden. Och ha en fortsatt god dialog med biblioteken, säger Eva Houltzén, vd för Axiell Media.

Biblioteksbladet har sökt Frondörförlagets företrädare utan framgång.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min