Therese Bohman kan få Nordiska rådets litteraturpris 2015

19 feb 2015 • 2 min

I dag blev det klart vilka verk som nominerats till Nordiska rådets litteraturpris 2015. De svenska författarna Therese Bohman och Bruno...

I dag blev det klart vilka verk som nominerats till Nordiska rådets litteraturpris 2015. De svenska författarna Therese Bohman och Bruno K. Öijer är med på listan.

Therese Bohman och Bruno K ÖijerTherese Bohman och Bruno K Öijer  är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2015.  Foto: (Therese Bohman) Sara Mac Key & (Bruno K Öijer)  Maya Eizin Öijer

”Haha shit, jag är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris!?” Utbrast Therese Bohman på Twitter. När nomineringen blev officiell visste Therese Bohman inte ens om det.

– Det var ingen som hade informerat mig, men plötsligt var det en massa människor som nämnde mig på Twitter och då förstod jag att det är någonting som har hänt, säger hon till TT.

Tre timmar efter Therese Bohmans första tweet skrev hon: ”Skandal att det inte går att köpa färdigkyld champagne på systemet.”

Therese Bohman nomineras för sin roman ”Den andra kvinnan”, som är hennes andra roman.

”Therese Bohmans tankar kring klass och kvinnlighet kommer med största sannolikhet att både provocera och väcka medhåll” skriver Paulina Helgesson i en recension på SvD kultur.

Den andra nominerade svenska författaren är Bruno K. Öijer för sin diktsamling ”Och natten viskade Annabel Lee”.

”Bit för bit återerövrar han språket, letar sig bortom de slitna fraserna och putsar vardagsord som “kyrkogård”, “motvind” och “cigarett” så att de glänser igen.” Så skriver Josefin Homström på SvD Kultur om samlingen och Åsa Beckman på DN Kultur skriver: ”Detta är en poet som faktiskt förändrar ens sätt att se” efter att hon läst boken.

Nordiska rådets litteraturpris har delats ut sedan 1962. Sammanlagt är 14 verk nominerade och vinnaren får ta emot en prissumma på 350 000 danska kronor. Vinnaren utses i Reykjavík den 27 oktober under Nordiska rådets prisutdelning.

Samtliga nominerade kan du se här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min