Therese Bohman kan få Nordiska rådets litteraturpris 2015

19 feb 2015 • 2 min

I dag blev det klart vilka verk som nominerats till Nordiska rådets litteraturpris 2015. De svenska författarna Therese Bohman och Bruno...

I dag blev det klart vilka verk som nominerats till Nordiska rådets litteraturpris 2015. De svenska författarna Therese Bohman och Bruno K. Öijer är med på listan.

Therese Bohman och Bruno K ÖijerTherese Bohman och Bruno K Öijer  är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2015.  Foto: (Therese Bohman) Sara Mac Key & (Bruno K Öijer)  Maya Eizin Öijer

”Haha shit, jag är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris!?” Utbrast Therese Bohman på Twitter. När nomineringen blev officiell visste Therese Bohman inte ens om det.

– Det var ingen som hade informerat mig, men plötsligt var det en massa människor som nämnde mig på Twitter och då förstod jag att det är någonting som har hänt, säger hon till TT.

Tre timmar efter Therese Bohmans första tweet skrev hon: ”Skandal att det inte går att köpa färdigkyld champagne på systemet.”

Therese Bohman nomineras för sin roman ”Den andra kvinnan”, som är hennes andra roman.

”Therese Bohmans tankar kring klass och kvinnlighet kommer med största sannolikhet att både provocera och väcka medhåll” skriver Paulina Helgesson i en recension på SvD kultur.

Den andra nominerade svenska författaren är Bruno K. Öijer för sin diktsamling ”Och natten viskade Annabel Lee”.

”Bit för bit återerövrar han språket, letar sig bortom de slitna fraserna och putsar vardagsord som “kyrkogård”, “motvind” och “cigarett” så att de glänser igen.” Så skriver Josefin Homström på SvD Kultur om samlingen och Åsa Beckman på DN Kultur skriver: ”Detta är en poet som faktiskt förändrar ens sätt att se” efter att hon läst boken.

Nordiska rådets litteraturpris har delats ut sedan 1962. Sammanlagt är 14 verk nominerade och vinnaren får ta emot en prissumma på 350 000 danska kronor. Vinnaren utses i Reykjavík den 27 oktober under Nordiska rådets prisutdelning.

Samtliga nominerade kan du se här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min