Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
19 feb 2015 • 2 min
I dag blev det klart vilka verk som nominerats till Nordiska rådets litteraturpris 2015. De svenska författarna Therese Bohman och Bruno...
I dag blev det klart vilka verk som nominerats till Nordiska rådets litteraturpris 2015. De svenska författarna Therese Bohman och Bruno K. Öijer är med på listan.
Therese Bohman och Bruno K Öijer är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2015. Foto: (Therese Bohman) Sara Mac Key & (Bruno K Öijer) Maya Eizin Öijer
”Haha shit, jag är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris!?” Utbrast Therese Bohman på Twitter. När nomineringen blev officiell visste Therese Bohman inte ens om det.
– Det var ingen som hade informerat mig, men plötsligt var det en massa människor som nämnde mig på Twitter och då förstod jag att det är någonting som har hänt, säger hon till TT.
Tre timmar efter Therese Bohmans första tweet skrev hon: ”Skandal att det inte går att köpa färdigkyld champagne på systemet.”
Therese Bohman nomineras för sin roman ”Den andra kvinnan”, som är hennes andra roman.
”Therese Bohmans tankar kring klass och kvinnlighet kommer med största sannolikhet att både provocera och väcka medhåll” skriver Paulina Helgesson i en recension på SvD kultur.
Den andra nominerade svenska författaren är Bruno K. Öijer för sin diktsamling ”Och natten viskade Annabel Lee”.
”Bit för bit återerövrar han språket, letar sig bortom de slitna fraserna och putsar vardagsord som “kyrkogård”, “motvind” och “cigarett” så att de glänser igen.” Så skriver Josefin Homström på SvD Kultur om samlingen och Åsa Beckman på DN Kultur skriver: ”Detta är en poet som faktiskt förändrar ens sätt att se” efter att hon läst boken.
Nordiska rådets litteraturpris har delats ut sedan 1962. Sammanlagt är 14 verk nominerade och vinnaren får ta emot en prissumma på 350 000 danska kronor. Vinnaren utses i Reykjavík den 27 oktober under Nordiska rådets prisutdelning.
Samtliga nominerade kan du se här.
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
0 kommentarer