Byalaget tog över biblioteket i Sunnansjö
14 jun 2018 • 2 min
När Ludvika kommun ville lägga ner biblioteket i Sunnansjö sa folket nej. Byalaget räddade filialen och driver den ideellt. Nu har de hållit den öppen i tretton år.


– Det uppstod en proteströrelse i byn. Det var många som inte ville lägga ner biblioteket, säger Susann Mattsson Skerfving, kanslist på byalaget i Sunnansjö.
Det var 2004 som Ludvika kommun i Dalarna ville spara pengar genom att lägga ner biblioteksfilialen i Sunnansjö, en ort med runt 600 personer. Byalaget drev kampen för att rädda biblioteket – och det slutade med att de tog över och driver verksamheten sedan 2005.
Nu bemannar medlemmarna biblioteket tisdag till torsdag, klockan 12-17. Kommunen står för hyran och en symbolisk summa till de frivilliga krafterna. Det här ger också byalaget fria lokaler och möjlighet att hålla sig med en kanslist. Även om Susann Mattsson Skerfving är pensionär och till stor del arbetar ideellt.
– Vi tycker att det är bra att vi över huvud taget har ett bibliotek. Ludvika kommun la ner flera filialer för ett par år sedan, säger hon.
Huvudbiblioteket i Ludvika skickar hit böcker som byts ut med jämna mellanrum. Susann Mattsson Skerfving berättar att många invånare också uppskattar att de kan beställa böcker från andra bibliotek i kommunen. De flesta besökare är äldre personer som har svårt att ta sig till en större ort.
Den som behöver får låna byalagets dator med internetuppkoppling, eftersom biblioteket inte har en egen. Här kan besökaren också söka i Ludvikas bibliotekskatalog. Biblioteket erbjuder kopieringstjänst och nyanlända kommer även hit för att få hjälp med att fylla i olika blanketter. Förra året stängde asylboendet Tallmogården i Sunnansjö, men innan dess arrangerade biblioteket språkkaféer och hade en referenssamling med svenska för invandrare.
En gång har byalaget ordnat en författarafton, något som Susann Mattsson Skerfving är sugen på att göra igen. Förskolan har flyttat in i en närliggande lokal och hon hoppas både på mer samarbete med den och på att kunna locka fler barnfamiljer. Men föräldrarna har också möjlighet att låna bokpåsar genom ett samarbete mellan förskolan och huvudbiblioteket.
– Ludvika bibliotek är lyhörda när vi säger att vi vill ha mer lättlästa svenska böcker till flyktingarna eller fler barnböcker nu när förskolan har flyttat in.
Susann Mattsson Skerfving tycker att det fungerar bra att byalaget driver biblioteket. Det hot hon kan se är om de ideella krafterna sinar.
– Vi får inte så mycket ersättning från kommunen att vi har råd att anställa någon med en riktig lön. Om det inte längre skulle finnas folk som jag själv och de andra som hjälper till så kan byalaget inte hålla biblioteket öppet.
Senaste nytt
Efterlyser samtal om framtida Wlic – ”En rejäl utmaning”
Bra att det inte blir något Wlic i Dubai, säger Helene Öberg. Nu efterlyser hon en diskussion om hur villkoren bör se ut för framtida arrangörer. Men det är ingen lätt fråga, då den årliga konferensen utgör en viktig inkomst för Ifla.
4 okt 2023 • 2 min

Wlic i Dubai inställt
Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.
3 okt 2023 • < 1 min

Rektorer kritiska till riktade bidrag för skolbibliotek
Skollagen ska ändras så att kraven på bemannade skolbibliotek blir tydligare, meddelar regeringen. Men rektorerna är skeptiska till ändringen.
3 okt 2023 • 2 min

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag
En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.
3 okt 2023 • 2 min

Poesi som höjer rösten och farväl till autofiktionen
Hur ser tendenserna i skönlitteraturen ut? Biblioteksbladet pratar litterära trender med Sorin Masifi, Ingrid Elam och Lina Wolff.
2 okt 2023 • 11 min

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min

Så kan biblioteken använda digital teknik
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min

Framtid, litteratur och ny teknik i fokus på Bokmässan
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min

Årets främsta läsupplevelser – bland bibliotekarierna
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min

Var tionde folkbibliotekarie utsatt för politiska påtryckningar
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min

AI-frågor till biblioteken
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
0 kommentarer