Byalaget tog över biblioteket i Sunnansjö
14 jun 2018 • 2 min
När Ludvika kommun ville lägga ner biblioteket i Sunnansjö sa folket nej. Byalaget räddade filialen och driver den ideellt. Nu har de hållit den öppen i tretton år.
– Det uppstod en proteströrelse i byn. Det var många som inte ville lägga ner biblioteket, säger Susann Mattsson Skerfving, kanslist på byalaget i Sunnansjö.
Det var 2004 som Ludvika kommun i Dalarna ville spara pengar genom att lägga ner biblioteksfilialen i Sunnansjö, en ort med runt 600 personer. Byalaget drev kampen för att rädda biblioteket – och det slutade med att de tog över och driver verksamheten sedan 2005.
Nu bemannar medlemmarna biblioteket tisdag till torsdag, klockan 12-17. Kommunen står för hyran och en symbolisk summa till de frivilliga krafterna. Det här ger också byalaget fria lokaler och möjlighet att hålla sig med en kanslist. Även om Susann Mattsson Skerfving är pensionär och till stor del arbetar ideellt.
– Vi tycker att det är bra att vi över huvud taget har ett bibliotek. Ludvika kommun la ner flera filialer för ett par år sedan, säger hon.
Huvudbiblioteket i Ludvika skickar hit böcker som byts ut med jämna mellanrum. Susann Mattsson Skerfving berättar att många invånare också uppskattar att de kan beställa böcker från andra bibliotek i kommunen. De flesta besökare är äldre personer som har svårt att ta sig till en större ort.
Den som behöver får låna byalagets dator med internetuppkoppling, eftersom biblioteket inte har en egen. Här kan besökaren också söka i Ludvikas bibliotekskatalog. Biblioteket erbjuder kopieringstjänst och nyanlända kommer även hit för att få hjälp med att fylla i olika blanketter. Förra året stängde asylboendet Tallmogården i Sunnansjö, men innan dess arrangerade biblioteket språkkaféer och hade en referenssamling med svenska för invandrare.
En gång har byalaget ordnat en författarafton, något som Susann Mattsson Skerfving är sugen på att göra igen. Förskolan har flyttat in i en närliggande lokal och hon hoppas både på mer samarbete med den och på att kunna locka fler barnfamiljer. Men föräldrarna har också möjlighet att låna bokpåsar genom ett samarbete mellan förskolan och huvudbiblioteket.
– Ludvika bibliotek är lyhörda när vi säger att vi vill ha mer lättlästa svenska böcker till flyktingarna eller fler barnböcker nu när förskolan har flyttat in.
Susann Mattsson Skerfving tycker att det fungerar bra att byalaget driver biblioteket. Det hot hon kan se är om de ideella krafterna sinar.
– Vi får inte så mycket ersättning från kommunen att vi har råd att anställa någon med en riktig lön. Om det inte längre skulle finnas folk som jag själv och de andra som hjälper till så kan byalaget inte hålla biblioteket öppet.
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer