Dags att lägga fokus på arbetsmiljön

30 apr 2015 • < 1 min

Var med och sätt fokus på folkbibliotekariernas arbetsmiljö, det uppmanar studenten Susanne Sjögren som nu skriver sitt examensarbete i ämnet....

EnkatVar med och sätt fokus på folkbibliotekariernas arbetsmiljö, det uppmanar studenten Susanne Sjögren som nu skriver sitt examensarbete i ämnet.

Det saknas idag forskning kring bibliotekariers arbetsliv och syftet med det här examensarbetet i biblioteks- och informationsvetenskap vid Lunds universitet är att belysa frågor om arbetsglädje och arbetsmotivation hos folkbibliotekarier i Sverige.

För att få svar på sina frågor har Susanne skickat ut ett mejl i diskussionsforumet Biblist där hon ber folkbibliotekarier att svara på en webbenkät.

Biblist är en e-postlista för nordiska bibliotek samt för alla som är intresserade av biblioteksfrågor. Listan startades 1993 och Chalmers bibliotek är redaktörsansvarig. De mejl som skickas ut inom Biblist når idag majoriteten av bibliotekarierna i Sverige.

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min