Dags att utse Författarnas bästa bibliotek

22 jun 2015 • < 1 min

Förra året var det Angereds bibliotek som tog hem priset Författarnas bästa bibliotek. Och nu är det återigen dags att...

prisFörra året var det Angereds bibliotek som tog hem priset Författarnas bästa bibliotek. Och nu är det återigen dags att nominera detta års bästa bibliotek. Priset delas ut under Bok- och biblioteksmässan i Göteborg den 24 september.

Det är Författarcentrum Väst och Kultur i Väst som varje år delar ut priset till det bibliotek i Västra Götaland som varit bäst vid bokning och arrangemang av författarbesök.

– Vi har en förhoppning om att priset leder till en diskussion på biblioteket. Ett samtal där man lyfter hur man arbetar när man väljer ut författare till sitt bibliotek, säger Gunnar Südow, litteraturkonsulent på Kultur i Väst i ett pressmeddelande.

Priset har funnits sedan 2012 och består av två valfria författarbesök. Vem som helst kan nominera och det går alldeles utmärkt att nominera sitt eget bibliotek. Så om du jobbar på ett bibliotek, ska du nu ta chansen att nominera er själva så kanske det blir ni som får besök av era två favoritförfattare.

Urvalet sker genom två frågor:

Vad tittar man på inför ett författarbesök?

Hur väger man litterärt innehåll mot försäljningssiffror och popularitet?

Sista dag att nominera är 1 september och det känns kanske långt fram i tiden, men med tanke på att semestertiden snart är här för de flesta, och kanske redan börjat för andra, så är det god tid att börja fundera.

Mer information hittar du här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min