Dags att utse Författarnas bästa bibliotek

22 jun 2015 • < 1 min

Förra året var det Angereds bibliotek som tog hem priset Författarnas bästa bibliotek. Och nu är det återigen dags att...

prisFörra året var det Angereds bibliotek som tog hem priset Författarnas bästa bibliotek. Och nu är det återigen dags att nominera detta års bästa bibliotek. Priset delas ut under Bok- och biblioteksmässan i Göteborg den 24 september.

Det är Författarcentrum Väst och Kultur i Väst som varje år delar ut priset till det bibliotek i Västra Götaland som varit bäst vid bokning och arrangemang av författarbesök.

– Vi har en förhoppning om att priset leder till en diskussion på biblioteket. Ett samtal där man lyfter hur man arbetar när man väljer ut författare till sitt bibliotek, säger Gunnar Südow, litteraturkonsulent på Kultur i Väst i ett pressmeddelande.

Priset har funnits sedan 2012 och består av två valfria författarbesök. Vem som helst kan nominera och det går alldeles utmärkt att nominera sitt eget bibliotek. Så om du jobbar på ett bibliotek, ska du nu ta chansen att nominera er själva så kanske det blir ni som får besök av era två favoritförfattare.

Urvalet sker genom två frågor:

Vad tittar man på inför ett författarbesök?

Hur väger man litterärt innehåll mot försäljningssiffror och popularitet?

Sista dag att nominera är 1 september och det känns kanske långt fram i tiden, men med tanke på att semestertiden snart är här för de flesta, och kanske redan börjat för andra, så är det god tid att börja fundera.

Mer information hittar du här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min