De får högt betyg i ny rankning

25 feb 2015 • < 1 min

Grattis till Göteborg, Uppsala, Halmstad och Vallentuna! Här finns utmärkta folkbibliotek, som efter prövning fått betyget ”Excellent”, enligt ett pilotprojekt....

Grattis till Göteborg, Uppsala, Halmstad och Vallentuna! Här finns utmärkta folkbibliotek, som efter prövning fått betyget ”Excellent”, enligt ett pilotprojekt.


Nystartade rankingsystemet ”Library Ranking Europe” har ambitionen att sätta betyg på Europas cirka 65 000 folkbibliotek. Hittills i år har fyra svenska bibliotek fått fem av sex möjliga stjärnor, vilket är det näst högsta betyget, ”Excellent”.
Bakom pilotprojektet LRE står två före detta bibliotekschefer, Maija Berndtson och Mats Öström, som vill kontrollera kvaliteten på bibliotek i Europa. Genom så kallade mystery shoppers, alltså anonyma kontrollanter, undersöks flera faktorer, som bibliotekets service och tillgänglighet, liksom lokalerna, bemötandet mot besökare och marknadsföringen.
De bibliotek i Sverige som har fått betyget ”Excellent” är Stadsbiblioteket Göteborg, Uppsala stadsbibliotek, Halmstads stadsbibliotek och Vallentuna bibliotek.
Toppbetyget ”Exceptional” har delats ut till Esbo i Finland och Helsingör i Danmark.

4 kommentarer

 1. Nja, visst är det intressant. Men er rubrik och ingress måste väl ändå sägas vara vilseledande?
  Såvitt jag kan se har Library Ranking Europe ännu bara besökt fyra bibliotek i Sverige. Och dessa har fått gott betyg.
  Vilket naturligtvis är roligt men att därför säga att de ”rankas som bäst i Sverige” tycker jag är lite enfalidgt.

  Med vänliga hälsningar

  Urban Jarvid
  Bibliotekarie

  1. Hej och tack för kommentar,

   Rubriken är utbytt, tack för på pekandet. Vad som händer när LRE fortsätter att ranka svenska bibliotek får vi återkomma till.

   /Maja Aase, redaktör

   1. Det ser jag fram emot. För intressant är det. Det är bara lite tidigt att använda för att få veta vilka bibliotek man ska ”se upp till”.

    U.J.

 2. Jag tror att du kan se upp till dessa bibliotek, och säkerligen även till andra. Rankningen ger intryck av att vara seriös. Hör gärna av dig igen om du har tankar, tips och idéer. Mejladressen till redaktionen är redaktionen@bbl.biblioteksforeningen.org.

  /Maja Aase, redaktör

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min