De får högt betyg i ny rankning

25 feb 2015 • < 1 min

Grattis till Göteborg, Uppsala, Halmstad och Vallentuna! Här finns utmärkta folkbibliotek, som efter prövning fått betyget ”Excellent”, enligt ett pilotprojekt....

Grattis till Göteborg, Uppsala, Halmstad och Vallentuna! Här finns utmärkta folkbibliotek, som efter prövning fått betyget ”Excellent”, enligt ett pilotprojekt.


Nystartade rankingsystemet ”Library Ranking Europe” har ambitionen att sätta betyg på Europas cirka 65 000 folkbibliotek. Hittills i år har fyra svenska bibliotek fått fem av sex möjliga stjärnor, vilket är det näst högsta betyget, ”Excellent”.
Bakom pilotprojektet LRE står två före detta bibliotekschefer, Maija Berndtson och Mats Öström, som vill kontrollera kvaliteten på bibliotek i Europa. Genom så kallade mystery shoppers, alltså anonyma kontrollanter, undersöks flera faktorer, som bibliotekets service och tillgänglighet, liksom lokalerna, bemötandet mot besökare och marknadsföringen.
De bibliotek i Sverige som har fått betyget ”Excellent” är Stadsbiblioteket Göteborg, Uppsala stadsbibliotek, Halmstads stadsbibliotek och Vallentuna bibliotek.
Toppbetyget ”Exceptional” har delats ut till Esbo i Finland och Helsingör i Danmark.

4 kommentarer

 1. Nja, visst är det intressant. Men er rubrik och ingress måste väl ändå sägas vara vilseledande?
  Såvitt jag kan se har Library Ranking Europe ännu bara besökt fyra bibliotek i Sverige. Och dessa har fått gott betyg.
  Vilket naturligtvis är roligt men att därför säga att de ”rankas som bäst i Sverige” tycker jag är lite enfalidgt.

  Med vänliga hälsningar

  Urban Jarvid
  Bibliotekarie

  1. Hej och tack för kommentar,

   Rubriken är utbytt, tack för på pekandet. Vad som händer när LRE fortsätter att ranka svenska bibliotek får vi återkomma till.

   /Maja Aase, redaktör

   1. Det ser jag fram emot. För intressant är det. Det är bara lite tidigt att använda för att få veta vilka bibliotek man ska ”se upp till”.

    U.J.

 2. Jag tror att du kan se upp till dessa bibliotek, och säkerligen även till andra. Rankningen ger intryck av att vara seriös. Hör gärna av dig igen om du har tankar, tips och idéer. Mejladressen till redaktionen är redaktionen@bbl.biblioteksforeningen.org.

  /Maja Aase, redaktör

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min