De får högt betyg i ny rankning

25 feb 2015 • < 1 min

Grattis till Göteborg, Uppsala, Halmstad och Vallentuna! Här finns utmärkta folkbibliotek, som efter prövning fått betyget ”Excellent”, enligt ett pilotprojekt....

Grattis till Göteborg, Uppsala, Halmstad och Vallentuna! Här finns utmärkta folkbibliotek, som efter prövning fått betyget ”Excellent”, enligt ett pilotprojekt.


Nystartade rankingsystemet ”Library Ranking Europe” har ambitionen att sätta betyg på Europas cirka 65 000 folkbibliotek. Hittills i år har fyra svenska bibliotek fått fem av sex möjliga stjärnor, vilket är det näst högsta betyget, ”Excellent”.
Bakom pilotprojektet LRE står två före detta bibliotekschefer, Maija Berndtson och Mats Öström, som vill kontrollera kvaliteten på bibliotek i Europa. Genom så kallade mystery shoppers, alltså anonyma kontrollanter, undersöks flera faktorer, som bibliotekets service och tillgänglighet, liksom lokalerna, bemötandet mot besökare och marknadsföringen.
De bibliotek i Sverige som har fått betyget ”Excellent” är Stadsbiblioteket Göteborg, Uppsala stadsbibliotek, Halmstads stadsbibliotek och Vallentuna bibliotek.
Toppbetyget ”Exceptional” har delats ut till Esbo i Finland och Helsingör i Danmark.

4 kommentarer

 1. Nja, visst är det intressant. Men er rubrik och ingress måste väl ändå sägas vara vilseledande?
  Såvitt jag kan se har Library Ranking Europe ännu bara besökt fyra bibliotek i Sverige. Och dessa har fått gott betyg.
  Vilket naturligtvis är roligt men att därför säga att de ”rankas som bäst i Sverige” tycker jag är lite enfalidgt.

  Med vänliga hälsningar

  Urban Jarvid
  Bibliotekarie

  1. Hej och tack för kommentar,

   Rubriken är utbytt, tack för på pekandet. Vad som händer när LRE fortsätter att ranka svenska bibliotek får vi återkomma till.

   /Maja Aase, redaktör

   1. Det ser jag fram emot. För intressant är det. Det är bara lite tidigt att använda för att få veta vilka bibliotek man ska ”se upp till”.

    U.J.

 2. Jag tror att du kan se upp till dessa bibliotek, och säkerligen även till andra. Rankningen ger intryck av att vara seriös. Hör gärna av dig igen om du har tankar, tips och idéer. Mejladressen till redaktionen är redaktionen@bbl.biblioteksforeningen.org.

  /Maja Aase, redaktör

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min