Debattsvar: Bidrag till historiebygget är välkomna

1 feb 2016 • < 1 min

Redaktören för biblioteksföreningens jubileumsbok  välkomnar ett fortsatt historiebygge.  Tack för detta initierade inlägg om sjukhusbibliotekens historia. Syftet med Jubileumsboken var...

Redaktören för biblioteksföreningens jubileumsbok  välkomnar ett fortsatt historiebygge. 

Tack för detta initierade inlägg om sjukhusbibliotekens historia. Syftet med Jubileumsboken var inte att vara heltäckande utan att välja och belysa några väsentliga och intressanta bland otaliga frågor och områden i biblioteksföreningens historia. Det kan alltid ifrågasättas vad som har valts och varför och det kunde förstås även ha skildrats på andra sätt. Helt klart är att framför allt bibliotekens och även föreningens historia förtjänar mer uttömmande skildringar inte minst av dess olika delar som olika målgrupper och olika bibliotekstyper. Det finns många kunniga företrädare i branschen som skulle kunna bidra till ett fortsatt historiebygge i framtiden.

Margareta Lundberg Rodin, redaktör för Svensk biblioteksförenings jubileumsbok

1 kommentarer

  1. ”Det första kravet på en historieskrivning är att den faktamässigt är korrekt. Jubileumsskriften innehöll flera sakfel om sjukhusbibliotekens historia.
    Det andra kravet är att skrivningarna lyckas fånga det väsentliga i sjukhusbibliotekens utveckling. Det misslyckades jubileumsskriften med. Frågan står inte om att historien om sjukhusbibliotek kunde ha skildrats på annat sätt, utan att den just skulle ha gjort detta.
    ”Historiebygge” är inte att samla allt, utan just det viktiga och det som bäst täcker utvecklingen i sin helhet. En bra idé hade varit att utgå från Barbro Thomas rapport, en rapport som ändå nämndes om i skriften och som gjordes på sjukhusbibliotekschefernas uppdrag. Det hade gjort jubileumskriften skrivningar om sjukhusbibliotek mer heltäckande istället för att låta en del specifika synvinklar från Göteborgstrakten ge helhet.”
    /

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min