Debattsvar: Bidrag till historiebygget är välkomna

1 feb 2016 • < 1 min

Redaktören för biblioteksföreningens jubileumsbok  välkomnar ett fortsatt historiebygge.  Tack för detta initierade inlägg om sjukhusbibliotekens historia. Syftet med Jubileumsboken var...

Redaktören för biblioteksföreningens jubileumsbok  välkomnar ett fortsatt historiebygge. 

Tack för detta initierade inlägg om sjukhusbibliotekens historia. Syftet med Jubileumsboken var inte att vara heltäckande utan att välja och belysa några väsentliga och intressanta bland otaliga frågor och områden i biblioteksföreningens historia. Det kan alltid ifrågasättas vad som har valts och varför och det kunde förstås även ha skildrats på andra sätt. Helt klart är att framför allt bibliotekens och även föreningens historia förtjänar mer uttömmande skildringar inte minst av dess olika delar som olika målgrupper och olika bibliotekstyper. Det finns många kunniga företrädare i branschen som skulle kunna bidra till ett fortsatt historiebygge i framtiden.

Margareta Lundberg Rodin, redaktör för Svensk biblioteksförenings jubileumsbok

1 kommentarer

  1. ”Det första kravet på en historieskrivning är att den faktamässigt är korrekt. Jubileumsskriften innehöll flera sakfel om sjukhusbibliotekens historia.
    Det andra kravet är att skrivningarna lyckas fånga det väsentliga i sjukhusbibliotekens utveckling. Det misslyckades jubileumsskriften med. Frågan står inte om att historien om sjukhusbibliotek kunde ha skildrats på annat sätt, utan att den just skulle ha gjort detta.
    ”Historiebygge” är inte att samla allt, utan just det viktiga och det som bäst täcker utvecklingen i sin helhet. En bra idé hade varit att utgå från Barbro Thomas rapport, en rapport som ändå nämndes om i skriften och som gjordes på sjukhusbibliotekschefernas uppdrag. Det hade gjort jubileumskriften skrivningar om sjukhusbibliotek mer heltäckande istället för att låta en del specifika synvinklar från Göteborgstrakten ge helhet.”
    /

Senaste nytt

Forskning

Nytt ljus på lärosätesbiblioteken

Studenter och yrkesverksamma bibliotekarier, men även ledningarna för universitet och högskolor är målgruppen för en ny antologi om Sveriges lärosätesbibliotek. "Här vill vi ge en övergripande bild som saknats."

11 okt 2024 • 2 min

Kommentar

Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn

Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.

10 okt 2024 • 2 min

Reportage

Ljudboken har tagit över

Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.

9 okt 2024 • 10 min

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 4 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min