Designantropologi som biblioteksstöd

17 feb 2014 • < 1 min

Folkets bibliotek är namnet på ett nationellt ”designantropologiskt” pilotprojekt i Danmark. Avsikten är att skapa ny och djup kunskap om...

Folkets bibliotek är namnet på ett nationellt ”designantropologiskt” pilotprojekt i Danmark. Avsikten är att skapa ny och djup kunskap om bl a användarna, kommunikationen och servicen. 

Det ska ske med så kallade ”designantropologiska metoder” och omsättas till koncept/prototyper för framtidens bibliotek.Åtta bibliotek deltar och de är utvalda för att täcka geografisk läge (landsbygd, stad, huvudstad) samt storlek och servicenivå. Det är ett partnerskapsprojekt som genomförs under januari-juni i år i samarbete mellan Kulturstyrelsen, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole och Tænketanken Fremtidens Biblioteker.

I första fasen ska projektteamet samla in information om de åtta deltagande biblioteken, i nästa fas vänder teamet tillbaka till biblioteken och har då med sig tre prototyper till nya lösningar när det gäller några av bibliotekens viktigaste utmaningar. Dessa protoyper ska testas av medarbetarna i samarbete med projektteamet. Resultatet av projektet ”Folkets bibliotek” ska redovisas i slutet av juni.

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min