Designantropologi som biblioteksstöd

17 feb 2014 • < 1 min

Folkets bibliotek är namnet på ett nationellt ”designantropologiskt” pilotprojekt i Danmark. Avsikten är att skapa ny och djup kunskap om...

Folkets bibliotek är namnet på ett nationellt ”designantropologiskt” pilotprojekt i Danmark. Avsikten är att skapa ny och djup kunskap om bl a användarna, kommunikationen och servicen. 

Det ska ske med så kallade ”designantropologiska metoder” och omsättas till koncept/prototyper för framtidens bibliotek.Åtta bibliotek deltar och de är utvalda för att täcka geografisk läge (landsbygd, stad, huvudstad) samt storlek och servicenivå. Det är ett partnerskapsprojekt som genomförs under januari-juni i år i samarbete mellan Kulturstyrelsen, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole och Tænketanken Fremtidens Biblioteker.

I första fasen ska projektteamet samla in information om de åtta deltagande biblioteken, i nästa fas vänder teamet tillbaka till biblioteken och har då med sig tre prototyper till nya lösningar när det gäller några av bibliotekens viktigaste utmaningar. Dessa protoyper ska testas av medarbetarna i samarbete med projektteamet. Resultatet av projektet ”Folkets bibliotek” ska redovisas i slutet av juni.

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min

Debatt

Vi bygger demokratin starkare

Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.

14 mar 2023 • 4 min

Reportage

Livsviktiga boktips bakom galler

I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”

13 mar 2023 • 4 min