”Det kommer att bli verkstad!”
12 dec 2016 • 2 min
När regeringens läsdelegation drar i gång i höst finns det inga bibliotekarier i gruppen. Men ordföranden, Stockholms stadsbibliotekarie Katti Hoflin, får stöd av bland annat en förbundskapten i fotboll.


Nu är det dags för den av regeringen tillsatta läsdelegationen att sätta igång. Fram till juni 2018 ska den arbeta med litteratur- och läsfrämjande arbete i och utanför skolan, kartlägga och följa utvecklingen, ordna utåtriktade aktiviteter och presentera förslag på åtgärder.
Det kommer att bli verkstad, lovar Katti Hoflin, chef för stadsbiblioteket i Stockholm och ordförande för läsdelegationen.
– Vi ska inte primärt landa i en rapport, så som det brukar gå till i sådana här sammanhang. Vi kan komma med förslag till ministrarna redan från dag ett.
[fakta id=”15299″]
Utöver Katti Hoflin består gruppen av två författare, en teaterchef, en forskare, en förbundssekreterare från ABF och en tidigare förbundskapten i fotboll.
– Steg ett nu är att undersöka vilken kompetens vi tillsammans besitter och vad vi saknar, säger Katti Hoflin.
Inte minst handlar det om att möta dem som arbetet primärt berör – barnen. En annan grupp som delegationen vill träffa är bibliotekarier.
– Det är väldigt roligt med en så bred sammansättning, men bibliotekarierna saknar vi. Deras erfarenheter och goda exempel behövs.
Varför finns det inga bibliotekarier med, tror du?
– Det vet inte jag, men kanske har man tänkt att ”Katti har stor bibliotekserfarenhet, så hon täcker in den delen”. Även om jag inte är utbildad bibliotekarie.
Exakt hur arbetet kommer att se ut i praktiken är ännu oklart. Katti Hoflin talar om en militär inställning: minsta insats för största möjliga effekt.
Har du några idéer om vad som behöver göras?
– Jag har tusen idéer! Jag vill inte före-gripa det första mötet men jag kan säga att om man som barn förknippar läsning med krav och att nå kunskapsmål, så kan det hindra en från att bli en läsgalning. Om man vill förvandla en bokslutare till en bokslukare ska man nog inte betona själva nyttoaspekten.
Hur ska man göra istället?
– Man kan fråga barnet: Vad tycker du är intressant? Då kanske man får svaret: Jag vill bli skådespelare. Okej, om du vill hitta inspiration till karaktärer så kan det vara bra att titta på några andra berättelser, och sno idéer. Är du intresserad av mat – finns det en hel del recept. Allt kan leda till läsning.
Om vi ändå ska ta nyttan: Varför är det här projektet viktigt?
– Vi kommunicerar fortfarande med varandra genom språket. Allt är inte bara bild och rörligt, än. Läsningen ger bättre livskvalitet, nya drömmar, perspektiv på sig själv, insikten att man inte är ensam i existensens avgrunder. Läsningen gör att man lär sig uttrycka sig, så att man inte måste ta till nävarna när man blir frustrerad på sin älskling. Det finns tusen svar, ska jag fortsätta?
Vad tar du som stadsbibliotekarie med dig in i projektet?
– Jag tar med mig en erfarenhet av hur verkligheten ser ut på biblioteken. Och hur kontaktytor och strukturer ser ut mellan utbildning och bibliotek. Och principen om att läsfrämjande arbete måste utgå från lusten.
Senaste nytt

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer