”Det kommer att bli verkstad!”
12 dec 2016 • 2 min
När regeringens läsdelegation drar i gång i höst finns det inga bibliotekarier i gruppen. Men ordföranden, Stockholms stadsbibliotekarie Katti Hoflin, får stöd av bland annat en förbundskapten i fotboll.
Nu är det dags för den av regeringen tillsatta läsdelegationen att sätta igång. Fram till juni 2018 ska den arbeta med litteratur- och läsfrämjande arbete i och utanför skolan, kartlägga och följa utvecklingen, ordna utåtriktade aktiviteter och presentera förslag på åtgärder.
Det kommer att bli verkstad, lovar Katti Hoflin, chef för stadsbiblioteket i Stockholm och ordförande för läsdelegationen.
– Vi ska inte primärt landa i en rapport, så som det brukar gå till i sådana här sammanhang. Vi kan komma med förslag till ministrarna redan från dag ett.
[fakta id=”15299″]
Utöver Katti Hoflin består gruppen av två författare, en teaterchef, en forskare, en förbundssekreterare från ABF och en tidigare förbundskapten i fotboll.
– Steg ett nu är att undersöka vilken kompetens vi tillsammans besitter och vad vi saknar, säger Katti Hoflin.
Inte minst handlar det om att möta dem som arbetet primärt berör – barnen. En annan grupp som delegationen vill träffa är bibliotekarier.
– Det är väldigt roligt med en så bred sammansättning, men bibliotekarierna saknar vi. Deras erfarenheter och goda exempel behövs.
Varför finns det inga bibliotekarier med, tror du?
– Det vet inte jag, men kanske har man tänkt att ”Katti har stor bibliotekserfarenhet, så hon täcker in den delen”. Även om jag inte är utbildad bibliotekarie.
Exakt hur arbetet kommer att se ut i praktiken är ännu oklart. Katti Hoflin talar om en militär inställning: minsta insats för största möjliga effekt.
Har du några idéer om vad som behöver göras?
– Jag har tusen idéer! Jag vill inte före-gripa det första mötet men jag kan säga att om man som barn förknippar läsning med krav och att nå kunskapsmål, så kan det hindra en från att bli en läsgalning. Om man vill förvandla en bokslutare till en bokslukare ska man nog inte betona själva nyttoaspekten.
Hur ska man göra istället?
– Man kan fråga barnet: Vad tycker du är intressant? Då kanske man får svaret: Jag vill bli skådespelare. Okej, om du vill hitta inspiration till karaktärer så kan det vara bra att titta på några andra berättelser, och sno idéer. Är du intresserad av mat – finns det en hel del recept. Allt kan leda till läsning.
Om vi ändå ska ta nyttan: Varför är det här projektet viktigt?
– Vi kommunicerar fortfarande med varandra genom språket. Allt är inte bara bild och rörligt, än. Läsningen ger bättre livskvalitet, nya drömmar, perspektiv på sig själv, insikten att man inte är ensam i existensens avgrunder. Läsningen gör att man lär sig uttrycka sig, så att man inte måste ta till nävarna när man blir frustrerad på sin älskling. Det finns tusen svar, ska jag fortsätta?
Vad tar du som stadsbibliotekarie med dig in i projektet?
– Jag tar med mig en erfarenhet av hur verkligheten ser ut på biblioteken. Och hur kontaktytor och strukturer ser ut mellan utbildning och bibliotek. Och principen om att läsfrämjande arbete måste utgå från lusten.
Senaste nytt
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
0 kommentarer