E-litteraturavtalet åter i rullning

20 nov 2018 • 2 min

Amerikanska e-boksjätten Overdrive har inte gjort sig skyldig till något avtalsbrott. Det konstaterar SKL och meddelar att avropsstoppet för upphandlingen på e-litteratur hävs.

I somras vann amerikanska e-boksleverantören Overdrive upphandlingen för e-litteratur på svenska bibliotek. Men upphandlande SKL Kommentus tillsatte en utredning och stoppade avtalet i oktober efter att Overdrives konkurrent riktat skarp kritik mot företaget. I ett debattinlägg på Svensk bokhandels hemsida menade Eva Houltzén, vd för Axiell media, att Overdrive saknade kontrakt med flera stora svenska förlag och att ett avtalsbrott förelåg.

I slutet av förra veckan meddelade SKL att avtalet nu rullar igen.

– Det har inte kommit fram några oegentligheter, det har varit mänskliga faktorn på något ställe men den biten är klargjord, säger Olof Molander, affärsområdeschef på SKL Kommentus Inköpscentral.

Hur då mänskliga faktorn?

– Efter att avtalet var klart så kom en lista med titlar, vad som hade hänt var att det var en blandad lista med titlar som var klara och titlar som inte var det.

Det var alltså fel lista som lagts ut på SKL:s hemsida. Enligt avtalet ska utbudslistan uppdateras löpande, och den listan som publicerades innehöll titlar som Overdrive inte förhandlat färdigt om med förlagen.

Nu har en ny utbudslista publicerats, och denna gång har Overdrive avtal med alla förlag som ger ut titlarna i listan, berättar Olof Molander.

– Är det så att det är någon titel som inte finns med så har alla bibliotek möjlighet att göra den upphandlingen någon annanstans. Alla våra ramavtal är frivilliga att använda, säger han.

Nya listan innehåller i nuläget drygt 33 700 titlar, varav drygt 10 500 är på svenska och resten engelska.

Marita Lohmander är kategoriansvarig på SKL Kommentus Inköpscentral. Hon menar att listan kommer att innehålla titlar på fler språk framöver.

Har ni ställt några krav på utbudet?

– Ja, listan ska innehålla böcker på flera språk men med inriktning mot svenska. Overdrive är nya på den svenska marknaden, men det utbud som de hade när de lämnade in sitt anbud följer kravet. Jag har ständig dialog med Overdrive och vi är båda överens om att utbudet kommer att växa. Det tillkommer titlar hela tiden och det kommer att komma fler förlag som de samarbetar med, säger hon.

Kommer listan att fyllas på med nyutgivna titlar?

– Ja, det är vår intention, sen är det svårt att veta vilka titlar detta kommer att gälla, men det är intentionen, säger Marita Lohmander.

Läs mer:

http://biblioteksbladet.test/nytt-avtal-klart-for-e-bocker/

http://biblioteksbladet.test/betaversion-av-varldens-bibliotek-slappt/

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min