E-litteraturavtalet åter i rullning
20 nov 2018 • 2 min
Amerikanska e-boksjätten Overdrive har inte gjort sig skyldig till något avtalsbrott. Det konstaterar SKL och meddelar att avropsstoppet för upphandlingen på e-litteratur hävs.

I somras vann amerikanska e-boksleverantören Overdrive upphandlingen för e-litteratur på svenska bibliotek. Men upphandlande SKL Kommentus tillsatte en utredning och stoppade avtalet i oktober efter att Overdrives konkurrent riktat skarp kritik mot företaget. I ett debattinlägg på Svensk bokhandels hemsida menade Eva Houltzén, vd för Axiell media, att Overdrive saknade kontrakt med flera stora svenska förlag och att ett avtalsbrott förelåg.
I slutet av förra veckan meddelade SKL att avtalet nu rullar igen.
– Det har inte kommit fram några oegentligheter, det har varit mänskliga faktorn på något ställe men den biten är klargjord, säger Olof Molander, affärsområdeschef på SKL Kommentus Inköpscentral.
Hur då mänskliga faktorn?
– Efter att avtalet var klart så kom en lista med titlar, vad som hade hänt var att det var en blandad lista med titlar som var klara och titlar som inte var det.
Det var alltså fel lista som lagts ut på SKL:s hemsida. Enligt avtalet ska utbudslistan uppdateras löpande, och den listan som publicerades innehöll titlar som Overdrive inte förhandlat färdigt om med förlagen.
Nu har en ny utbudslista publicerats, och denna gång har Overdrive avtal med alla förlag som ger ut titlarna i listan, berättar Olof Molander.
– Är det så att det är någon titel som inte finns med så har alla bibliotek möjlighet att göra den upphandlingen någon annanstans. Alla våra ramavtal är frivilliga att använda, säger han.
Nya listan innehåller i nuläget drygt 33 700 titlar, varav drygt 10 500 är på svenska och resten engelska.
Marita Lohmander är kategoriansvarig på SKL Kommentus Inköpscentral. Hon menar att listan kommer att innehålla titlar på fler språk framöver.
Har ni ställt några krav på utbudet?
– Ja, listan ska innehålla böcker på flera språk men med inriktning mot svenska. Overdrive är nya på den svenska marknaden, men det utbud som de hade när de lämnade in sitt anbud följer kravet. Jag har ständig dialog med Overdrive och vi är båda överens om att utbudet kommer att växa. Det tillkommer titlar hela tiden och det kommer att komma fler förlag som de samarbetar med, säger hon.
Kommer listan att fyllas på med nyutgivna titlar?
– Ja, det är vår intention, sen är det svårt att veta vilka titlar detta kommer att gälla, men det är intentionen, säger Marita Lohmander.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/nytt-avtal-klart-for-e-bocker/
http://biblioteksbladet.test/betaversion-av-varldens-bibliotek-slappt/
Senaste nytt

Läsning i fokus på årets bokmässa
Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.
8 jun 2023 • 2 min

Prisas för sin innovativa kraft
Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”
8 jun 2023 • < 1 min

Vi ses i Visby!
Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.
7 jun 2023 • 2 min

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min
0 kommentarer