E-litteraturavtalet åter i rullning
20 nov 2018 • 2 min
Amerikanska e-boksjätten Overdrive har inte gjort sig skyldig till något avtalsbrott. Det konstaterar SKL och meddelar att avropsstoppet för upphandlingen på e-litteratur hävs.

I somras vann amerikanska e-boksleverantören Overdrive upphandlingen för e-litteratur på svenska bibliotek. Men upphandlande SKL Kommentus tillsatte en utredning och stoppade avtalet i oktober efter att Overdrives konkurrent riktat skarp kritik mot företaget. I ett debattinlägg på Svensk bokhandels hemsida menade Eva Houltzén, vd för Axiell media, att Overdrive saknade kontrakt med flera stora svenska förlag och att ett avtalsbrott förelåg.
I slutet av förra veckan meddelade SKL att avtalet nu rullar igen.
– Det har inte kommit fram några oegentligheter, det har varit mänskliga faktorn på något ställe men den biten är klargjord, säger Olof Molander, affärsområdeschef på SKL Kommentus Inköpscentral.
Hur då mänskliga faktorn?
– Efter att avtalet var klart så kom en lista med titlar, vad som hade hänt var att det var en blandad lista med titlar som var klara och titlar som inte var det.
Det var alltså fel lista som lagts ut på SKL:s hemsida. Enligt avtalet ska utbudslistan uppdateras löpande, och den listan som publicerades innehöll titlar som Overdrive inte förhandlat färdigt om med förlagen.
Nu har en ny utbudslista publicerats, och denna gång har Overdrive avtal med alla förlag som ger ut titlarna i listan, berättar Olof Molander.
– Är det så att det är någon titel som inte finns med så har alla bibliotek möjlighet att göra den upphandlingen någon annanstans. Alla våra ramavtal är frivilliga att använda, säger han.
Nya listan innehåller i nuläget drygt 33 700 titlar, varav drygt 10 500 är på svenska och resten engelska.
Marita Lohmander är kategoriansvarig på SKL Kommentus Inköpscentral. Hon menar att listan kommer att innehålla titlar på fler språk framöver.
Har ni ställt några krav på utbudet?
– Ja, listan ska innehålla böcker på flera språk men med inriktning mot svenska. Overdrive är nya på den svenska marknaden, men det utbud som de hade när de lämnade in sitt anbud följer kravet. Jag har ständig dialog med Overdrive och vi är båda överens om att utbudet kommer att växa. Det tillkommer titlar hela tiden och det kommer att komma fler förlag som de samarbetar med, säger hon.
Kommer listan att fyllas på med nyutgivna titlar?
– Ja, det är vår intention, sen är det svårt att veta vilka titlar detta kommer att gälla, men det är intentionen, säger Marita Lohmander.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/nytt-avtal-klart-for-e-bocker/
http://biblioteksbladet.test/betaversion-av-varldens-bibliotek-slappt/
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
0 kommentarer