"En fest där Fittja intar sitt bibliotek igen"

17 aug 2017 • 2 min

Den 2 maj stängdes biblioteket i Fittja i Stockholm efter hot och våld i lokalerna. På lördag blir det fest när det öppnar igen.

Biblioteket i Fittja har öppnat igen. Personerna på bilden har inget med händelserna att göra. Foto: Björn Callius
Biblioteket i Fittja har öppnat igen. Personerna på bilden har inget med händelserna att göra. Foto: Björn Callius

Situationen på biblioteket i Fittja i Stockholm har varit svår under en längre tid, men den eskalerade under våren med flera incidenter med hot och våld. Det har förekommit slagsmål mellan besökare och personal har drabbats av hot och tillmälen.

– Dessutom användes lokalerna i den droghandel som finns i Fittja, berättar Anja Dahlstedt, verksamhetschef för biblioteken i Botkyrka, och fortsätter:

– Problemen i biblioteket var inte en följd av biblioteksverksamheten utan av att hela området Fittja har vissa utmaningar. Därför har vi jobbat brett i kommunen, och haft samtal med bland annat områdesutveckling, socialtjänst och utbildningsförvaltning. Framöver handlar det om att utvärdera löpande, se hur det fungerar och göra justeringar när det behövs.

Under sommaren har biblioteket flyttat ut på Fittja äng, utomhus, i anslutning till badplatsen och en större lekplats. Där har det funnits verksamhet framför allt för barn och ungdomar.

Vad har ni gjort för förändringar i biblioteket under tiden?

– Vi har jobbat med arbetsmiljöfrågor, personalen har fått gå på samtalsstöd. Vi har också påbörjat handledning för hela gruppen för att kunna möta stökiga personer med ett gemensamt förhållningssätt. På ytor som varit skymda för personalen har mycket av oron uppstått, och där har vi skapat studieplatser, säger Anja Dahlstedt.

Bibliotekets lokaler har disponerats om något: på de ytor som varit skymda för personalen finns nu studieplatser. Öppettiderna har ändrats i förhoppning om att fler vuxna ska komma till biblioteket med sina barn. Kommunala verksamheter som socialtjänsten och ungdomsmottagningen kommer också att ha aktiviteter på biblioteket, bland andra. Och en person som arbetar med unga vuxna har anställts på 25 procent. Tanken är att tjänsten ska innebära en brygga mellan olika personalgrupper och besökare.

Vilka åtgärder har varit viktigast?

– Det är viktigt att jobba nätverksbyggande och relationsskapande. Men jag tror inte att det finns en enda enkel sak att göra som löser problemen. Istället behöver vi lägga pussel med olika delar som tillsammans bidrar till bättre miljö. Vi behöver få in en bredare målgrupp men också se till att lokalen är anpassad efter hur vi vill att den ska användas.

Vad hoppas ni av öppningen på lördag?

– Vi hoppas att det ska bli en fest där Fittjaborna intar sitt bibliotek igen. Vi bjuder på tårta, ansiktsmålning, musik och pyssel. Det är en dag för hela Fittja. Jag hoppas att det kommer många och firar den med oss.

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/bibliotek-i-fittja-stanger-efter-hot/

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min

Nyheter

"Vi är inga gränspoliser"

Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.

13 feb 2024 • 2 min