"En fest där Fittja intar sitt bibliotek igen"

17 aug 2017 • 2 min

Den 2 maj stängdes biblioteket i Fittja i Stockholm efter hot och våld i lokalerna. På lördag blir det fest när det öppnar igen.

Biblioteket i Fittja har öppnat igen. Personerna på bilden har inget med händelserna att göra. Foto: Björn Callius
Biblioteket i Fittja har öppnat igen. Personerna på bilden har inget med händelserna att göra. Foto: Björn Callius

Situationen på biblioteket i Fittja i Stockholm har varit svår under en längre tid, men den eskalerade under våren med flera incidenter med hot och våld. Det har förekommit slagsmål mellan besökare och personal har drabbats av hot och tillmälen.

– Dessutom användes lokalerna i den droghandel som finns i Fittja, berättar Anja Dahlstedt, verksamhetschef för biblioteken i Botkyrka, och fortsätter:

– Problemen i biblioteket var inte en följd av biblioteksverksamheten utan av att hela området Fittja har vissa utmaningar. Därför har vi jobbat brett i kommunen, och haft samtal med bland annat områdesutveckling, socialtjänst och utbildningsförvaltning. Framöver handlar det om att utvärdera löpande, se hur det fungerar och göra justeringar när det behövs.

Under sommaren har biblioteket flyttat ut på Fittja äng, utomhus, i anslutning till badplatsen och en större lekplats. Där har det funnits verksamhet framför allt för barn och ungdomar.

Vad har ni gjort för förändringar i biblioteket under tiden?

– Vi har jobbat med arbetsmiljöfrågor, personalen har fått gå på samtalsstöd. Vi har också påbörjat handledning för hela gruppen för att kunna möta stökiga personer med ett gemensamt förhållningssätt. På ytor som varit skymda för personalen har mycket av oron uppstått, och där har vi skapat studieplatser, säger Anja Dahlstedt.

Bibliotekets lokaler har disponerats om något: på de ytor som varit skymda för personalen finns nu studieplatser. Öppettiderna har ändrats i förhoppning om att fler vuxna ska komma till biblioteket med sina barn. Kommunala verksamheter som socialtjänsten och ungdomsmottagningen kommer också att ha aktiviteter på biblioteket, bland andra. Och en person som arbetar med unga vuxna har anställts på 25 procent. Tanken är att tjänsten ska innebära en brygga mellan olika personalgrupper och besökare.

Vilka åtgärder har varit viktigast?

– Det är viktigt att jobba nätverksbyggande och relationsskapande. Men jag tror inte att det finns en enda enkel sak att göra som löser problemen. Istället behöver vi lägga pussel med olika delar som tillsammans bidrar till bättre miljö. Vi behöver få in en bredare målgrupp men också se till att lokalen är anpassad efter hur vi vill att den ska användas.

Vad hoppas ni av öppningen på lördag?

– Vi hoppas att det ska bli en fest där Fittjaborna intar sitt bibliotek igen. Vi bjuder på tårta, ansiktsmålning, musik och pyssel. Det är en dag för hela Fittja. Jag hoppas att det kommer många och firar den med oss.

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/bibliotek-i-fittja-stanger-efter-hot/

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min