"En fest där Fittja intar sitt bibliotek igen"

17 aug 2017 • 2 min

Den 2 maj stängdes biblioteket i Fittja i Stockholm efter hot och våld i lokalerna. På lördag blir det fest när det öppnar igen.

Biblioteket i Fittja har öppnat igen. Personerna på bilden har inget med händelserna att göra. Foto: Björn Callius
Biblioteket i Fittja har öppnat igen. Personerna på bilden har inget med händelserna att göra. Foto: Björn Callius

Situationen på biblioteket i Fittja i Stockholm har varit svår under en längre tid, men den eskalerade under våren med flera incidenter med hot och våld. Det har förekommit slagsmål mellan besökare och personal har drabbats av hot och tillmälen.

– Dessutom användes lokalerna i den droghandel som finns i Fittja, berättar Anja Dahlstedt, verksamhetschef för biblioteken i Botkyrka, och fortsätter:

– Problemen i biblioteket var inte en följd av biblioteksverksamheten utan av att hela området Fittja har vissa utmaningar. Därför har vi jobbat brett i kommunen, och haft samtal med bland annat områdesutveckling, socialtjänst och utbildningsförvaltning. Framöver handlar det om att utvärdera löpande, se hur det fungerar och göra justeringar när det behövs.

Under sommaren har biblioteket flyttat ut på Fittja äng, utomhus, i anslutning till badplatsen och en större lekplats. Där har det funnits verksamhet framför allt för barn och ungdomar.

Vad har ni gjort för förändringar i biblioteket under tiden?

– Vi har jobbat med arbetsmiljöfrågor, personalen har fått gå på samtalsstöd. Vi har också påbörjat handledning för hela gruppen för att kunna möta stökiga personer med ett gemensamt förhållningssätt. På ytor som varit skymda för personalen har mycket av oron uppstått, och där har vi skapat studieplatser, säger Anja Dahlstedt.

Bibliotekets lokaler har disponerats om något: på de ytor som varit skymda för personalen finns nu studieplatser. Öppettiderna har ändrats i förhoppning om att fler vuxna ska komma till biblioteket med sina barn. Kommunala verksamheter som socialtjänsten och ungdomsmottagningen kommer också att ha aktiviteter på biblioteket, bland andra. Och en person som arbetar med unga vuxna har anställts på 25 procent. Tanken är att tjänsten ska innebära en brygga mellan olika personalgrupper och besökare.

Vilka åtgärder har varit viktigast?

– Det är viktigt att jobba nätverksbyggande och relationsskapande. Men jag tror inte att det finns en enda enkel sak att göra som löser problemen. Istället behöver vi lägga pussel med olika delar som tillsammans bidrar till bättre miljö. Vi behöver få in en bredare målgrupp men också se till att lokalen är anpassad efter hur vi vill att den ska användas.

Vad hoppas ni av öppningen på lördag?

– Vi hoppas att det ska bli en fest där Fittjaborna intar sitt bibliotek igen. Vi bjuder på tårta, ansiktsmålning, musik och pyssel. Det är en dag för hela Fittja. Jag hoppas att det kommer många och firar den med oss.

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/bibliotek-i-fittja-stanger-efter-hot/

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min

Politik

Få "library lovers" i Sverige

I en ansats att lyfta biblioteksfrågorna har organisationen Public Libraries 2030 utmanat EU-parlamentariker att bli en biblioteksälskare, en "library lover". I Sverige är det bara en politiker som har antagit utmaningen.

7 maj 2024 • 3 min