"En fest där Fittja intar sitt bibliotek igen"
17 aug 2017 • 2 min
Den 2 maj stängdes biblioteket i Fittja i Stockholm efter hot och våld i lokalerna. På lördag blir det fest när det öppnar igen.


Situationen på biblioteket i Fittja i Stockholm har varit svår under en längre tid, men den eskalerade under våren med flera incidenter med hot och våld. Det har förekommit slagsmål mellan besökare och personal har drabbats av hot och tillmälen.
– Dessutom användes lokalerna i den droghandel som finns i Fittja, berättar Anja Dahlstedt, verksamhetschef för biblioteken i Botkyrka, och fortsätter:
– Problemen i biblioteket var inte en följd av biblioteksverksamheten utan av att hela området Fittja har vissa utmaningar. Därför har vi jobbat brett i kommunen, och haft samtal med bland annat områdesutveckling, socialtjänst och utbildningsförvaltning. Framöver handlar det om att utvärdera löpande, se hur det fungerar och göra justeringar när det behövs.
Under sommaren har biblioteket flyttat ut på Fittja äng, utomhus, i anslutning till badplatsen och en större lekplats. Där har det funnits verksamhet framför allt för barn och ungdomar.
Vad har ni gjort för förändringar i biblioteket under tiden?
– Vi har jobbat med arbetsmiljöfrågor, personalen har fått gå på samtalsstöd. Vi har också påbörjat handledning för hela gruppen för att kunna möta stökiga personer med ett gemensamt förhållningssätt. På ytor som varit skymda för personalen har mycket av oron uppstått, och där har vi skapat studieplatser, säger Anja Dahlstedt.
Bibliotekets lokaler har disponerats om något: på de ytor som varit skymda för personalen finns nu studieplatser. Öppettiderna har ändrats i förhoppning om att fler vuxna ska komma till biblioteket med sina barn. Kommunala verksamheter som socialtjänsten och ungdomsmottagningen kommer också att ha aktiviteter på biblioteket, bland andra. Och en person som arbetar med unga vuxna har anställts på 25 procent. Tanken är att tjänsten ska innebära en brygga mellan olika personalgrupper och besökare.
Vilka åtgärder har varit viktigast?
– Det är viktigt att jobba nätverksbyggande och relationsskapande. Men jag tror inte att det finns en enda enkel sak att göra som löser problemen. Istället behöver vi lägga pussel med olika delar som tillsammans bidrar till bättre miljö. Vi behöver få in en bredare målgrupp men också se till att lokalen är anpassad efter hur vi vill att den ska användas.
Vad hoppas ni av öppningen på lördag?
– Vi hoppas att det ska bli en fest där Fittjaborna intar sitt bibliotek igen. Vi bjuder på tårta, ansiktsmålning, musik och pyssel. Det är en dag för hela Fittja. Jag hoppas att det kommer många och firar den med oss.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/bibliotek-i-fittja-stanger-efter-hot/
Senaste nytt

Samtiden älskar berättelser – men inte sina berättare
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min

Stöd till folkbiblioteken: 40 miljoner kronor för läsfrämjande
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer