En vecka av lyriska möten på Järfälla bibliotek

5 maj 2017 • 3 min

Poesitävling, uppläsning av dagens dikt och flera kvällsevenemang. När biblioteken i Järfälla hade poesivecka var programmet fullspäckat.

Några dikter som skapades under veckan ställdes ut tillsammans med lyrikböcker. Foto: Stina Loman
Några dikter som skapades under veckan. Foto: Stina Loman

Världspoesidagen omgavs av en hel poesivecka på biblioteken i Järfälla där de ordnade event för alla målgrupper. Efteråt är bibliotekarierna på huvudbiblioteket, Kerstin Gerén och Anne-Marie Tärnström nöjda.

Hur kom ni på idén att ha en poesivecka?

– Det var vid ett vanligt personalmöte som vi kom fram till att poesin är lite försummad på biblioteken. Vi ville också göra någonting som skapar en bättre samverkan hos personalen. Det var då som idén kläcktes. Vi bestämde oss snabbt för att göra något som involverar såväl barn och ungdomar som vuxna och äldre, säger Kerstin Gerén, som är PR-bibliotekarie.

Ville alla biblioteken vara med?

– Varje bibliotek fick själv bestämma och planera hur de ville ha det. Tre valde att ha egna programpunkter på temat poesi och två valde att skylta med poesi. Men vi hade en planeringsgrupp här på huvudbiblioteket som höll i hela eventet, säger Kerstin Gerén.

Hur bestämde ni vad programmet skulle innehålla?  

– Under ett möte med alla anställda samlade vi en idébank och det slutade med ett rätt fullspäckat program. Bland annat en kväll med poesi på arabiska och svenska med levande musik som ramade in diktuppläsningen. Dikterna lästes först upp av en man på arabiska och sedan läste en kvinna samma dikt på svenska. De hade själva valt dikterna som var skrivna av både arabiska och svenska poeter. Många blev starkt berörda, säger Kerstin Gerén.

Anne-Marie Tärnström och Kerstin Gerén jobbar på huvudbiblioteket i Jakobsberg. De är mer än nöjda med poesiveckan. Foto: Stina Loman
Anne-Marie Tärnström och Kerstin Gerén jobbar på huvudbiblioteket i Jakobsberg. De är mer än nöjda med poesiveckan. Foto: Stina Loman

Vad stod mer på programmet?

– Vi hade ett program med rim och ramsor för barn med en musikpedagog. En annan punkt var poesi och musik som framfördes av en teater med vuxna som har funktionsvariationer. Sedan hade både Kallhäll och Viksjö program med fokus på poesi. På huvudbiblioteket, i Jakobsberg och i Kallhäll lästes också dagens dikt varje dag klockan 12 och 15. Det var vi i personalen som läste, och flera tog mod till sig och läste på andra språk så som franska, engelska och kinesiska. Det var roligt och vi växte av det, säger Kerstin Gerén.[fakta id=”16118″]

– Vi hade även ett poesiperspektiv på de andra verksamheterna som språkcafé och familjelördag, säger Anne-Marie Tärnström.

Ni samarbetade även med Järfälla tidning?

– Precis, och det gjorde att vi nådde ut till många fler. De skrev mycket i förväg om poesiveckan och sedan arrangerade vi poesitävlingen tillsammans. I tävlingen fick man skriva en dikt där Järfälla var den röda tråden. Det har kommit in ett trettiotal bidrag från både barn och vuxna, nu ska vi gå igenom svaren och utse en vinnare som får en poesibok, säger Kerstin Gerén.

 Blev det hög arbetsbelastning med tanke på att ni skulle hinna med era vanliga arbetsuppgifter också?

– Ja, därför valde vi programpunkterna med omsorg. Det funkade bra och alla tog ansvar för ett evenemang var. Men det här är något att tipsa kollegor ute i landet om som vill göra liknande evenemang: att tänka på att det tar tid att fixa med allt, säger Kertin Gerén.

Foto: Stina Loman
Foto: Stina Loman

Hur marknadsförde ni poesiveckan?

– Vi marknadsförde veckan i förväg och påminde dagligen om programmen i alla våra kanaler. Vi har satt upp affischer, tryckt program, använt oss av lokaltidningarna och skrivit på hemsidan. Dessutom filmade vi diktläsningen och lade ut på Facebook så att fler kunde ta del av dagens dikt, säger Anne-Marie Tärnström.

Nu när poesiveckan är klar, hur har det gått?

– Bra. Vi gör gärna om det här, det har varit roligt hela veckan och även efteråt. Jag var mer ute i biblioteket än jag brukar och det har också varit positiv stämning bland besökarna, säger Kerstin Gerén.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min