En vecka av lyriska möten på Järfälla bibliotek
5 maj 2017 • 3 min
Poesitävling, uppläsning av dagens dikt och flera kvällsevenemang. När biblioteken i Järfälla hade poesivecka var programmet fullspäckat.


Världspoesidagen omgavs av en hel poesivecka på biblioteken i Järfälla där de ordnade event för alla målgrupper. Efteråt är bibliotekarierna på huvudbiblioteket, Kerstin Gerén och Anne-Marie Tärnström nöjda.
Hur kom ni på idén att ha en poesivecka?
– Det var vid ett vanligt personalmöte som vi kom fram till att poesin är lite försummad på biblioteken. Vi ville också göra någonting som skapar en bättre samverkan hos personalen. Det var då som idén kläcktes. Vi bestämde oss snabbt för att göra något som involverar såväl barn och ungdomar som vuxna och äldre, säger Kerstin Gerén, som är PR-bibliotekarie.
Ville alla biblioteken vara med?
– Varje bibliotek fick själv bestämma och planera hur de ville ha det. Tre valde att ha egna programpunkter på temat poesi och två valde att skylta med poesi. Men vi hade en planeringsgrupp här på huvudbiblioteket som höll i hela eventet, säger Kerstin Gerén.
Hur bestämde ni vad programmet skulle innehålla?
– Under ett möte med alla anställda samlade vi en idébank och det slutade med ett rätt fullspäckat program. Bland annat en kväll med poesi på arabiska och svenska med levande musik som ramade in diktuppläsningen. Dikterna lästes först upp av en man på arabiska och sedan läste en kvinna samma dikt på svenska. De hade själva valt dikterna som var skrivna av både arabiska och svenska poeter. Många blev starkt berörda, säger Kerstin Gerén.

Vad stod mer på programmet?
– Vi hade ett program med rim och ramsor för barn med en musikpedagog. En annan punkt var poesi och musik som framfördes av en teater med vuxna som har funktionsvariationer. Sedan hade både Kallhäll och Viksjö program med fokus på poesi. På huvudbiblioteket, i Jakobsberg och i Kallhäll lästes också dagens dikt varje dag klockan 12 och 15. Det var vi i personalen som läste, och flera tog mod till sig och läste på andra språk så som franska, engelska och kinesiska. Det var roligt och vi växte av det, säger Kerstin Gerén.[fakta id=”16118″]
– Vi hade även ett poesiperspektiv på de andra verksamheterna som språkcafé och familjelördag, säger Anne-Marie Tärnström.
Ni samarbetade även med Järfälla tidning?
– Precis, och det gjorde att vi nådde ut till många fler. De skrev mycket i förväg om poesiveckan och sedan arrangerade vi poesitävlingen tillsammans. I tävlingen fick man skriva en dikt där Järfälla var den röda tråden. Det har kommit in ett trettiotal bidrag från både barn och vuxna, nu ska vi gå igenom svaren och utse en vinnare som får en poesibok, säger Kerstin Gerén.
Blev det hög arbetsbelastning med tanke på att ni skulle hinna med era vanliga arbetsuppgifter också?
– Ja, därför valde vi programpunkterna med omsorg. Det funkade bra och alla tog ansvar för ett evenemang var. Men det här är något att tipsa kollegor ute i landet om som vill göra liknande evenemang: att tänka på att det tar tid att fixa med allt, säger Kertin Gerén.

Hur marknadsförde ni poesiveckan?
– Vi marknadsförde veckan i förväg och påminde dagligen om programmen i alla våra kanaler. Vi har satt upp affischer, tryckt program, använt oss av lokaltidningarna och skrivit på hemsidan. Dessutom filmade vi diktläsningen och lade ut på Facebook så att fler kunde ta del av dagens dikt, säger Anne-Marie Tärnström.
Nu när poesiveckan är klar, hur har det gått?
– Bra. Vi gör gärna om det här, det har varit roligt hela veckan och även efteråt. Jag var mer ute i biblioteket än jag brukar och det har också varit positiv stämning bland besökarna, säger Kerstin Gerén.
Senaste nytt

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min
0 kommentarer