Ett småbarnsbibliotek i ögonhöjd

7 feb 2012 • < 1 min

Minns ni ”ett småbarnsbibliotek i ögonhöjd”? Det ligger i Norrviken i Sollentuna och uppmärksammades i förra årets sista nummer av...

Minns ni ”ett småbarnsbibliotek i ögonhöjd”? Det ligger i Norrviken i Sollentuna och uppmärksammades i förra årets sista nummer av BBL när vi firade att barnbiblioteken fyllde 100 år. Nu finns en liten skrift om projektet.Norrvikens bibliotek var tidigare ett kombinerat folk- och skolbibliotek som under de senare åren ändrat profil för att inrikta sig på förskolebarnen och deras vuxna och skapa ett bibliotek inspirerat av Reggio Emilia-pedagogiken.

Nu finns berättelsen om hur det gick till – hur idén kom upp och successivt förverkligades, om drivkrafter och engagemang hos inte minst projektteamet Gunvor Maazon och Anette Lundblad, om svårigheter och framgångar… och slutligen resultatet: ett småbarnsbibliotek i ögonhöjd där berättelsen står i fokus och där barnen är självklara medskapare.

Lena Lundgren som följt biblioteket under projekttiden 2009-2011 har skrivit texten i samarbete med Gunvor Maazon och Anette Lundblad. Helena Hodell står för den grafiska formgivningen.

För den som vill gå vidare i liknande projekt rymmer också skriften en del praktiska tips.

För mer information kontakta Sollentuna bibliotek 

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min