Ett småbarnsbibliotek i ögonhöjd

7 feb 2012 • < 1 min

Minns ni ”ett småbarnsbibliotek i ögonhöjd”? Det ligger i Norrviken i Sollentuna och uppmärksammades i förra årets sista nummer av...

Minns ni ”ett småbarnsbibliotek i ögonhöjd”? Det ligger i Norrviken i Sollentuna och uppmärksammades i förra årets sista nummer av BBL när vi firade att barnbiblioteken fyllde 100 år. Nu finns en liten skrift om projektet.Norrvikens bibliotek var tidigare ett kombinerat folk- och skolbibliotek som under de senare åren ändrat profil för att inrikta sig på förskolebarnen och deras vuxna och skapa ett bibliotek inspirerat av Reggio Emilia-pedagogiken.

Nu finns berättelsen om hur det gick till – hur idén kom upp och successivt förverkligades, om drivkrafter och engagemang hos inte minst projektteamet Gunvor Maazon och Anette Lundblad, om svårigheter och framgångar… och slutligen resultatet: ett småbarnsbibliotek i ögonhöjd där berättelsen står i fokus och där barnen är självklara medskapare.

Lena Lundgren som följt biblioteket under projekttiden 2009-2011 har skrivit texten i samarbete med Gunvor Maazon och Anette Lundblad. Helena Hodell står för den grafiska formgivningen.

För den som vill gå vidare i liknande projekt rymmer också skriften en del praktiska tips.

För mer information kontakta Sollentuna bibliotek 

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min

Nyheter

"Vi är inga gränspoliser"

Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.

13 feb 2024 • 2 min