Experten: Biblioteken måste bli bättre på AI
25 jan 2019 • 2 min
Bibliotekspersonal behöver bli bättre på att förstå hur artificiell intelligens och algoritmer fungerar. Det menar Martin Törnros som driver webbplattformen Mikoteket.se.


– Generellt är bibliotekspersonal väldigt bra på informationssökning, men de faller på den digitala aspekten. De känner till begrepp som filterbubblor men har mindre kompetens om artificiell intelligens och algoritmer. De flesta behöver få mer förståelse för vad som händer under huven när vi googlar, säger Martin Törnros.
Han är designer och medietekniker och tog för ett år sedan fram Mikoteket, en webbplattform som fortbildar bibliotekspersonal och lärare i medie- och informationskompetens, MIK, och digital kompetens. Projektet drivs ideellt och Martin Törnros åker även runt till olika bibliotek i landet och håller workshops på temat.
En övning på Mikoteket.se är att bildgoogla på ”läkare” eller ”familj” och reflektera över hur varierande resultaten är och om det blir samma resultat med olika sökmotorer. Övningen syftar till att förstå hur algoritmer och artificiell intelligens fungerar.
Att vara medveten om sökmotorernas begränsningar och betydelsen av hur vi som användare formulerar oss är viktigt, menar Martin Törnros. Värdeladdade ord eller ledande frågor är bra att undvika.
– Det är dessutom viktigt att förstå skillnaden på ett filter och en sökning. En filtrering som finns i bibliotekssystem har oftast ingen AI i sig. Men en sökning i Google har en AI som förstår vad du letar efter. Söker du efter feministisk superhjälte på Google får du förslag på en mängd böcker, serier och filmer, men i bibliotekens databassökningar får du ofta inga träffar alls.
Enligt Martin Törnros riskerar artificiell intelligens och dess algoritmer att spegla våra fördomar och missar att ge en objektiv bild av verkligheten.
Samtidigt har Google satt ribban väldigt högt när det kommer till vad en sökmotor förväntas leverera. Martin Törnros berättar att han träffat pedagoger som känner att de blivit sämre på att söka information i andra typer av databassystem.
– Det är lätt att ta Google för givet vilket gör oss väldigt beroende av deras tjänster, men det är oerhört viktigt att vi inte glömmer hur vi hittar information på annat håll. Vilka frågor är bra att googla, och när är det bättre att diskutera med en vän eller be en bibliotekarie hjälpa en hitta information?
– Om en högstadieelev för ett skolarbete googlar ”är klimatförändringarna fejk?” och framför allt får resultat som bekräftar påståendet, då gäller det att vara kritisk till sökresultaten. Sökmotorer och algoritmer saknar den resonerande förmåga som vi människor har, säger Martin Törnros vars intresse för källkritik vaknade i samband med att Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet och det började pratas allt mer om falska nyheter.
Hur kan bibliotekspersonalen nå ut med kunskapen till användare och göra dem till bättre källkritiker?
– Jag upplever att personalen känner frustration kring att de inte når ut till besökarna med detta. Under årets workshops kommer det bli mer diskussioner om hur man kan gå tillväga, säger Martin Törnros.
Senaste nytt

Samtiden älskar berättelser – men inte sina berättare
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min

Stöd till folkbiblioteken: 40 miljoner kronor för läsfrämjande
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer