Fabel hjälper barnen att hitta under meröppet

19 feb 2019 • 2 min

Svedala bibliotek i Skåne har tagit fram en maskot och färgkoder för att fler barn ska få lättare att hitta i biblioteket under meröppet.

Efter en namntävling bland barnen har maskoten fått namnet Fabel. Foto: Eva Thorgilsson.
Efter en namntävling bland barnen har maskoten fått namnet Fabel. Foto: Eva Thorgilsson.

Från huvudentrén in till barnavdelningen på Svedala bibliotek finns det numera små fotspår i golvet. Väl framme vid barnavdelningen möter besökarna en brunhårig liten maskot med rosa nos och nyfiken uppsyn. Maskoten heter Fabel och hälsar välkommen. Han finns även placerad ute vid bokhyllorna för att ge boktips.

Det här är Svedala biblioteks nya satsning för att få fler barn att hitta i biblioteket när det är meröppet och ingen personal är på plats.

– Vi behövde utveckla barnperspektivet under meröppet. Även om det är 18-årsgräns på meröppet så kommer många barn med sina familjer, vi ville att de skulle få hjälp att hitta rätt eftersom föräldrarna inte alltid kan hjälpa dem, säger Eva Thorgilsson, kultur- och bibliotekschef.

Maskoten riktar sig framför allt till barn mellan 7-12 år. Inspirationen har hämtats från hur museerna jobbar med att få besökare att hitta i museet på egen hand.

– Museerna har kommit så otroligt långt när det gäller pedagogik mot barn, säger Eva Thorgilsson.

Men det var svårare än de trodde att ta fram en maskot. En konstnär skissade på olika förslag men bibliotekspersonalen och barnen var inte överens om vilket förslag som var bäst.

– Vi tyckte att maskoten skulle ha attityd men barnen ville att den skulle vara gullig och att man skulle få krama den, säger Eva Thorgilsson och berättar att man till slut enades om ett uttryck som alla blev nöjda med.

I kommunen finns tre folkbibliotek varav två redan har meröppet och det tredje är på gång att införa det. Maskoten kommer att finnas på alla bibliotek.

Biblioteket har också haft en workshop med barn för att få mer information om hur de lättare skulle kunna hitta rätt i biblioteket. Ett resultat från workshoppen är att facklitteraturen inne på barnavdelningen nu har färgkodats.

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/meroppet-okar-explosionsartat/

http://biblioteksbladet.test/enkat-meroppet-ar-ovarderligt-for-anvandandet/

http://biblioteksbladet.test/forskare-om-meroppet-hall-koll-pa-jamlikhetsfragorna/

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Wlic i Dubai inställt

Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.

3 okt 2023 • < 1 min

Debatt

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag

En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.

3 okt 2023 • 2 min

Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min