Fabel hjälper barnen att hitta under meröppet

19 feb 2019 • 2 min

Svedala bibliotek i Skåne har tagit fram en maskot och färgkoder för att fler barn ska få lättare att hitta i biblioteket under meröppet.

Efter en namntävling bland barnen har maskoten fått namnet Fabel. Foto: Eva Thorgilsson.
Efter en namntävling bland barnen har maskoten fått namnet Fabel. Foto: Eva Thorgilsson.

Från huvudentrén in till barnavdelningen på Svedala bibliotek finns det numera små fotspår i golvet. Väl framme vid barnavdelningen möter besökarna en brunhårig liten maskot med rosa nos och nyfiken uppsyn. Maskoten heter Fabel och hälsar välkommen. Han finns även placerad ute vid bokhyllorna för att ge boktips.

Det här är Svedala biblioteks nya satsning för att få fler barn att hitta i biblioteket när det är meröppet och ingen personal är på plats.

– Vi behövde utveckla barnperspektivet under meröppet. Även om det är 18-årsgräns på meröppet så kommer många barn med sina familjer, vi ville att de skulle få hjälp att hitta rätt eftersom föräldrarna inte alltid kan hjälpa dem, säger Eva Thorgilsson, kultur- och bibliotekschef.

Maskoten riktar sig framför allt till barn mellan 7-12 år. Inspirationen har hämtats från hur museerna jobbar med att få besökare att hitta i museet på egen hand.

– Museerna har kommit så otroligt långt när det gäller pedagogik mot barn, säger Eva Thorgilsson.

Men det var svårare än de trodde att ta fram en maskot. En konstnär skissade på olika förslag men bibliotekspersonalen och barnen var inte överens om vilket förslag som var bäst.

– Vi tyckte att maskoten skulle ha attityd men barnen ville att den skulle vara gullig och att man skulle få krama den, säger Eva Thorgilsson och berättar att man till slut enades om ett uttryck som alla blev nöjda med.

I kommunen finns tre folkbibliotek varav två redan har meröppet och det tredje är på gång att införa det. Maskoten kommer att finnas på alla bibliotek.

Biblioteket har också haft en workshop med barn för att få mer information om hur de lättare skulle kunna hitta rätt i biblioteket. Ett resultat från workshoppen är att facklitteraturen inne på barnavdelningen nu har färgkodats.

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/meroppet-okar-explosionsartat/

http://biblioteksbladet.test/enkat-meroppet-ar-ovarderligt-for-anvandandet/

http://biblioteksbladet.test/forskare-om-meroppet-hall-koll-pa-jamlikhetsfragorna/

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn

Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.

10 okt 2024 • 2 min

Reportage

Ljudboken har tagit över

Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.

9 okt 2024 • 10 min

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 3 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min

Internationellt

Hon tar kampen mot bokförbuden

Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.

1 okt 2024 • 3 min

Digitalisering

Äldre äldre i digitalt utanförskap

Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.

30 sep 2024 • 3 min