Finland förbereder ny bibliotekslag

24 feb 2015 • < 1 min

Fram till februari 2016 ska en ny arbetsgrupp se över Finlands bibliotekslag. Huvudmålet är att skapa förutsättningar för att bibliotekstjänsterna...

Fram till februari 2016 ska en ny arbetsgrupp se över Finlands bibliotekslag. Huvudmålet är att skapa förutsättningar för att bibliotekstjänsterna även i fortsättning kan vara gratis.

 Kulturminister Pia Viitanen har i samband med att arbetsgruppen nu har tillsatts uttalat att ”gratis på biblioteken” är en principfråga som inte går att tumma på.
Arbetsgruppen består bland annat av flera bibliotekschefer runt om i landet och ska enligt ministern föra en ”omfattande och öppen dialog med intressegrupperna om förväntningar, behov och lösningsmodeller”. Vilka de olika intressegrupperna är specificeras inte, men målet med översynen av lagen är att i en tid av snabb förändring stärka ”de allmänna bibliotekens verksamhetsförutsättningar”.
Den nya, svenska bibliotekslagen trädde i kraft den 1 januari 2014, och ersatte 1996 års lag.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min