Fram för mer patos
4 feb 2013 • 3 min
Jag är inte särskilt lättkränkt. I själva verket borde jag förmodligen reagera mycket starkare än vad jag gör på både...
Jag är inte särskilt lättkränkt. I själva verket borde jag förmodligen reagera mycket starkare än vad jag gör på både det ena och andra.

Men jag växte upp i en miljö där elaka glåpord ursäktades av de vuxna med ”Han är nog bara avundsjuk” (på vad? mig?) och trakasserier skrattades bort med ”Personkemin stämmer inte” (vems personkemi? min?). Jag försågs med ett effektivt skydd mot lättkränkthet som stavas skam, och jag vet att jag inte är ensam om det. När David Eberhard skriver om att vi numera bor i de lättkränktas land och önskar att vi kunde återinföra det gamla ordspråket ”Det går över tills du blir gift”, hör jag ett eko från min mormors kök. (Men jag trodde det bara var något som flickor fick höra… För Eberhard menar väl ändå inte att det bara är kvinnor som…?)
Det finns många kränkta människor på biblioteken just nu. Man kan vara kränkt över att folk inte förstår hur bra vi är till exempel, att de inte besöker vårt offentliga vardagsrum lite oftare och inte lånar hem fler böcker. Man kan vara kränkt över att seriealbum flyttas, bilderböcker ifrågasätts och att inte alla förstår att bibliotekarier har en särskild urvalskompetens. Man kan vara kränkt över att det bara kommer kulturtanter på våra författarbesök, att ingen kommenterar bibliotekets blogg eller bryr sig om bibliotekets boktips. Tydligen kan man till och med vara kränkt över ett retrobibliotek.
Till att börja med är det inte vårt bibliotek, vi bibliotekarier arbetar bara där. Och jag tänker inte skriva att det är kundernas bibliotek, för det ger det förfärliga intrycket att det är de som betalar mest som har störst rätt att bestämma vad biblioteket ska vara, och att det i själva verket är deras förlängda vardagsrum vi erbjuder. Istället för att vara kränkta över att stora grupper aldrig kommer till oss kanske det vore dags att fundera över vad det är med biblioteket som utestänger dem. Det kanske är något annat än personkemin det är fel på.
Folkbiblioteket ska ha en utjämnande funktion, minska klyftan mellan de som har och inte har, arbeta för att den socioekonomiska och kulturella miljö du växer upp i inte ska vara avgörande för dina möjligheter och din framtid. För sådana barn som jag som vuxit upp utan kulturellt kapital, som fick lära mig att inte vara så känslig för kränkningar och som fått skämmas över att bli orättvist behandlad, kunde en plats som biblioteket vara närmast livsavgörande. Det känns som att jag inte kan säga det tillräckligt många gånger. Och nu säger jag det med Kristian Lundbergs ord (ur Expressen, 7 jan 2013):
Läsa, skriva, söka kunskap, bli sedd, allt detta finns invävt i lånekortet.
Tro mig. Lånekortet kan vara vägen ut, vägen in.
Hur hade mitt liv sett ut om jag inte hade kunnat få använda mig av biblioteket, trots alla skulder som fanns oreglerade, genom mitt slarv, min mors oförmåga?
Vi behöver inte fler kränkta på biblioteksgolvet, men åh vad jag längtar efter den bibliotekarie som riktar sitt patos för informationssökning och sitt engagemang för läsning till dem som behöver det mest. Kristian Lundberg är en indignerad författare. Fram för fler indignerade bibliotekarier! Som ser att vårt uppdrag är att bidra till en anständigare värld.
Senaste nytt

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min
0 kommentarer