Fram för mer patos
4 feb 2013 • 3 min
Jag är inte särskilt lättkränkt. I själva verket borde jag förmodligen reagera mycket starkare än vad jag gör på både...
Jag är inte särskilt lättkränkt. I själva verket borde jag förmodligen reagera mycket starkare än vad jag gör på både det ena och andra.

Men jag växte upp i en miljö där elaka glåpord ursäktades av de vuxna med ”Han är nog bara avundsjuk” (på vad? mig?) och trakasserier skrattades bort med ”Personkemin stämmer inte” (vems personkemi? min?). Jag försågs med ett effektivt skydd mot lättkränkthet som stavas skam, och jag vet att jag inte är ensam om det. När David Eberhard skriver om att vi numera bor i de lättkränktas land och önskar att vi kunde återinföra det gamla ordspråket ”Det går över tills du blir gift”, hör jag ett eko från min mormors kök. (Men jag trodde det bara var något som flickor fick höra… För Eberhard menar väl ändå inte att det bara är kvinnor som…?)
Det finns många kränkta människor på biblioteken just nu. Man kan vara kränkt över att folk inte förstår hur bra vi är till exempel, att de inte besöker vårt offentliga vardagsrum lite oftare och inte lånar hem fler böcker. Man kan vara kränkt över att seriealbum flyttas, bilderböcker ifrågasätts och att inte alla förstår att bibliotekarier har en särskild urvalskompetens. Man kan vara kränkt över att det bara kommer kulturtanter på våra författarbesök, att ingen kommenterar bibliotekets blogg eller bryr sig om bibliotekets boktips. Tydligen kan man till och med vara kränkt över ett retrobibliotek.
Till att börja med är det inte vårt bibliotek, vi bibliotekarier arbetar bara där. Och jag tänker inte skriva att det är kundernas bibliotek, för det ger det förfärliga intrycket att det är de som betalar mest som har störst rätt att bestämma vad biblioteket ska vara, och att det i själva verket är deras förlängda vardagsrum vi erbjuder. Istället för att vara kränkta över att stora grupper aldrig kommer till oss kanske det vore dags att fundera över vad det är med biblioteket som utestänger dem. Det kanske är något annat än personkemin det är fel på.
Folkbiblioteket ska ha en utjämnande funktion, minska klyftan mellan de som har och inte har, arbeta för att den socioekonomiska och kulturella miljö du växer upp i inte ska vara avgörande för dina möjligheter och din framtid. För sådana barn som jag som vuxit upp utan kulturellt kapital, som fick lära mig att inte vara så känslig för kränkningar och som fått skämmas över att bli orättvist behandlad, kunde en plats som biblioteket vara närmast livsavgörande. Det känns som att jag inte kan säga det tillräckligt många gånger. Och nu säger jag det med Kristian Lundbergs ord (ur Expressen, 7 jan 2013):
Läsa, skriva, söka kunskap, bli sedd, allt detta finns invävt i lånekortet.
Tro mig. Lånekortet kan vara vägen ut, vägen in.
Hur hade mitt liv sett ut om jag inte hade kunnat få använda mig av biblioteket, trots alla skulder som fanns oreglerade, genom mitt slarv, min mors oförmåga?
Vi behöver inte fler kränkta på biblioteksgolvet, men åh vad jag längtar efter den bibliotekarie som riktar sitt patos för informationssökning och sitt engagemang för läsning till dem som behöver det mest. Kristian Lundberg är en indignerad författare. Fram för fler indignerade bibliotekarier! Som ser att vårt uppdrag är att bidra till en anständigare värld.
Senaste nytt

Varnar biblioteken för Tiktok
Stadsbibliotekarien i Stockholm, Daniel Forsman, uppmanar sina kollegor i Bibliotekssverige att fundera över hur man använder den kinesiska plattformen Tiktok.
7 feb 2023 • 3 min

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
0 kommentarer